Vzdrževanje računalnika

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Torej, kako vzdržujete računalnik, katere programe uporabljate za zaščito pred virusi, trojanci, program za čiščenje registra, kako pogosto zaganjate defrag itd. A je kdo od vas celo toliko skrben, da se spravi pucat ventilatorčke v mašini? Nabavil sem nov comp in bi ga rad že iz štarta lepo negoval
grin1.gif

hvala in lp

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Evo, ti dam nasvet; pucaj (od znotraj), na vsake toliko cajta (recimo na letni čas), imej en dobri antivirus, pa delaj update.
Preglej za viruse vsaj 2x na teden in to je to.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Imam NOD 32, ki vse dela sam.
Imam Visto, ki se sama defragmentira enkrat na tedn.
Vsake pol leta formatiram računalnik.
Enkrat na 14 dni ga noter celega posesam, da se prah ne zažira v vse luknje in poslednično je računalnik tudi tišji

S takim načinom še do zdaj nisem imel virusa oz. kakšnih drugih večjih problemov.

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
- za zaščito: Nod 32 Xsoftspy + spywaredoctor -po potrebi
Nikoli nobenih problemov, pazim kaj downloadam in ne brskam po XXX straneh

Itak sem pa tak da menjam prenosnik vsake par mesecev in seveda ga takoj na novo naložim .

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.081
137
63
okolica mesta
Kako pa poskrbiš za vse posodobitve, ali jih če enkrat vse po vrsti naložiš, kar vzame kar nekja časa če zopet nalagaš Windovse
rolleyes-1.gif

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Aja pa operacijski sistem dam pa na novo mogoče na 2 ali pa na 1 mesec (od februarja stalna praksa
smile-1.gif
)
Sedaj pa bom prestopil na stran odprte kode. Samo moram dual boot narediti ker hočem še vedno igre lavfat
smile-1.gif

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Na novo 1x na mesec , men se ja zmesa ... Mam XPje od maja 2006, vse spila kot treba ... Antivirusnega ni, 1x mesecno se precekira spyware z SuperAntiSpyware, pa CCleaner se zazene.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Imam NOD 32, ki vse dela sam.
Imam Visto, ki se sama defragmentira enkrat na tedn.
Vsake pol leta formatiram računalnik.
Zakaj sploh potem skrbeti zanj*, če itak vedno na novo naložiš ?

* - saj ti v bistvu ne preveč, komentiram nasploh one, ko "vsak teden" na novo instalirajo

Pa kje je folk "že pol leta nisem restartal!!!!"
confused-1.gif

Sicer pa moj predlog: Nič krame ne instalirat.
To je že 90% uspeha
wink-1.gif

Potem redni update (Windows dela sam, za ostale programe pa te recimo Secunia PSI opozori, ko je čas za update), pa kaki antivirus.

Tu bi dodal, da zastonj Avira , AVG in podobni skoraj sigurno bolje delajo kot razni skrekani drugi. Pravilo: manj kompliciraš, bolje je (velja itak vsepovsod).

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Sicer pa moj predlog: Nič krame ne instalirat.
To je že 90% uspeha
wink-1.gif

Tako, to se se najbolj pozna, pred leti ko sem redno sprobaval kaki trial software, je bil sistem v pol leta neuporaben.

PS: Racunalnik se restarta po potrebi (obicajno 1x na 10 dni), vgasnem pa kakih 10x na leto, ce se ze pogovarjamo se o tem
cheer.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Evo moji načini:

- na antivirusnem področju nonstop spremljam kaj je tisto leto najbolj učinkovito, nikoli ne vztrajam slepo pri eni firmi, preko ostalih pa pljuvam. Trenutno uporabljam ZoneAlarm, ki vsebuje Kaspersky antivirus. Ko berem koliko vas uporablja NOD32 mi kar na smeh gre - ravno prejšnji teden sem našel pri sestri 3 hude trojance, pa vem da ne hodi na neke xxx, crack ipd. strani. Našel pa jih je Bitdefender online scanner, NOD32 ni zaznal ničesar (pa sem prej 3 leta imel NOD32, kupil vsako leto).

- za antispyware trenutno uporabljam vgrajenega v zonealarm, ker je kar učinkovit. Najbolj učinkovit trenutno je Spyware Doctor, na drugem mestu ta v ZoneAlarm, na tretjem Spyware Terminator. Spybot najde sicer neke cookie, ki jih drugi ne, drugače pa se je zelo poslabšal.

- za čiščenje registra uporabljam CCleaner, čeprav ne vem zakaj, ker ne opazim neke pohitritve sistema. Včasih sem uporabljal TuneUp. Mogoče se dandanes ne splača več čistit, ne vem. Je pa res, da zdaj instaliram to, kar rabim in ne probavam še vse živo.

