Xenon lampe...je treba met rezervo v avtu?

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Zavorne luči, smernike.... pozicijske... osvetlitev tablic.... to imaš tudi xenon?
Če ne, si si odgovoril sam
smile-1.gif

Razen sprednjih luči... le-te se ponavadi menjajo na servisu.

Nazadnje urejeno:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sej veš, Apachi, kaj je mislil.....Xenon žarnico če moraš imeti kot rezervo. No, jaz ne bi vedel...tako, da tudi jaz čakam na ta podatek.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Kaj pa ko so povsod LED diode
grin1.gif

Od smernikov, tablic, pozicij, itd... nevme kaj si lah pomagaš s tistim paketom žarnic ker itak v nobenem primeru nemores tega zamenjati takoj :norec:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sam ta je dobra...me zanima, kako bi prišel skozi pri zakonu, oz. kaj zakon sploh pravi glede te najnovejše tehnologije?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Kaj pa ko so povsod LED diode
grin1.gif

Od smernikov, tablic, pozicij, itd... nevme kaj si lah pomagaš s tistim paketom žarnic ker itak v nobenem primeru nemores tega zamenjati takoj :norec:

Saj to mislim... Pri takih sam nimas kaj menjat... Jaz imam ze tako... Nevem, ce je sploh kje kaksna navadna zarnica...
wink-1.gif

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Meni pa je recimo zelo smešno naslednje:

Imam avto, ki ima serijsko vgrajene D4S xenon žarnice in proizvajalec mi kot rezervno žarnico priloži zraven H7 halogenko
bonk.gif

Kaj a ko mi bo crknila xenon žarnica, se bom zapeljal na uradni servis in jim rekel, da mi naj vstavijo H7 halogenko, katero sem prejel poleg avtomobila?
stupid-1.gif
pa saj bi sam sebe osmešil in bi me sigurno debelo gledali!

Tako je bilo pri Seat Leonu, Peugeot 508 in sedaj pri Mazdi 3
grin1.gif

Zakaj ne dajo zraven kot rezervno D4S xenon žarnico? To bi moralo biti po zakonu določeno da se kot rezervno žarnico priloži zraven tako, kot jo vozilo tudi uporablja (čeprav vem da ko crkne ena xenon žarnica, da je priporočljivo zamenjati obe hkrati, ampak vseeno - naj mi dajo to, kar me pripada in kar je deloma koristno zame)!

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
v navodilih piše, da se žarnica menja na servisu.....zakaj bi sploh imel rezervno??
confused-1.gif

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Ne, H7 lampo.

Če nikjer drugje v državnem aparatu ni kančka zdrave pameti, res ne od kje vam ideja, da se bo pa pri zahtevah glede rezervnih žarnic našla.

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Jaz imam škatlo rezervnih žarnic iz stoenke. Tako okroglo z velik znakom Z na pokrovu pa me policaji nič ne nadlegujejo, čeprav je jasno, da stoenka ni imela ksenonke v rezervi
tongue-1.gif

darwin

Majstr
17. avg 2007
592
369
63
Sem se zanimal tudi sam

10. člen

(rezervne žarnice)

Komplet rezervnih žarnic mora vsebovati žarnice z žarilno nitko za najmanj polovico žarničnih mest podvojenih zunanjih svetlobnih in svetlobno–signalnih naprav in po eno žarnico z žarilno nitko za zunanja nepodvojena žarnična mesta, pri katerih je mogoča zamenjava samih žarnic.

Btw po tej verziji je dovoljena tudi prva pomoč druge oblike in brez napisa oz. iz tujine, če je vsebina količinsko in kvalitetno ista. Se moram pozanimati, v čem se razlikuje od nemške, potem pa kupim tisto v platneni torbi.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik sylver pravi:
Meni pa je recimo zelo smešno naslednje:

Imam avto, ki ima serijsko vgrajene D4S xenon žarnice in proizvajalec mi kot rezervno žarnico priloži zraven H7 halogenko
bonk.gif

Proizvajalec nic ne prilozi... Komplet zarnic je prliozil trgovec ... In to takega "univerzalnega"... tako kot tudi trikotnik in prvo pomoc... In to zato, ker je to obvezna oprema... In drugace avta sploh ne bi smel odpeljati iz salona.
wink-1.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik darwin pravi:

Btw po tej verziji je dovoljena tudi prva pomoč druge oblike in brez napisa oz. iz tujine, če je vsebina količinsko in kvalitetno ista. Se moram pozanimati, v čem se razlikuje od nemške, potem pa kupim tisto v platneni torbi.

Prva pomoc kupljena v Nemciji verjetno nima napisa "Komplet za prvo pomoc - za avtomobiliste"
wink-1.gif

Na pokrovu (zgornjem delu) embalaže mora biti oznaka proizvajalca in napis »Komplet za prvo pomoč – za motoriste« oziroma »Komplet za prvo pomoč – za avtomobiliste«.

https://www.uradni-list.si/1/content?id=51353

darwin

Majstr
17. avg 2007
592
369
63
V pravilniku iz l. 2013, ki sem ga jaz linkal, imaš pdf priloga I:
11. V vozilu se lahko se uporabljajo tudi kompleti za prvo pomoč, izdelani v tujini, ki odstopajo od zahtev te priloge glede velikosti in oblike embalaže ter napisa na njej, pod pogojem, da ta embalaža ustreza zahtevam glede kakovosti in trdnosti, vsebina kompleta pa mora ustrezati določbam te priloge.

Kakovostno platnena torba skoraj sigurno ustreza, preverjanje trdnosti pa v pravilniku ni opredeljeno.

Gre sicer za formalizme, ampak predpis, da je škatla za prvo pomoč lahko dolga točno 255+-2 mm in široka - pazi to - 166+-2 mm ... je preprosto idiotski. V določenih avtih je to lahko več, kot 2,5% volumna celega prtljažnika.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Škatla je bila že prej narejena, kasneje pa je bila izmerjena in podana mera in tolerance.