Windows 7

zakon

Guru
16. maj 2008
8.777
831
113
toti Maribor
V računalniških krogih krožijo govorice, da bi naj Microsoft svojim uporabnikom ponudil dobrosrčno nadgradnjo iz Windows Viste popolnoma zastonj. Malezijski TechArp je namreč predložil osnutek Microsoftove tehnične dokumentacije, ki detajlno razkriva kaj vse bi naj vključeval tako imenovani „Windows 7 upgrade“ program.

Podrobnosti so še nekoliko meglene, ampak strateško bi naj s tem pri Microsoftu zajezili kopico uporabnikov, ki v čakanju na izdajo boljšega in zanesljivejšega operacijskega sistema prelagajo nakup novega računalnika.

Sodeč po viru, bi naj bil program usmerjen končnim potrošnikom in majhnim podjetjem, ki so kupili nov računalnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows Vista v vnaprej določenem obdobju upravičenosti. Program velja samo za verzije Vista Home Premium, Vista Business in pa Vista Ultimate.

Nadgradnji plan trenutno ni več kot le govorica , čeprav pri TechArp-u trdijo, da so videli kopijo pisma, ki ga je Microsoft poslal svojim OEM partnerjem. Pri tem ne pozabimo, da so pri TechArp-u pravi mojstri v razkrivanju Microsoftovih strategij.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To jim bo precej rešilo ugled, dobra poteza je tudi javno dostopna beta verzija, ki si jo bo marsikdo naložil, se v 6 mesecih tak navadil, da jih bo potem kupil, čeprav drugače mogoče nebi.

No jaz sem včeraj instaliral 64-bit verzijo, zasede precej več prostora kot 32-bit (ne vem sicer zakaj) - 32bit nekje 8 GB če se ne motim, 64 bit pa 13 GB. Najprej sem naredil 10 GB particijo, ker nisem vedel, da bo zasedlo več prostora in mi je po instalaciji napisal: trenutne konfiguracije ni bilo mogoče pripraviti za delovanje (očitno je težko napisat: ni prostora
tongue-1.gif
). No potem sem raztegnil particijo na 20 GB in je šla namestitev normalno naprej.

Instalacija je bila nekje enako hitra kot XP, ampak glede na to, da je bilo potrebno zapisat dosti več podatkov na disk, je instalacija pravzaprav hitrejša. Našel je ves hardware razen webcam-a (v device managerju pisalo, da SMBus ne deluje, ampak sem preko gugla hitro našel rešitev in driverje).

Naloži se nekje 2x hitreje kot XP, ugasne se 3x hitreje. Programi se naložijo malo hitreje kot XP (mogoče zato, ker je čisto na novo instalirano, ne vem). Instaliral sem par programov, verzij za XP, ki jih imam na ključku in jih je brez problema instaliralo.

Glede designa neke velike razlike med Visto in 7 ni, opravilna vrstica je malce drugačna. Aero mi je deloval tekoče s vsemi efekti vklopljenimi, sploh ni bilo razlike v delovanju, če sem vse efekte izklopil.

Laptop je imel oceno med 5 in 6 (do 7.9 po novem), imam pa dual core 2ghz, 2 gb ram, grafično intel 4500 in disk 7200 rpm. Edino oceno za aero mi je napisal 3,2 (ne vem zakaj, če je zraven ocenil za igre 5,9).

Po instalaciji mi je instaliralo 2 update (en definicije za defender), na voljo so bili tudi 3 novejši driverji. Update deluje preko nadzorne plošče, popsodobitve se namestijo praktično v trenutku, kljub novim driverjem ni bilo treba resetirat.

Še to - osnovna C particija s Win XP (in vsemi dokumenti) v 7 ni bila vidna, particija E pa je bila v 7 kar C, tak da če bo kdo delal dual boot si naj da dokumente na tretjo particijo, ker drugače ne bodo dosegljivi.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sem pogledal zdaj preko XP-jev in je ''samo'' 11 GB. Iz XP-jev je particija s 7 dostopna, razen mape Documents & Settings, tak da je res treba met dokumente na tretji particiji pri dual-bootu.

Aja še to - pri instalaciji je možnost posodobit XP-je, pri čemer obljubljajo, da bodo vsi dokumenti in celo programi ostali nedotaknjeni (nisem sicer sprobal).

laser

Pripravnik
9. okt 2007
442
3
18
Tudi men ni blo moč doseči particije C:/ od XP-jev iz win 7. IN to zato ker windows 7 prevzame oznako C od Xp-jev, nevem zakaj in pa če se da to že ob instalaciji naštelat tako da dela normalno. Samo sem pa šel v win 7 v taskmanager v 'diskmanagment' in tam dodal oznako particiji z win XP in delala potem normalno tako da vidiš celo XP-jevo particijo in ni nič zgubljeno.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
tako ja, jst sm isto to naredil

Jst drugače win 7 uporabljam kar za primarni os (winxp imam za backup še zmerej pščen inštaliran) in sem zadovoljen. Taskbar je zelo uporaben in se hitro znajdeš. Boljš ko prej, tud moj fotr recimo se zelo hitr znajde v teh winsih.

