web kamera kot nadzorna kamera

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Sej sploh ne vem, kako bi temu rekel....

torej imamo web kamero in pc. Kater program rabim da bi lahko pogledal iz nekega drugega pc kaj se dogaja pred kamero? Verjetno bi bilo najlažje preko remote deskotpa se logirat na ta pc, in pol tam pogleda kaj zadeva kao snema... Sam jest bi rad kaj bolj zanesljivega... Pa tud remote desktop ne dela, ker je več pc v mreži, in ta dotični ni primarni.

Torej, kater software uporabit?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
WebcamXP Pro. Omogoca ogled prek weba, posiljanje na FTP, snemanje samo ob premiku.... V glavnem svasta
smile-1.gif

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Jaz sem se pred kratkim igral s podobno idejo - ker sem malo mahnjen na VLC player, sem raziskoval predvsem v tej smeri. Na računalniku, na katerega je priklopljen webcam, sem VLC inštaliral kot service z določenimi parametri, ki avtomatično streamajo sliko v omrežje. nato pa z drugega računalnika enostavno odpreš ta stream.

To je nekako nadgradnja podobne zadeve, ki sem jo implementiral pred časom v službi, vendar z navadno kamero, kjer je bila želja sliko iz operacijske dvorane prenesti v sejno sobo, kjer bi v živo spremljali operacijo. Problem je bil v tem, da je bila edina povezava med sobama (na različnih štukih) UTP kabel, wireless ni prišel v poštev zaradi predebelih sten. Kakšne druge variante, kjer bi moral dokupovati opremo pa tudi niso prišle v poštev.

Zato sem postavil: kamera -> firewire -> laptop1 -> utp kabel -> switch -> utp kabel -> laptop2 -> vga kabel -> projektor. Na laptopu2 sem vse skupaj še snemal na disk.
Problem je bil v tem, da je bilo potrebno najprej zalaufat vlc na laptopu1, nato laufat na zgornji štuk čekirat, če zadeva deluje.

Šele pred kratkim mi je prišlo na misel, da bi na laptopu1 VLC namestil kot service, ki bi sliko avtomatično streamal.

Prva varianta je bila preizkušena in se je izkazala kot zelo stabilna - v celem dnevu streamanja se ni niti enkrat nič sesulo. Prenašal pa sem v mpeg4 z bitrateom okoli 2400kbs (če se ne motim). Na projektorju sem živo sliko uspel programsko tudi cropati, ter dodal overlay logotip podjetja. Vse skupaj je naneslo cca 2 sekundno zakasnitev slike, kar niti ni bilo pomembno, saj je bila zveza enosmerna in gledalci v sejni sobi niso bili v ničemer prikrajšani.

Stabilnost te variante z VLC kot service pa še moram potestirati, problematičen zgleda predvsem začetni zagon, kajti kamere ne prepozna vedno, poleg tega ne vem niti kako reagira ob resetu računalnika ter kaj se zgodi, če vmes izštekaš in vštekaš kamero.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Sej sploh ne vem, kako bi temu rekel....

torej imamo web kamero in pc. Kater program rabim da bi lahko pogledal iz nekega drugega pc kaj se dogaja pred kamero? Verjetno bi bilo najlažje preko remote deskotpa se logirat na ta pc, in pol tam pogleda kaj zadeva kao snema... Sam jest bi rad kaj bolj zanesljivega... Pa tud remote desktop ne dela, ker je več pc v mreži, in ta dotični ni primarni.

Torej, kater software uporabit?

A PC je delovni PC al je odvečna šara? Če je slednje namestiš gor kak Ubuntu in potem potegneš "webcam server" .. ta ti dela kot http streamer slike iz kamerce. Za osnovo je to to, preverjeno deluje!
cheer.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mah je delovni pc. dober pc

sam problem je ker nimam dostopa do routerja in ne morem portov odpirat!!! tko da mi un wincam xp ne dela (čeprav se mi zdi čisto soliden apps!).