VW in ključavnica

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Pri VW Bori mi je crknila zadnja leva ključavnica in posledica tega je ta, da mi ne dela zaklepanje/odklepanje vrat. Lahko jih zaklenem le tako, da z roko stisnem gumb, odklenem pa le od znotraj in to me zelo moti. Imam pa centralno daljinsko zaklepanje/odklepanje.

Zdaj pa mene zanima, koliko stane popravilo le-tega in kaj bi lahko bilo tukaj narobe?

hvala

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
daj nekaj prekontroliraj..probaj ali ti na teh vratih deluje el. odpiranje okna (če ga avto seveda ima) oz. če odpreš vrata (jih sploh lahko?) ali ti na armaturki pokaže da so vrata odprta (seveda: spet pogoj da ti to kaže).

Ker podobno težavico sem imel sam....že kaki 2 leti nazaj se mi je pozimi začelo dogajati,d a mi ni odklenilo zadnjih vrat...včasih ja, včasih ne. POtem je bilo kako leto mir..zdaj pa iznenada....vrat ne odklent ne zaklent, odpiranje šip ni delala, ni zaznalo da so vrata odprta

Kje je tičal zajec?

Če odpreš voznikova vrata...in pogledaš na stebriček...gre iz njega 'harmoni' guma v kateri so kabli proti tem nedelujočim vratom....to gumo odstrani pri stebričku...zagledal boš kable...preglej jih ali so vsi celi..pri meni je precvikalo (mislim da glavni dovodni kabel za elektriko) - modre barve....zato sem ga odrezal, posnel na obeh koncih zaščito ter ju spet združil s 'čeveljcem' (oz. kakor se reče tej stvarci
evil.gif
). In zdaj pali ko bomba!

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
avto nima odzadaj električni oken + tega na armaturki nimam lučke za odprta vrata....gre namreč za VW Boro letnik `98

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
No ja..nima veze..to je zgolj dodatna stvar po kateri bi lahko prekontrliral ai gre za precvikan kabel.

Tisto gumo vsekakor porini vstran in prekontroliraj kable.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
evo sem prekontroliral zadevo in so kabli ok
frown-1.gif

zdaj pa mene zanima, če pozna kdo kakšnega nevoznega golfa ali boro, da bi tako prišel do cenejše ključavnice....

hvala

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Ni ti crknila ključavnica, ker je na zadnjih vratih verjetno nimaš, ampak motorček centralnega zaklepanja (verjetno na tem letniku dela na vakum?). Ta spet ne stane celega premoženja (čeprav zna VW pri vsem s ceno kdaj presenetiti, I guess...), ampak tole mora rešiti vsak elektrikar oz. mehanik...
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Če prav razumem ti dela centralno zaklepanje OK, razen ena zadnja vrata ne delujejo?

Zadnja vrata niti nimajo klasične ključavnice, ampak samo mehanizem (motorček) ki s pomočjo neke nihajne uteži potem zaklene ali odklene vrata, enako narediš tudi ročno z gumbom.

Za začetek razdri vrata pa poglej kje točno je problem, če lahko ročno zaklepaš/odklepaš vrata (z enako silo kot pri ostalih vratih) ni problem v ključavnici oz. mehanizmu ampaka je lahko v motorčku (dvomim) še bolj verjetno pa je da je v napeljavi ali pa se je zaštekalo (polomilo) katero od vodil. Motorček namreč deluje do neke sile, potem pa odneha.

Centralo zaklepanje krmili sicer računalnik, ki ima mogoče tudi kakšne pametne podatke (če imaš koga od kolegov z vag-comom se lahko hitro preveri stanje).

Edit: če je bora 98, torej golf 3 je možno da nima motorčka ampak res vakkum. Če ostala vrata delajo OK, potem je napaka v mehanizmu.

Nazadnje urejeno:

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
@Utisevalec

tako je. Centralno dela, le na teh vratih ne. Imam pa drugače tudi daljinsko odklepanje, pa je tudi isto. Pač če daš z roko "klinček" dol, ga lahko dobiš gor le od znotraj z odpiranjem vrat.

