vzajemni skladi - nasvet

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Pozdrav!

Sklenil sem življenjsko zavarovanje pri Triglavu za 10let z naložbo 30e na mesec (klasično življ., kjer se mi po 10letih povrne 100% vložena vsota).

Sedaj pa bi sklenil tudi naložbeno varianto, kar pomeni da bi vlagal v nek sklad, ki bi mi po 10-15 letih prinesel neko donosnost čeprav je danes glede na stanje težko kar koli napovedati

Moje vprašanje (sem začetnik) je sledeče:
Pri Triglavu poslujejo z skladi sami, kar pomeni da imajo svojo družbo ki se s tem ukvarja. Enako je pri AS, ki spada pod KD skupino.

Kako je pri Tiliji ali ZM npr. Imajo tudi svojo družbo ki s tem upravlja ali pa imajo podizvajalce, ki enako kot npr. Triglav dzu ali KD skladi uporavljajo z vloženim denarjem na različnih trgih glede na izbran paket?
Mislim da imajo podobno pri GRAWE ali GENERALI, neke izvajalce, ki upravljajo z denarjem in če prav razumem je zavarovalnica v tem primeru samo posrednik? Zakaj torej ne uporabiti direktnega stika z družbno npr. Medvešek Pušnik itd.??

Kako je z provizijami in davki po 10-15 letih?

Kaj predlagate glede glede na to da so v tem članku precej hvalili KD:
http://www.skladi.com/novice.php?novica=604

Je velika razlika če recimo svoje naložbe zaupam Triglavu, KD ali pa recimo GRAWE, Tilia,..?

HVALA!

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.220
1.725
113
40
Najprej se moraš odločit ali želiš direktno v vzajemne sklade ali preko naložbene police. Zavarovalnice niso posrednik za VS tako kot si predstavljaš...niso "tržniki", ampak pri njih skladi predstavljajo zadevo ki jo dobiš v paketu. S sklenitvijo naložbene police torej pristopiš v vzajemni sklad, zraven pa se lahko še življenjsko zavaruješ, dodaš nezgodno zavarovanje itd. So tudi razlike v davčni obravnavi naložbe. Če pa bi v sklade pristopil samo zaradi naložbe in praviš da si že sklenil ŽZ (kjer si torej že zavarovan) se ti verjetno bolj splača pristopit direktno v VS. (kot si napisal MP, Infond....v glavnem miljon možnosti)

lp

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
hvala za odgovor.

kje je najbolje da začnem z nekimi posveti. KD finančna točka?

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
vzel sem klasično življensko zavarovanje z min donosom. se ti zdi bolje če bi vzel nek bolj donosen sklad v kombinaciji z življenjskim z.?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
To dvoje loči. ŽZ niso namenjena ustvarjanju visokih donosov. To so prej (če že) skladi. Če že imaš sklenjeno kvalitetno ŽZ, sredstva raje porazdeli v nekaj skladov - za nasvete si poglej material na spletni finančni točki. Jaz imam ŽZ sklenjeno zato, da moji otroci ne bodo plačevali mojih pufov. Samo zato. In polica je ravno tako težka, kot je težak moj puf.
smile-1.gif
Taglavno sranje je (pomojem) za nami.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.220
1.725
113
40
Klik

Mogoče celo tu najdeš kaj uporabnega
cool-1.gif

Zaj če maš življenca pusti..s tem ni nič narobe. Ne zdaj menjevat v naložbeno samo zato da bi imel večje donose. Pusti ŽZ pri miru in si zraven še dodaj eno košarico skladov pa ne morš falit...Kakšnega globalnega pa še za začimbo kaj ožje usmerjenega....kot je reku Chao - čas je res tapravi!

Nek površen predlog: (No zdaj ne vemo kak odnos imaš do naložb oz. tveganja pri teh...)

50% globalni sklad
30% kakšna "vroča regija" in to raje ne balkan
20% kak VS usmerjen v energijo ali surovine

To je tak ena splošna slika....seveda pa je pri teh zadevah najbolje da si sam nabereš nekaj znanja in izkušenj in si sam ustvariš neko sliko in pričakovanja.

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Zaj če maš življenca pusti..s tem ni nič narobe. Ne zdaj menjevat v naložbeno samo zato da bi imel večje donose. Pusti ŽZ pri miru in si zraven še dodaj eno košarico skladov pa ne morš falit...Kakšnega globalnega pa še za začimbo kaj ožje usmerjenega....kot je reku Chao - čas je res tapravi!

Ja to sem hotel narediti. Spremeniti v življenjsko naložbeno pri Triglavu (in izbrati nek paket, ki ga ponujajo). Klasično življenjsko ni dobičkonosno , garantirajo pa vloženo glavnico + dobiček če seveda sploh bo.

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Hvala za odgovore!

Torej je najbolje da se posvetujem pri KD finančna točka , kjer pokrivajo več skladov kot pa da hodim direktno npr. do Triglava npr. ki ima sicer svoje + abanka + probanka.

No tu je potem še vzajemci in pa skladi.com samo se mi zdi da imajo na KD finančna točka bolje predstavljeno vse skupaj. Tudi več statistike je ipd.

Sklepanje pa gre verjetno lahko tudi preko neta?

lp

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
"......probankin Beta delniški sklad je bil ocenjen za enega boljših globalnih skladov v Sloveniji....."

to še velja?

talean

Pripravnik
6. mar 2008
333
0
16
Torej naj se glede na izbiro sklada zgledujem po tem (recimo na statistiko 5 let):
http://www.financna-tocka.si/statistika.php

Ok če lahko bi podal nekaj skladov, ki se meni zdijo ok na dolgi rok 10-15 let.

Recimo zelo dobro izgleda poslujejo Abančna, Ilirika, Infond in Probanka.

Kako pa je recimo z Raiffeisen Capital Management ker sem opazil da so pri delniških skladih kar med vodilnimi zadnjih 5 let. Ali pa recimo z Unicredit, VB ali PIA?

Še nasvet z geografsko usmeritvijo? Verjetno bolje globalno?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik talean pravi:
Torej naj se glede na izbiro sklada zgledujem po tem (recimo na statistiko 5 let):
http://www.financna-tocka.si/statistika.php

Ok če lahko bi podal nekaj skladov, ki se meni zdijo ok na dolgi rok 10-15 let.

Recimo zelo dobro izgleda poslujejo Abančna, Ilirika, Infond in Probanka.

Kako pa je recimo z Raiffeisen Capital Management ker sem opazil da so pri delniških skladih kar med vodilnimi zadnjih 5 let. Ali pa recimo z Unicredit, VB ali PIA?

Še nasvet z geografsko usmeritvijo? Verjetno bolje globalno?

Pretekli donosi naj ne bodo ključni dejavnik za izbiro.

Glede globalnega sklada - Probanka Beta je zelo OK, vendar oni ne nalagajo v blue chipe, ampak sami izbirajo naložbe, ki se njim zdijo perspektivne. Meni se zdi, da jim gre dobro.
KD Prvi Izbor je sklad skladov in ga tudi priporočam, potem pa še Publikum International. To so moji favoriti med globalnimi skladi.

Pred letom tako opevani Balkan lahko pozabiš za nekaj časa. Svetujem še kakih 20 ali 30% v BRIC (Bra, Rus, Ind, China), jaz imam kar v KBM Infond BRIC skladu in sem zadovoljen. Imaš jih kar precej na izbiro.

Sam imam 10% še v KD Nova Energija, večino pa parkirano v Primusu (mešani sklad, manj tvegan in manj volatilen). Vsaj dokler se Bik ne začne.
grin1.gif