Vrtanje cilindrične ključavnice

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Že delal kdo?

Sosed je kupil hišo, pa lastnik ne najde ključa od enih vrat.

z cevnimi kleščami primeš na tisti strani kjer malo ven stoji cilinder pa vtrgaš.... vsaj jaz sem tako delal. in ne poškuduješ vrat.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ni čisto enostavno.

Treba je iz cilindričnega vložka izvrtati ves valjasti del, ki se ob odklepanju vrti. Sveder mislim da mora biti nekako 10,5 mm. Štiftki so ponavadi jekleni, tako da še ena težava več. Če mu bo pa le uspelo, potem pa naj naredi iz močnejše žice kljukico in skozi izvrtano luknjo mehanizem odklene.

Rade volje pa to seveda naredi najbližji ključavničarski servis.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Pri običajnem, nezavarovanem ('K') cilindru JE enostavno.
Vrta se na spodnjem delu, približno v sredini s svedrom 4 ali 5 mm, ki mora biti iz kvalitetenega materiala, prepoznaš ga po svetli barvi, kakor da bi bil kroman.
Pri 'K' zaščitenem cilindru pa se zadeva zaplete, ker je pred sistemom valjčkov in vzmeti jeklena kroglica, ki pa se ne 'pusti' zvrtati in zelo uspešno ustavi sveder.
Če pa cilinder vsaj malo štrli iz ključavnice, je rešitev lomljenje, kakor je že predlagal mario. Močan sunek klešč zlomi cilinder na najtanjšem delu.

Kljub vsemu pa tudi jaz svetujem obisk ključavničarja, ne nazadnje zato, ker gre pri teh stvareh lahko marsikaj narobe...

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Tekoči dušik?
grin1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Aha, ti bi povrtal ležišča valjčkov, da bi se umaknili dol in sprostili vrtljivi del. Tudi bi znalo delovati.

Omenjene "vlomilske" variante (lomlenje) še nisem probal, verjamem pa da je uspešna, če le vložek dovolj ven gleda da ga lahko močno primeš, se pa hitro znajo še vrata kaj poškodovati zraven.

Mythbusters varianta je tudi ohladitev z gasilnim aparatom CO2, potem pa lop z manjšo macolo da se razleti
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Seveda. Vendar le, če ni 'K' (to je pri Titanovih ključavnicah zapisano na spodnjem delu)
Vrtanje v predel, kjer je ključ, pa je lahko problematično, če se vrtljiv del zlomi, ker potem ne prideš zraven jezička, ki ga je treba obrniti.
Nisem prepričan, vendar se mi zdi da je način z ohlajevanjem bolj mit, kakor resnica, vsaj jaz še nisem nikoli videl tega.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Verjetno gre za starejšo ključavnico. Taka bi znala biti ranljiva za "key bumping". Parkrat sem že naletel na novice o tem. Menda potrebuješ samo ključ, ki gre lepo v ključavnico, ter ga malo butneš in hkrati tiščiš v pozicijo za odklep. Ker tega nisem preizkušal, o podrobnostih poguglaj, je polno tega s posnetki vred.
Pa javi če je uspelo, da vidimo če se vsaj kakšno stvar iz VL da uporabiti v RL.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Hvala za tole. Bom prvo poskusil na ta način.

@Tku:seveda bom javil.

Sem bil včeraj pri kolegu z bormašino in novim svedrom, pa ni imel podaljška.
tongue-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Čez vikend sem imel vse s sabo, pa se je s prejšnjim lastnikom dogovoril, da mu bo menda poslal ključ.
tongue-1.gif

Sem imel škatlo raznoraznih ključev za cilindrične ključavnice, pa so bili vsi preveliki. Je neka (čudna) ključavnica.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Se da poklicat določene modele, ki ti pridejo odpret vrata (ne glede zakaj so se zaprla)...edino dokazat moraš, da silastnik oz. da ne gre za vlamljanje (ker to potem on naredi :p)

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
vzami kak fini 60 ali malo večji sveder pa vrtaj direktno v spodnjo režo tam ko so haklci.samo zgoraj ne vrtaj ker boš rinko prevrto pa se ti zaklepalo ne bo več okol sukalo.če trofiš ne bo dolgo trajalo ker so medeninasti haklci.pazi da ne boš šou po ohišju ali po drugih internih delih ker so kaljeni in bo prej noč kot tisto prevrtaš.pol pa šraufceger pa odkleneš.
če boš vrto slučajno v ohišje pod mus rabiš kobalt sveder s hss se niti ne trudi ker boš rabo dopust da ga boš hladil

z zgornjo metodo boš ziher sveder uničo ker ni narjen za rezanje ampak vrtanje. boljša varianta je dremel pa daš gor mikrorezkalnik.jaz jih mam celo škatlo pa mislim da vsi pašejo not v ključavnico.no s tistim pa si res v petih minutah fertik

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Končno rešen problem.

Prvo s 6mm, potem z 10 do polovice cilindra in je šel vložek ven.

So pa novejša vrata, ko moraš prvo dvignit kljuko, da lahko zakleneš.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Se da poklicat določene modele, ki ti pridejo odpret vrata (ne glede zakaj so se zaprla)...edino dokazat moraš, da silastnik oz. da ne gre za vlamljanje (ker to potem on naredi :p)

kr neki let nazaj me je tak podvig stal 12.000sit za poseg sredi noči:))
V študentskem stanovanju sem se zaklenil v kopalnico
grin1.gif