Z Avtom Do Nizozemske

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Najprej lep pozdrav! Sem sicer stari uporabnik mobisuxa, vendar sem se danes komaj opogumil in se registrilal tu na tej Alter sceni, ki je super!

OK k temi :

v kratkem imam namen iti z avtom na nizozemsko, malo Amsterdam,... hm.. nevem kaj še? je še kaj takega za pogledat? v kerem mestu je baje ful veliko mlinov na veter?
Me pa zanima tudi, kakšne stroške lahko pričakujem? Benzin, avtocesta? Šel bom z Scenikom 2.0 dizel. kolko eurov bom rabil samo za pot?

če mi lahko kaj svetujete glede mojega road tripa se priporočam..

hvala,
lep dan

Kiri

Pripravnik
15. avg 2007
498
0
16
40
Murska Sobota
Obišči stran
Tam sicer nisem bil z avtom, poznam pa nekaj ljudi, ki so tam ze bili z avtom. Svetujem ti, da nicesar (zelenega in kadilnega) ne vozite nazaj s seboj, ker sem ze od dveh skupin slisal, da so jih totalno premetali nemski policaji, ko so rekli, da se peljejo iz Nizozemske.
smile-1.gif

okvirne stroske si lahko zracunas na www.viamichelin.com
pa srecno pot!
smile-1.gif

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
V NL sem bil z avtom 2x, kar se tiče cestnin imaš avstrijsko vinjeto + ostalo za kar te olupijo naši ljubljeni severni sosedje, potem pa si rešen, ne v Nemčiji ne na Nizozemskem ni cestnin. Cene nafte si lahko pregledaš na strani AMZS, kilometre ti da viamichelin, kakor je že napisal kolega nad mano.

Kupi/sposodi si kakšen vodič preden greš na pot, mlini na veter so v Kinderdijku, drugače pa sem bil še v Delftu (keramika), Haagu, Edamu (tržnica sira za turiste), ohranjeni stari vasici na otoku Marken (prvič v življenju doživel parkirnino po št. potnikov), pa še kaj bi se našlo, ampak je tega že nekaj let in sem že malo pozabil.

Vsekakor poizkusi njihove ribice ki jih prodajajo na štantih in medene vaflje, sicer pa se ti dandanes že dobijo tudi pri nas.

Aja, parkirnina po Amsterdamu ni poceni, vseeno pa ne pustiš ravno kakšnega notranjega organa, jaz sem parkiral ob cesti dokaj v centru in je bilo znosno, govorim pa o nekaj let nazaj, mogoče je zdaj že hujše.

Največje razočaranje Amsterdama je Hiša Ane Frank, kjer nimaš skoraj nič za videt, zanimiv je tehnični muzej (ali karkoli že je, blizu železniške postaje, v obliki premca ladje), predvsem za otroke, obvezen obisk rdeče četrti zvečer/ponoči, pa ne prepozno, ulice se malo izpraznijo in v izložbah ostane bolj škart material
smile-1.gif

Priporočam tudi izlet z ladjico, malo sedenja ob sami hoji ne škodi, poleg tega dobiš razlago in vidiš mesto iz čisto druge perspektive.

Srečno pot in uživaj!

Jurij

Nazadnje urejeno:

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
zdravo, to pa je blo izčrpno poročilo. najlepša ti hvala za vse informacije.

na pot grem nekje čez 14dni, tak da če bom mel še kako vprašanje, se javim.

lahko pa še kdo drug napiše kake prigode z nizozemske, al pa kaj v zvezi z potjo....

cheer.gif

Lep pozdrav

halo007

Pripravnik
15. avg 2007
176
0
16
Jst sm bil marca s corso. 200 eur je pršla pot v obe strani z nafto in vsemi cestninami, vinjeto.
Po Nemčiji se splača it čez Nurnberg. Omejitev sicer ni, vendar nekje so vseeno radarji, tako da spremljaj table (piše).
Pričakuj kakšen stau (zastoj), mi smo bli nazadnje v 20 kilometerskem
smile-1.gif
Do Delfta sva s kolegom nardila malo manj kot 1300km. Pazi na radarje na Nizozemskem, jih je res dost. Dobro je met hrano s sabo, če se boš samo vozil čez Nemčijo, drugače izgubljaš čas, pa še presneto drago je na črpalkah (sedvnič je skor jurja:) ). Na počivališčih se da prou lepo pojest (so klopce pa to..).
Pot do tja se je kr vlekla ker so bli zastoji, za nazaj sva pa rabila 12 ur, s tremi krajšimi postanki (všteto v teh 12 ur).

