Vžig avta

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Zdele sem opazoval mamo, kako je vžigala B5. Ključ notri, obrne in vžge avto, v enem šusu v sekundi. Sam pa dam najprej kontakt, nato počakam 3 sekunde, da se ugasnejo lučke in ga šele nato vžgem.

Isto ata pri B8. Tisti "ključ" potisne do konca v režo in avto v šusu vžge, jaz ga pa najprej potisnem do polovice, da se vžgejo vse lučke in šele nato pritisnem do konca, da avto upali.

A ima to kakšno vezo, da ju ne bom po nepotrebnem poučeval??

hvala

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Pusti jih, saj bosta sama mela stroške, ko bo kaj fuč. Če je BOSCH pumpa ali diesel grelne svečke je treba počakat.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Velik jih poznam ki tako dizle vžigajo, verjetno jim je ostala navada iz časov bencinarjev.

..mene pa kr zaboli..al pa ko ga ugasne še preden se sploh ustavi in obrati padejo....grdo.

Dr_S

Pripravnik
22. avg 2007
899
6
18
Tud če je bencinar je dobro mal počakat, saj mora bencinska pumpa napolnit sistem.

Ravno vse lučke ni treba čakat pri bencinarju.
Je veliko bolj pomembno, da ko avto vžge, da počakaš par sekund da olje vsaj enkrat pride čez celoten sistem (cca 10s)

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Bencinska pumpa se vklopi ko odleneš avto oz. ko odpreš voznikova vrata....

Sicer si pa opisal vse skupaj tako, kot da vžigal trajekt...

Dobro da nisi napisal; ko daš kontakt počakaš pol minute, da se vse lepo pripravi, ko vžgeš avtomobil počakaš 5 min, saj je fino da se določene komponente segrejejno na delovno temperaturo. Predno spelješ, je najbolje če se na mestu sprehodiš skozi prestave, da preveriš če je vse v menjalniku lepo namazano. Potrebno je še vsaj 10X pritisniti na zavoro in takrat lahko speljemo...
smirk-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz imam neko ''čudno'' navado, da počakam, da ugasne lučka od AB. V teh par sek ima avto dovolj časa, da se zbudi iz spanca
tongue-1.gif
Sicer pa se pri mojem šele ko obrnem ključ sliši eno tiho brnjenje za par sekund, verjetno pumpa, tak da ji pač pustim teh par sek.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Ja, ok, če se jo šele takrat sliši, pač počakaš tiste 2-3 sekunde...ne pa da se čaka pa čaka da vse ugasne, pa potem prižge, pa spet čaka pa čaka, pa potem spelje...pa predno se avto ugasne, se spet čaka pa čaka...
aplauz.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Večina sodobnih vozil opravi avto-diagnostiko ob kontaktu, takrat se preveri delovanje vitalnih delov vozila. Načeloma to traja sekundo ali dve ... ali čakat da lučke izginejo ali ne? Meni pri passatu recimo blokado motorja preveri v tem sklopu avto diagnostike, sicer vpali tudi če samo obrnem ključ ampak nekako je čuden občutek.

Sicer pa navodila povejo vse, ponavadi piše katere lučke morajo ugasnit (ne smejo goret) preden lahko varno vžgeš vozilo. Recimo lučka za zavorno in hladilno tekočino se "preveri" že med kontaktom in je fino da vsaj te rdeče ugasnejo preden obrneš ključ do konca.

Glede dizla; ima grelne svečke in je pametno počakat da lučka "grelna spirala" ugasne. Avto sicer ponavadi BP vžge, ampak bolje je če prvih par taktov kresne v vseh valjih kot pa da šiba nafto v izpušni sistem in potem dalje v razne "drage" filtre.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
B8 še ne pozna "naprednih" tehnologij, kot so start gumb, ki ti mašino dejansko prižge šele, ko opravi vse teste in dejansko pozimi traja kar opazno dlje kot poleti?

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
B8 še ne pozna "naprednih" tehnologij, kot so start gumb, ki ti mašino dejansko prižge šele, ko opravi vse teste in dejansko pozimi traja kar opazno dlje kot poleti?

Ej, to je Audi, ne pa jajc od Renaulta.
evil.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36

Tu maš, pa si poglej.

Ta ga je za moje pojme malo prehitro prižgal. Jaz počakam, da tiste lučke ugasnejo, poleg tega pa ne rabiš tiščati na knof. Tu se vidi, da je avto sam naredil nek zamik. Malenkost bi še moral počakati, potem pa samo na kratko pritisniti in avto vžge.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Očitno je za vžig audija potrebna cela znanost.
evil.gif

Še dobro, da bodo počasi prišli električni avti in več ne bo teh dilem.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Bencinska pumpa se vklopi ko odleneš avto oz. ko odpreš voznikova vrata....

Sicer si pa opisal vse skupaj tako, kot da vžigal trajekt...

Dobro da nisi napisal; ko daš kontakt počakaš pol minute, da se vse lepo pripravi, ko vžgeš avtomobil počakaš 5 min, saj je fino da se določene komponente segrejejno na delovno temperaturo. Predno spelješ, je najbolje če se na mestu sprehodiš skozi prestave, da preveriš če je vse v menjalniku lepo namazano. Potrebno je še vsaj 10X pritisniti na zavoro in takrat lahko speljemo...
smirk-1.gif

Tu je še nekaj podobnega na to temo...
evil.gif

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Pri novejših vozilih (recimo 2000+) ni potrebno nič čakat. Bencinska pumpa oz. ogrevalne svečke se aktivirajo ob odklepu vozila oziroma ob vstopu v vozilo. Raznih airbag, ABS in podobnih sistemov pa ni potrebno pri nobenem vozilu čakat, ker samo izgubljate čas.