Vprašanje za poznavalce omrežij

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Pozdravljeni
Potrebujem nasvet za rešitev mojega problema z domačim omrežjem.
Iz ruterja ima speljan en kabel v sobo, kjer imam gor priklopljen računalnik.
Zdaj pa sem nabavil novega in stari naj bi deloval kot nekakšen webserver.
Poleg tega potrebujem priklop na net tudi na novem računalniku. Da bi potegnil nov kabel iz ruterja ne pride v poštev, ker je preveč dela, prav tako pa mi ne vleče wireless dol v sobo.

V Comshopu so mi hotel prodati en navaden razdelilec 1:2 za ethernet, ampak po moje to ni ravno rešitev, ker potrebujem svoj lokalni IP na vsakem računalniku (pa ta razdelilec prodajajo za 5€
10.gif
)

A je rešitev dodatni switch? A je sploh možno prek enega kabla dobiti potem različna lokalna IP-ja? (nekak se mi dozdeva da ne)
Kaj svetujete mojstri za omrežje?

Hvala vnaprej

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
5€ se ti zdi drago? Lahko ti namesto tega prodam 16-portni switch za 20€.

Drugače pa je lahko preko enega kabla več računalnikov, brez problema. Lahko potem razdeliš s tem razdelilcem, switchem ali routerjem.

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Ma, ne zdi se mi 5€ veliko, ampak saj veš, gre za en majhen košček plastike, ki je po moji oceni vredna cca 20 centov.
smile-1.gif

Sploh če lahko v spletni trgovini kupiš 5-portni switch za 10 € .

Skratka, če razumem:
Kabel, ki že pride ven iz ruterja priklopim na switch in potem iz njega potegnem dva kabla do obeh računalnikov - je to to?
In vsak računalnik bo imel drug lokalni IP?

Btw - nekje se mi praši še en stari ruter - a se ga da uporabit enako kot switch?

lp

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Še eno kratko vprašanje:

Kaj pa, če bi na pol poti do sobe postavil še en access point? Uporabljam namreč Linsys-ov brezžični ruter.
Kaj priporočaš?

Aja, pa hvala za tvoj trud. Takoj pritisnem 5*

lp

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Drži se kablov, brezžično omrežje je zame še vedno samo rešitev v skrajnih primerih.

Je pa seveda izvedljivo to kar si napisal.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja... če misliš na EN kabel obesit svašta enih stvari, poj ne računaj na 100% zanesljivost
tongue-1.gif
Še vedno najbolje, če maš en kabel med neko sobo in routerjem, da kupiš switch in potem iz switcha naprej vlečeš, ali kable, ali pa AP gor daš. Ne pa nekaj na pol poti delat...

Sploh pa, zakaj ne postaviš "serverja" nekam drugam, k routerju recimo? Če ga misliš met stalno prižganega, je itq najbolje da ga postaviš nekam kjer te ne bo motil, no, vsaj jaz imam tak narejeno, pa mi ni žal, ker spat s serverjem ne gre
grin1.gif

Lp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.217
7.038
113
Če se ti kos plastike zdi drag, 20 centov si ocenil...kaj misliš koliko stane tisti štikl silicija, ki je v procesorju?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Stric pravi:
V Comshopu so mi hotel prodati en navaden razdelilec 1:2 za ethernet, ampak po moje to ni ravno rešitev, ker potrebujem svoj lokalni IP na vsakem računalniku (pa ta razdelilec prodajajo za 5€
10.gif
)
Če je ta "razdelilec" (link na opis?) ekvivalent switch-u (ali hub-u), pol je vsekakor rešitev.

Če daš drugi ruter, poskrbi, da ne bosta dva DHCP serverja na mreži, ter da ne bo imel isti naslov kot prvi ruter (ali en od PC-jev). Switch ne zahteva nobene konfiguracije
wink-1.gif

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če se ti kos plastike zdi drag, 20 centov si ocenil...kaj misliš koliko stane tisti štikl silicija, ki je v procesorju?

Bi moral videt ta razdelilec, pa bi me razumel.
Te zadeve delajo Kitajci za 1 cent.
Saj ni problem 5€, ampak malce pa le pretiravajo s ceno. Sploh če primerjam cene switchev.

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Stric pravi:
10.gif
)
Če je ta "razdelilec" (link na opis?) ekvivalent switch-u (ali hub-u), pol je vsekakor rešitev.

Če daš drugi ruter, poskrbi, da ne bosta dva DHCP serverja na mreži, ter da ne bo imel isti naslov kot prvi ruter (ali en od PC-jev). Switch ne zahteva nobene konfiguracije
wink-1.gif

Sem uporabil kar star Cnet ruter.
Sicer ni imel možnosti nastavljanja routinga, ima pa neko uplink varinato.
Skratka deluje tako, da iz prvega rutera pripeljem kabel kar v LAN vtič drugega (t.i. uplink LAN), potem pa oba računalnika priključim na ostale proste LAN vtičnice - in deluje - ne vem kako in zakaj, ampak dela
cool-1.gif

Vsak računalnik ima svoj lokalni IP, kar sem želel, tako, da lahko ustrezno odprem porte na firewallu.

lp

Tilen

Zelenc'
13. jul 2009
17
0
1
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Stric pravi:
10.gif
)

wink-1.gif

Switch ki zna delat z različnimi vlani ali različnimi storitvami zahteva ustrezno kofiguracijo.

Tilen

Zelenc'
13. jul 2009
17
0
1
Citat:
Uporabnik Stric pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Stric pravi:
10.gif
)

wink-1.gif

Sem uporabil kar star Cnet ruter.
Sicer ni imel možnosti nastavljanja routinga, ima pa neko uplink varinato.
Skratka deluje tako, da iz prvega rutera pripeljem kabel kar v LAN vtič drugega (t.i. uplink LAN), potem pa oba računalnika priključim na ostale proste LAN vtičnice - in deluje - ne vem kako in zakaj, ampak dela
cool-1.gif

Vsak računalnik ima svoj lokalni IP, kar sem želel, tako, da lahko ustrezno odprem porte na firewallu.

lp

LAN porti na teh routerjih delujejo kot switch. To kar si priklopil na LAN1 je v bistvu uplink za switch. Ostali porti se pa obnašajo kot navaden switch.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Tilen pravi:
Switch ki zna delat z različnimi vlani ali različnimi storitvami zahteva ustrezno kofiguracijo.
Se dopolnjujem: Switch za 20 EUR ne potrebuje (in sploh ne omogoča) nobene konfiguracije.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Lahko bi tudi enostavno obstoječi kabel ohranil in če ima kabel s štirimi paricami, bi dve parici porabil za en konektor, drugi dve parici pa za drugi konektor. Za 100mbit povezavo se tako ali tako potrebuje samo dve parici.