I

Izbrisan uporabnik #488

No tudi jaz sem bil 2x v Amsterdamu z osebnim vozilom. Prvič sem bil pred leti še s "spačkom" in začuda je bilo samo okoli 15 ur vožnje (sama avtocesta jasno, razen tankanja in pitja se ni stalo).

Nazadnje sem bil pred dvema letoma za avtomobilom
smile-1.gif
in je bilo kakšnih 12 ur vožnje.

Kot so že povedali uporabniki zgoraj si glede načrtovanja poti pomagaj s stranjo viamichelin ter AMZS podatki glede cene bencina.

Ali pa si omisli navigacijo in potovanje bo mala šala (glede Amsterdama je na www.poiplaza.com precej POI točk, znamenitosti itd...)

Ker se do Amsterdama pripelješ po avtocesti ti predlagam da si ob poti pogledaša Ajax areno (razlaga ti najbrž ni potrebna), da boš videl kak mora zgledat fuzbal stadion.

Zraven arene je velika športna trgovina (pozabil ime, ampak ne moreš zgrešiti), ki ima super ugodne cene in robo, ki je pri nas ni (npr. za kriket pa take finte...) Decathlon se ji reče se mi zdi.

Glede samega mesta. Obakrat je tako naneslo, da smo kampirali. Prvič v nekem kraju izven Amsterdama (smo bili na nekem srečanju), nazadnje pa v kampu, ki je v Amsterdamu (10 minut hoje do kanala, ladjica in prideš na železniško postajo, ki je praktično izhodišče za potep). Kamp je sicer bil lep urejen, ograjen, video nadzor in poln napohanih turistov
smile-1.gif

No vsekakor priporočam, da sedaj preživiš izlet v hotelu in sicer v kakem potovalnem hotelu, ki so bolj ugodni.

Parkiraš malo na obrobju in se podaš peš v mesto, ni tako hudo veliko sploh ozki center, da se ne bi dalo prehoditi.

Kot je predlagal kolega, se splača zapeljati z ladjico po kanalih.

Obisk hiše Ane Frank je težka neumnost, odvrne pa že dolga kolona japoncev, ki čakajo na ogled.

Muzej o katerem je kolega govoril se imenuje mislim da Nemo, če si ga želiš pogledati.

Drugače pa se sprehodiš po mestu imaš rdečo četrt (dve lokaciji), polno muzejev (tudi muzej voščenih lutk kao v Londonu), muzej Van Gogh (malo izven mesta), Rembradntova hiša, muzej sexa, mučenja, marihuane itd, večinoma za nateg turistov in izmik novcev. Lepa je tudi tržnica z rožami (Bloomenmarkt) in seveda arhitektura samega mesta.

No, lahko greš tudi v muzej Heineken...
smile-1.gif
Obakrat ko sem bil tam je bil zaprt.

Predlagam da si vzameš vodiča ali malo pogledaš po netu ali pa se preprosto sprehodiš po mestu in užiješ njegov utrip.

Drugače pa ni nobenih mej, jasno to je EU in noben te ne ustavlja.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
UUU to so super podatki. kak sem vesel, da to delite z mano in tudi ostalimi.

super, res, vsi ti podatki so mi zelo v pomoč, in mi hkrati delajo še večje veselje do obiska Nizozemske.

zvezdice padajo
cheer.gif

Kiri

Pripravnik
15. avg 2007
498
0
16
40
Murska Sobota
Obišči stran
Snecer: nisem mislil ustavljanja na meji, temvec ustavljanje na avtocesti. Mojega sosolca recimo so ustavili nemski policisti na AC, kmalu po prihodu v Nemcijo. Ni tezko sestet avto s tujimi tablicami+smer voznje iz Nizozemske+pol avto mladcev.Premetali cel avto, nasli kar so iskali, voznika na test...cela stala skratka
smile-1.gif