Xsara skripa pri pocasni voznji

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
Citroen xsara karavan letnik 99 skripa pri zelo pocasni voznji pri vsaki najmanjsi neravnini (tudi po parkiriscu). Ce se recimo malce hitreje (v 2. prestavi) peljem cez lezecega policaja, sploh nicesar ne slisim. To skripanje se pojavi, ko je avto segret - recimo po 10 km voznje. Ko je avto hladen, skripanja ni. Skripanje se slisi nekje iz podvozja, tezje ga je pa natacno locirati. Med voznjo se slisi kot bi se zvok siril nekje tocno izpod menjalnika oz. rocne. Ce segret avto poskusim zanihati na mestu, skripa ce ga zazibam spredaj ali zadaj.

A morda kdo ve, kaj bi to lahko bilo? Stabilizator palcke so ze bile menjane, ampak tisto je pokalo cez grbine.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Mogoče škripajo zavore?

Lahko se je zataknil kak batek v zavorni čeljusti, pa ploščice malo škripljejo?

Naša Xsara Break, škripa samo v mrzlem vremenu, nekje spredaj. Mislim da se oglasi amortizer. (to samo pri vožnji preko ležečega policaja, ko avto bolj zaniha)

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
Danes ni nic vec skripalo, verjetno zaradi vlage v zraku oz. dezja. Se mi pa nekako dozdeva, da skripa nekje zadaj in se slisi kot da bi na sredini avtomobila. Bi se dalo to skripanje resiti, ce s kaksnim silikonskim oljem ali podobnim dobro nasprejam?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Po opisu sodeč problem ni enak mojemu, pa vendar: škripala je tesnilna guma na zadnjih vratih, ki jih bolj redko odpiram.
Ko sem jo očistil in premazal z glicerinom, je bilo škripanja konec.

LP

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Našpricaj s kakim sprejem gumi ležaje zadnje preme in ostale gumirane zadeve, lahko pa škriplje tudi zglob (končnik) spredaj. Ni nujno da že ima luft, je pa lahko suh in zelo svinjsko škriplje. a se to dogaja tudi če počasi obračaš volan?

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Moja xsara break tudi občasno čudno zaškriplje-se mi zdi,da večkrat škriplje ob hladnem in vlažnem vremenu.Najbolj čudno pa se mi zdi,da če ugasnim avto, ko škriplje ne neha takoj škripati.Se pravi avto szoji na mestu z ugasnjenim motorjem pa še vedno cvili-cca.3 sekunde.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
sicer ti tega ne želim pa vendar: so zadnja kolesa naravnost? Ali morda stojijo takole: / \
Lahko bi škripali tudi ležaji zadnje preme, kar res ni dobro
frown-1.gif

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Jep si me prehitel, kar znana napaka citroenov in peugetov. Problem je ker tesnila spustijo in voda vdre noter v vležajenje, potem ležaji zrjavijo in se vse obrabi. Ponavadi je cela zadnja prema za zamenjat. Potem tudi tako čudno udarja, če se pelješ po udrtinah.

tony

Guru
23. jul 2007
9.742
1.527
113
Šit, podoben opis - da je kriva zadnja prema je dobil kolega na xsari...

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
A kolegu je tudi samo skripalo?
Na nasi xsari kolesa se niso postrani, pokanja tudi se ni. Bomo videli. Vprasanje, ce se splaca obnavljati zadnjo premo.

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
Meni je hecno le to, da skripa v suhem vremenu in po daljsi voznji. Zdaj v casu dezevja mi tudi po daljsi voznji ni skripalo.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Po mojem se ne splača, jaz sem takrat dobil dobro rabljeno za 200€, pa je bila komplet z zavorami. Imaš dobre pol ure in par vijakov pa je menjana. Ponavadi je na mestu vležajenja os obrabljena tako, da z novimi ležaji ne rešiš nič. Za eno stran so ležaji, če se prav spomnim okrog 70€

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
A potem jo je mozno kar doma dol sneti z uporabo navadne dvigalke? Sem namrec bral po netu in nekaterim so mehaniki naracunali po 80 EUR za menjavo.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Mathew pravi:
Po mojem se ne splača, jaz sem takrat dobil dobro rabljeno za 200€, pa je bila komplet z zavorami. Imaš dobre pol ure in par vijakov pa je menjana. Ponavadi je na mestu vležajenja os obrabljena tako, da z novimi ležaji ne rešiš nič. Za eno stran so ležaji, če se prav spomnim okrog 70€
Pol ure? Kaj si zadaj brez zavor ali kako?
Če se obnavlja, se ne menja ležajev, ampak podreja os in montira puše in šobe za mazanje. Tako dela Vargalant in ostali tudi.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik xsara pravi:
A potem jo je mozno kar doma dol sneti z uporabo navadne dvigalke? Sem namrec bral po netu in nekaterim so mehaniki naracunali po 80 EUR za menjavo.

Mal težko - je fajn imet vsaj kanal, pa kakšen asistent tudi ne škodi. Kar se mene tiče, je 80€ za menjavo zadnje preme (delo) čisto korekten znesek.

Nazadnje urejeno:

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Če je os kompetna ni dosti dela na dvigalu mislim. Kompletna os dol nova gor, zavore pa premenjaš z stare. Po mojem se ne splača drejat osi ker bo stalo več kot dobra rabljena os. Saj pravim dal sem odmontirano z komplet dobrimi zavorami 200€, dvomim da ti Vargalant uredi za 200€. Doma lahko z malo spretnosti sam narediš to ampak je res z dvigalom ali kanalom precej lažje. Orodja ne rabiš kakšnega posebnega, seveda, rabiš tudi osnovne šraufarske spretnosti.

xsara

Pripravnik
11. sep 2008
117
0
16
Baje da se da skripanje resiti z vrtanjem v premo in vbrizganjem masti. Ce se to naredi pravocasno, baje zelo podaljsa zivljenjsko dobo preme. Ve kdo kaj vec tem? Predvsem kam zavrtati?