Vtičnica iz stikala za luč

dopamin

Pripravnik
9. feb 2008
130
7
18
Vprašanje za znalce:
V kuhinji mi zmanjkuje vtičnic.
Kako bi enemu stikalu za luč dodal še vtičnico? Vanj bo vključen cca 200W sokovnik.

Sicer nerad vendar se lahko odpovem tudi luči, ki jo stikalo prižiga.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.642
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Tole - in kar je vse še izpeljank.

i.jpg

I

Izbrisan uporabnik #9334

Preveri če imaš vsaj 3 žilni kabel do stikala za luč - na stikalu samo prekinjaš fazo do žarnice, za vtičnico potrebuješ še nulo. (Kaj pa ozemljitev?)

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
moj nasvet. nadometni kanal pod elementi. in not poljubno postavlaš vtičnice, skriješ trafote za led trak daš stikala za led trak itd. Videl pa tega neboš, ker bo pod elementom.

dopamin

Pripravnik
9. feb 2008
130
7
18
@gr69
stikalo za prižiganje luči bi "nadgradil" z vtičnico

@Demz
samo 2 žici do stikala. Ampak večina kuhinsjkih strojčkov ima vtikače brez ozemljitve.

@luka51
ne morem, ker je stikalo nad pultom na sredini stebra, nad njim je luč. od spodaj pa ne morem priti s kablom, ker bi moral luknjati kuhinjski pult

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik dukimen pravi:

@Demz
samo 2 žici do stikala. Ampak večina kuhinsjkih strojčkov ima vtikače brez ozemljitve.

Jaa,
rolleyes-1.gif
, saj sem vedel - se boš moral odreči luči, žal.

V sami luči odstrani žarnico in kratko spoji obe žici skupaj. Sedaj imaš v dozi stikala za luč - fazo in nulo za vtičnico
grims-1.gif
.
Morda bi sedaj v sami luči prigradil 'luč' z lokalnim, lastnim stikalom - imaš oba problema rešena.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.642
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Vem - ampak stikala "se ne predeluje" v vtičnico, če drugo ne zaradi varovalk in red v omarici.

Moj predlog je šel v smer, da "navadne" vtičnice "razširiš".

Ali pa kot je že bilo predlagano - pod omarice:

dopamin

Pripravnik
9. feb 2008
130
7
18
vem da ni regularna predelava ampak glede na to, da so aparati bele tehnike večinoma majhni porabniki par 100W (razen izjemoma) bi presek žic za luč moral zadostovati. Poleg tega večinoma na vtičnicah nimajo ozemljitvenega kontakta in bi faza/nula zadostovala.

Nad stikalom je luč in ni omaric. Hotel sem se izogniti razdiranja in odmikanja spodnjih kuhinjskih elementov in iskanja razdelilne doze, ki ni pod stropom (ker gre za nosilni betonski steber).

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ja pa daj a ne- fazo imaš v dozi, na drugo žico pa priklopi nulo v razdelilni dozi- če imaš dostop.
aj, nimaš..potem pa pri luči vzemi nulo.

Nazadnje urejeno:

dopamin

Pripravnik
9. feb 2008
130
7
18
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Ja pa daj a ne- fazo imaš v dozi, na drugo žico pa priklopi nulo v razdelilni dozi- če imaš dostop.
aj, nimaš..potem pa pri luči vzemi nulo.
tako nekako sem si v teoriji tudi jaz zamislil vezavo.... sem mislil, da bom dobil kakšen predlog oz.idejo za dvojni pokrov stikalo/vtičnico, podobno kot je @gr69 predlagal (če sem prav razumel), da v enojno podometno dozo vgradiš dvojno šuko vtičnico.
Imam pa še vedno opcijo, ki jo je predlagal @Demz, da namesto stikala vgradim vtičnico in nekje ob luči eno zunanje stikalo

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tisti moj predlog tudi ni najbolj pravilen - če boš poslal nulo iz žarnice k stikalu, imaš lahko tu res vtičnico, pri luči pa nimaš več faze in tako tudi luči ne več.
tongue-1.gif