Pogrešam pa funkcijo add new hardware, sepravi, da ročno dodaš neko napravo. Tega tle očitno ni

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
@ laser - hvala za rešitev!

@ OldSkul - jaz bi tudi vzel 7 kot privzeti sistem, samo kaj se bo pa zgodilo po 1. avgustu, ko beta poteče? Čisto možno, da se ne bo dalo posodobit na RC verzijo in bo treba vse programe na novo instalirat, potem se mogoče ne bo dalo spet iz RC na končno verzijo posodobit...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sem pogledal zdaj preko XP-jev in je ''samo'' 11 GB. Iz XP-jev je particija s 7 dostopna, razen mape Documents & Settings, tak da je res treba met dokumente na tretji particiji pri dual-bootu.
Ne. Dokumenti so po novem v \Users mapi. To je že v Visti tak.

Zgleda da je MS obupal, ker po več kot desetih letih programerji še vedno ne znajo napisat program, ki bi prav delal z presledki v imenu map ali fajlov. Pa dolžina poti je tudi kritična (to pa si je MS sam kriv).

Citat:
Uporabnik laser pravi:
Tudi men ni blo moč doseči particije C:/ od XP-jev iz win 7. IN to zato ker windows 7 prevzame oznako C od Xp-jev, nevem zakaj in pa če se da to že ob instalaciji naštelat tako da dela normalno.
Isti razlog kot zgoraj. Po več kot deset let programerji še vedno niso skužili, da sistemska (ali boot) particija nima črke C ampak lahko tudi kako drugo. Tako da od Viste dalje je boot particija (to je tista, na kateri je WINDOWS mapa, ne pa nujno tista, kjer so boot fajli; spet hecno poimenivanje MS-a) vedno označena s črko C. Zakaj avtomatsko ne dodeli še eno drugo črko XP particiji, pa je spet ena od skrivnosti Windows
wink-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Še večja skrivnost je zakaj je sploh C, zakaj ni A
tongue-1.gif
Kdo pa še ima disketnike...

Drugače pa so dokumenti res v Users, zakaj je mapa documents & settings pa ne vem, 7 je sploh ne pokaže, če napišeš pot v raziskovalca pa enako napiše: access denied (kot pri system volume info).

Pišem pa to iz 7, čisto vse sem lahko bp instaliral - vse iste verzije kot za XP, niti enkrat ni zajamral, da kaj ni kompatibilno. Porablja pa trenutno 870 MB RAM (od tega 140 MB IE8
rolleyes-1.gif
).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Drugače pa so dokumenti res v Users, zakaj je mapa documents & settings pa ne vem
Spet isti razlog
wink-1.gif

Eni programi ne gledajo v pravo mapo uporabnika, ampak imajo dobesedno napisano "Documents and Settings".
Včasih tudi "C:\Documents and Settings".

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
ksz
a ma še kdo problem s predvajanjem divx in xvid filmov v BS Playerju ? men nedela nič...dela normalno WMP in VLC (pri slednjem mam problem narest full screen na second monitor ( TV oz. projektor ).
inštaliran mam tut KLMP

mtey

Pripravnik
30. nov 2007
742
0
16
Katera pa je zadnja verzija? Mogoče kdo ve, ali je že v action pack-u?

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
men to ne dela...bom vidu če dela ker je predlagal ynos

edit tut to nedela...samo črna slika

g-spot trdi da je vse vredu s kodeki

Nazadnje urejeno:

laser

Pripravnik
9. okt 2007
442
3
18
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
ksz
a ma še kdo problem s predvajanjem divx in xvid filmov v BS Playerju ? men nedela nič...dela normalno WMP in VLC (pri slednjem mam problem narest full screen na second monitor ( TV oz. projektor ).
inštaliran mam tut KLMP

V Bsplayer-ju moraš nastaviti v 'nastavitvah' na levi strani klikneš 'video' in se ti na desni strani odpre okno kjer v zadnjem zavihku 'video rendering' nastaviš v 'rendering mode' internal renderer DirectDraw surface . To je isto kot v Visti. Naložen pa imaš lahko sam ali Xvid ali Dvix codec.Men je vseen delalo tud brez naloženega codeca k sem ga pozabu naložit ,nevem pa od kod pa je vzel.Morda si ga je kje sposodu od kakega drugega programa.