vrt in jutranje sonce

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Hiso imam postavljen v SV konc parcele.
Vrt bi najraje postavil v SZ konc parcele.
Sedaj pa mi nekateri govorijo naj si ga postavim v JZ konc parcele ker mi bo v SZ koncu hisa dela senco v vrtu dopoldan.
V JZ koncu pa imam postavljena igrala. trto in podobe zadeve
Kaksno je vase mnenje, izkusnje?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
prestavi bajto, pa daj tam vrt, bajto pa postavi na SZ
smile-1.gif

na JV pa vrta ne bi šlo postaviti ?
če bi kakšno skico podal, pa napisal ali je to ravnina ali pa hrib , relativna velikost bajte, vrta prostega....bi bilo lažje
mi imamo bajto nekje na sredini, vrt pa na vzhodu ampak je cel dan sonce, ker je parcela zadosti velika....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
prides ti bajto prestavit?
parcela 700m2 v rahlem nagibu( sever visje kot jug) na JV dostop na parcelo. Vrt lahko postavim samo na SZ ali JZ. S tem da imam na JZ vec dela da si ga uredim.(igrala brajda....)

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
SZ ali JZ je načeloma vseeno. celodnevno sonce je verjetno na JZ, ampak to poleti oz v sezoni itak ni pomembno.
sicer pa je verjetno na SZ tudi nekaj jutranjega sonca sedaj poleti ( razen če imaš parcelo zaobljeno - ukrivljeno tako da je Z res samo popoldan obsijan )
Popoldansko sonce pa imaš na SZ. nekaj sence pa tudi ne škodi. paradajz pa paprika ti pa bosta itak dozorela. v skrajnem primeru si postaviš plastenjak

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
bajta je pa kje?? kolk pa imaš tega vrta?? sicer pa .. ne vem kako lahko kdo da mnenje, če se ne ve nič o tvojem življenskem kotički.
verjetno bo tako, da kamor koli postaviš vrt, ga bo določen del dneva žgalo sonce. pa kaj... del zasenčiš in to je to... Kdaj je najbolj vroče tud veš... Tako da karkoli boš naredil bo za nekaj dobro za nekaj pa slabo. razen če si okolico urejuješ in bi rad kaj umakno. .

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
kvadtratno parcelo veliko 700 m2 razdelite na 4 dele.
SV bajta
JV dvorisce in dostop
Teh dveh zadev ne morem premaknit.
na
ce ga naredim na SZ ,mi hisa (visina cca 8m) mece senco na vrt prakticno.celo dopoldne,ker bo vrt skoraj do hise.
Ce pa ga postavim v JZ pa moram prestavit zabetonirana igrala, brajdo.... bi pa imel sonce preko celega dneva.

Saj bi narisal ampak sem na dopustu prakticno brez pametnega papirja in pisala. Na gsm pa tudi ne znam risat

panaque

Pripravnik
23. sep 2007
230
7
18
Ljubljana
V tem primeru bo JZ boljša varijanta. Hiša ti bo namreč poleti nekje do 11 ure ali tudi dlje metala senco na dobršen del vrta, če bo zadeva na SZ.
Bolje zdaj brajdo ven in prestaviš igrala, kot pa kasneje vrt.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
nekatere rastlinena vrtu uspevajo tudi izven poletne vročine, zato JZ. Za igrala pa, je itak bolje, da so bolj v senci, da ne bo soncarice.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Odvisno koliko dela in stroškov ti predstavlja premikanje igral in trte. Če ne veliko, potem je bolje prestavit. V nasprotnem primeru pa je jebeno vseeno kje je vrt, posebno če je parcela nagnjena proti jugu. Ne bi verjel kako je sonce precenjeno ko gre za vrtove. Svetlobe bo dovolj, večji problem so temperature, ampak to pač rešuješ s pokrivanjem (ko in če je potrebno). Razen seveda če misliš imet zimski vrt na SZ strani. To zna bit nerodno.