- defragmentacija ne pomaga (vsaj ne dandanes) oz. program, ki recimo sproti defragmentira porabi več sredstev kot naredi koristi.

- laptop vsako leto razšraufam in vse počistim not, se takoj opazi razlika v delovanju.

- backup naredim na nekje 3 mesece, na CD (ali DVD če je veliko) posnamem dokumente, backup nastavitev (mozilla, thunderbird...).

- winse dam na novo na nekje 2 leti na svoji kišti, v službi kjer skrbim za kompe so na vseh že od nakupa isti winsi gor, torej na nekaterih že 4 leta. Updatam pa preko avtomatičnega + 1x na mesec grem online pogledat, da potegnem dol še vse optional updates.

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
antivirus
namescam samo programe, ki jih uporarabljam
uporabljam cim vec enostavnih in zastonjskih programov (VLC, Firefox, Picasa, Pidgin za MSN, audacity.....), kjer ni zraven licence manegerov ipd....
formatiram windows particijo po potrebi (pribl. enkrat na leto), ko ugotovim da je vse zkupaj ze bolj pocasno ali pa ko se mi ze pri nezahtevnem delu vklaplja ventilator na prenosniku...... vzame mi nekje 2 uri casa
prenosnika ne usasam edino pa kaksni instalaciji ki to zahtava, drugace paga dam samo v mirovanje (hibernating-ne stand by)

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
to mi najbolj ni jasno: redno skrbite za računalnik, ampak windowse pa vsak mesec, 2, 3, ..., na novo gor
stupid-1.gif

očitno za en qurac skrbite za računalnik, če je potrebno nalaganje na novo.
Recept za ne metanje windowsov dol 2 leti:

1. čim manj krame gor
2. izogibat se sumljivim stranem
3. redno čekirat z antivirusom in anti spyware
3. Defragmentacija vsake tolko časa
4. Pucat register in ostalo navlako z kakim ace utilities ipd

Po 2 letih bo še vedno delal kot prvi dan, razen če vam je fetiš windowse na novo nalagat

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
- Kaspersky AV (še zmeraj iščem alternative, ki bodo tako dobre kot kaspersky, ampak da mi ne razmetavajo toliko metapodatkov)
- Advanced System Optimizer za registry clean in te zadeve (manual)
- Raxco PerfectDisk za defragmentiranje - defragmentira vse, tudi memory sticke na telefonih, če želiš (manual)
- SpyBot (manual)
- Acronis True Image za system backup (manual)
- Windows Defender (manual)
- brisanje temporary datotek in cachev
- Total Commander za splošno organizacijo in sinhronizacijo
- kompresor za izpihovanje svinjarije iz ohišja
- zobna ščetka
- drobno orodje
- Hiren's Boot CD za nujne primere
smile-1.gif

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Limited account v win za vsakodnevno uporabo, z admin pravicami se logiram samo, ko zavedno spreminjam kaj na sistemu - da tega ne more početi vsak nepridiprav iz medmrežja, je zame očitno dovolj velik plus, da ne potrebujem nobenega programa za čiščenje sistema. V lin je ta sistem itak privzet.

Res je pa tudi, da uporabljam večinoma dobro preizkušeno open source programje, ker tudi tistih 5x na leto, ko admin pravice uporabim, jih ne smem dati kakšni zlonamerni zadevi, drugače je vsa zaščita brez pomena.

Za reševanje podatkov pa kar ubuntu 8.04 live CD. Sem jih samo enkrat reševal (pred kratkim, zaradi hardverskega problema - bad sector na neugodnem mestu) in je znal mountat NTFS particije brez problema.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
"Hardversko" pa računalnik očistim 2x na leto. S procesorskega hladilnika poberem največje svaljke prahu in z vlažno krpo potegnem po dnu ohišja.

Nazadnje urejeno:

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Kakšno kombinacijo bi pa priporočili, da naložim kolegu na laptopa, ki precej brska po raznih sumljivih straneh (tega sicer ne prizna, toda v history vse piše
smile-1.gif
) in si ne da povedat, da naj ne klika na razne "your computer is in high danger. Immediatl install our ultra super duper antiviru). Limited account ne pride v poštev. Trenutno sta gor Avira in Spyware terminator. Dal bi pa nekaj, kar dobro upravlja svojo umkcijo tudi v "silent mode".

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Imam antivirus AVG, ZoneAlarm in SUPERAntiSpyware Professional. Potem so orodja PowerSuite, TuneUp Utilities 2008 in UltimateDefrag 2008, to je vse.

Nazadnje sem formatiral pred 3 leti, ni potrebe, ne vem zakaj bi to počel. Imam dva diska, na enem samo sistem, na drugem podatki, če gre sistem v maloro, ostanejo podatki takšni, kot sem nazadnje z njimi delal.

Redno update-am programe, ob nedeljah zazenem vsa skrbniška orodja.