No tudi jaz sem bil 2x v Amsterdamu z osebnim vozilom. Prvič sem bil pred leti še s "spačkom" in začuda je bilo samo okoli 15 ur vožnje (sama avtocesta jasno, razen tankanja in pitja se ni stalo).
Nazadnje sem bil pred dvema letoma za avtomobilom
in je bilo kakšnih 12 ur vožnje.
Kot so že povedali uporabniki zgoraj si glede načrtovanja poti pomagaj s stranjo viamichelin ter AMZS podatki glede cene bencina.
Ali pa si omisli navigacijo in potovanje bo mala šala (glede Amsterdama je na
www.poiplaza.com precej POI točk, znamenitosti itd...)
Ker se do Amsterdama pripelješ po avtocesti ti predlagam da si ob poti pogledaša Ajax areno (razlaga ti najbrž ni potrebna), da boš videl kak mora zgledat fuzbal stadion.
Zraven arene je velika športna trgovina (pozabil ime, ampak ne moreš zgrešiti), ki ima super ugodne cene in robo, ki je pri nas ni (npr. za kriket pa take finte...) Decathlon se ji reče se mi zdi.
Glede samega mesta. Obakrat je tako naneslo, da smo kampirali. Prvič v nekem kraju izven Amsterdama (smo bili na nekem srečanju), nazadnje pa v kampu, ki je v Amsterdamu (10 minut hoje do kanala, ladjica in prideš na železniško postajo, ki je praktično izhodišče za potep). Kamp je sicer bil lep urejen, ograjen, video nadzor in poln napohanih turistov
No vsekakor priporočam, da sedaj preživiš izlet v hotelu in sicer v kakem potovalnem hotelu, ki so bolj ugodni.
Parkiraš malo na obrobju in se podaš peš v mesto, ni tako hudo veliko sploh ozki center, da se ne bi dalo prehoditi.
Kot je predlagal kolega, se splača zapeljati z ladjico po kanalih.
Obisk hiše Ane Frank je težka neumnost, odvrne pa že dolga kolona japoncev, ki čakajo na ogled.
Muzej o katerem je kolega govoril se imenuje mislim da Nemo, če si ga želiš pogledati.
Drugače pa se sprehodiš po mestu imaš rdečo četrt (dve lokaciji), polno muzejev (tudi muzej voščenih lutk kao v Londonu), muzej Van Gogh (malo izven mesta), Rembradntova hiša, muzej sexa, mučenja, marihuane itd, večinoma za nateg turistov in izmik novcev. Lepa je tudi tržnica z rožami (Bloomenmarkt) in seveda arhitektura samega mesta.
No, lahko greš tudi v muzej Heineken...
Obakrat ko sem bil tam je bil zaprt.
Predlagam da si vzameš vodiča ali malo pogledaš po netu ali pa se preprosto sprehodiš po mestu in užiješ njegov utrip.
Drugače pa ni nobenih mej, jasno to je EU in noben te ne ustavlja.