Žal, manjka ti tretja žica. Zato lahko imaš ali luč, ali pa šteker. Obojega pa ne.
tongue-1.gif

dopamin

Pripravnik
9. feb 2008
130
7
18
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
V sami luči odstrani žarnico in kratko spoji obe žici skupaj. Sedaj imaš v dozi stikala za luč - fazo in nulo za vtičnico
grims-1.gif
.
Morda bi sedaj v sami luči prigradil 'luč' z lokalnim, lastnim stikalom - imaš oba problema rešena.
sicer laično ampak tole spajanje žic namesto žarnice je po moje kratek stik
confused-1.gif

spet po mojem laičnem mnenju bi vtičnico vgradil pred stikalom za luč
ko bi vtaknil kakšen aparat v vtičnico bi bil krogotok sklenjen
luč bi bila vzporedno vezana po vtičnici ampak je ledica z majhno porabo
morda si pa čisto narobe predstavljam vse skupaj
cool-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.642
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Tehnično-laično gledano je vsakršni vklop porabnika "kratek stik".
tongue-1.gif

Če nima med lučjo in stikalom 3 žic se lahko poslovi od luči ali vtičnice.

Sem pa še vedno proti takšni "predelavi". Edit: predvsem ker nima dostopa do doze, kjer je pitaj Boga kako vkup zvezano.

Veliko bolj čisto je iz kakšne obstoječe vtičnice narediti dvojček/trojček/razdelilec.
En sprehod čez kakšen Baubau, da se pogleda kaj je vse od opcij na razpolago.

Ko bom doma (vikend) postam sliko "razdelilca" - vtakneš v navadno šuko, ven pa dobiš 2 x šuko + 2 x "ta ozko" brez ozemljitve. Je pa treba spet malo po pameti delati in na tako stvar potem ne obesiti pol bajte naenkrat.

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Nič si preveč ne laično predstavljal... te bo ruknilo in laično bo kriv nekdo tretji
zmaga.gif

V splošnem, se luč in stikalo vežeta takole, preko doze. Zdej, nekateri so umetniki in naredijo drugače, ampak splošno uveljavljen princip je takole na hitro skiciran.

V dozi imaš vse, a do nje ni dostopa. Smola. Luč dobi nulo in zemljo direkt iz omarice, fazo dobi preko šalterja. Šalter dobi direktno fazo iz omarice, druga žila gre čez dozo do luči. A ker do doze ne moremo... "lahko" v luči skup poštukaš fazo iz šalterja in nulo iz omarice in tako do šalterja pripelješ nulo, preko luči preko doze. Malo ovinka, ampak spet, ker nisi tega mogel narest v dozi. Buhnedaj, da je tu kjer je šalter še vedno šalter, ko si to neredil. Boš videl, če ti varovalke delujejo
rolleyes-1.gif

Kot pravijo ostali, najpametneje je še vedno, ali najt dozo in prav povezat (zemlja), ali pa res najbolje, razširit obstoječe vtičnice, če so.
2447191-luc.jpg

Priponke

• 2447191-luc.jpg
    2447191-luc.jpg
    47,1 KB · Ogledi: 7.212
I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik dukimen pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
grims-1.gif
.
sicer laično ampak tole spajanje žic namesto žarnice je po moje kratek stik
confused-1.gif

spet po mojem laičnem mnenju bi vtičnico vgradil pred stikalom za luč
ko bi vtaknil kakšen aparat v vtičnico bi bil krogotok sklenjen
luč bi bila vzporedno vezana po vtičnici ampak je ledica z majhno porabo
morda si pa čisto narobe predstavljam vse skupaj
cool-1.gif

Osnovno vprašanje je bilo, če je možno nadomestiti stikalo za luč z vtičnico - ter da bi se v skrajnem primeru odpovedal tudi luči sami.
Jebiga, tvoja laičnost
tongue-1.gif
. Glede na vprašanje je moj odgovor pravi.

Če bi se pa šli po popolnoma strokovni plati, pa seveda tiste rešitve kolegov zgoraj, ko predlagajo, da se poišče doza (oz. 'razvodnica'). Če je ne najde, pa bajto podret in na novo in pravilno postavit ...
hysterical-1.gif

dopamin

Pripravnik
9. feb 2008
130
7
18
hvala vsem.
Bom upošteval nasvete znalcev in obstoječega stanja ne bom spreminjal.