Zdaj edino kaj me tu bega je to, da mi je kolega (ex porsche mehanik) reko, da je šla 100% ključavnica, vi pa pišete, da ni in zato sem v dvomih. Ni pa mi vozit avta na servis, kjer mi bodo za to, da mi samo pogledajo kaj je narobe zaračunali XX €. Sam pa si žal tega ne znam popravit
frown-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Ključavnica = luknja za kjuč! Tega verjetno nimaš na zadnjih vratih ne?!
evil.gif

V osnovi je zadaj zapiranje vrat narjeno preko posebnega "klinčka" ki onemogoči dvig zaprirala vrat. Do tega klinčka gre sistem vzvodov, ki se na eno strani razveje do tistega "gumba" pri oknu za ročno zaklpanje. Vmes je še servo motorček (el.) ki omogoča centralno zaklepanje. Spodaj je ponavadi še neke vrste "prekucna" utež ki omogoča lažje premikanje vzvodov.

Če odstraniš oblogo vrat boš prišel do tega mehanizma. Potem lahko vidiš če se je kje kaj staknilo/polomilo/zataknilo. V najslabšem primeru je crknil motorček, zelo verjetno pa je da se je kje kaj staknilo.

Če sam ne znaš/upaš, potem pojdi do lokalnega mehanikarja da ti razdre vrata in pogleda kje je težava. Lahko je malenkost lahko je pa potrebno zamenjat kakšen del, ki je lahko poceni lahko pa je spet drag. Na pamet ti pa ne bo noben povedal kje je problem.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
hehe...ključavnica mi je jasno da ni šla, saj je ni na zadnjih vratih, ampak pač rečem ključavnica, ker da je kljuka crknila, je malo tak :D

najboljše bi blo, če bi napisal, da je crknilo "odpiranje" vrat :D

bom pa dal majstru da mi razdre vrata, pa bom potem dalje iskat "pokvarjeni" del...seveda pa upam, da je šla malenkost....

aja, so pa mi ta vrata že dalj časa štekala, saj so mi preden je zaveda crknila, ko sem jih zaklenil od znotraj, mi je "klinček" vedno skočil nazaj, tako da so bila zakljenjena ostala vrata, če ta niso bila. Ampak dokler so se zaklenila s daljincem/ročno, mi je bilo vseeno, saj je bil avto zaklenjen

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
A pase npr. mehanizem od vrat od Golfa IV v Boro?

a sploh vemo kateri letnik je tvoj avto? je to generacija golfa 3 ali golfa 4?

sem že zgoraj napisal
wink-1.gif

letnik je 98`, modelno leto pa 99` (tak piše v prometni) :D

št. šasije pa je WvWZZZ1JZXW422790

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
pogooglaj za "6x1837013h", pa boš dobil slike kako izgleda
ustrezna je tudi koda "1J3837069B"

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
A pase npr. mehanizem od vrat od Golfa IV v Boro?

a sploh vemo kateri letnik je tvoj avto? je to generacija golfa 3 ali golfa 4?

sem že zgoraj napisal
wink-1.gif

letnik je 98`, modelno leto pa 99` (tak piše v prometni) :D

št. šasije pa je WvWZZZ1JZXW422790

ja rabis kljucavnico, ki naj bi bila enaka tistim, ki so montirane na golf 4 ... pejd na servis in tam naj ti dajo originalno katalosko od kljucavnce, da bos vedel kaj sploh iskat.

se prej pa 100% preveri kablovje od vrat. in sicer ni nujno, da je sla zica v pregibu, lahko da je sla tudi kje drugje. ceprav ker gre za zadnja vrata to ni prevec verjetno. ampak nikoli ne ves ...

razdri vrata, kljucavnico dol, drugo rabljeno gor in problem resen. ko bos imel katalosko od kljucavnice javi, da ti poiscemo kaksno rabljeno brezhibno ...

brlje

Pripravnik
24. jul 2011
321
6
18
Ljubljana
Imam podobno težavo na wv golf 4, letnik 02, in sicer zadnja leva vrata so ostala zaklenjena,
in jih ne morem odpret.

Kakšna ideja?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
izkušenj nimam, a sam bi postopal takole:
poiskal električno shemo, odstranil oblogo vrat,
našel konektor in preveril ali komanda za odklep sploh pride, če ne je prekinjena povezava, simuliral ročno

V kolikor pa je hin motor ali mehanizem, je verjetno potrebno uničit mehanizem, da lahko odpreš vrata

malce pogooglaj in pokliči kakšen servis, koliko bi to prišlo pri njih,
nato pa se odloči glede na lastne tehnične zmožnosti.
wink-1.gif