Vprašanje glede gnojevke

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Zdravo !

Nisem vedel v kero temo dat, pa sem kar tukaj prilepil.

Torej zanima me, če kateri ve, kako daleč stran od hiše lahko kmet poliva gnojevko?
Namreč zraven naše hiše je bil dolgo časa travnik - kakih 20 let . Zdaj pa ga je vzel en kmet v najem in iz njega naredil njivo, da bo mel koruzo. In tako se je on odločil da bo polival gnojevko. (lahko bi se poslužil umetnih gnojil npr. )
Torej vprašanje je, če je kje določeno kako daleč stran od hiše se sme polivati gnojevka.

zadeva je resna ! če kdo ve naj prosim napiše !

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Ne verjamem če obstaja omejitev katere si ti želiš. Nekoč je obstajala "zimska" omejitev, mislim da sedaj niti ta ne več.
Dokler poliva po zemlji katero obdeluje boš težko uspešen. Preseli se Tovšakove dvore
wink-1.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
ko je že ravno omenjeno, kakšen teden nazaj je od trojan pa do LJ po AC tko lepo "dišalo", da si se mogu furat brez ventilacije, ker pač ni bilo za zdržat.. A to noben ne gleda vremenske napovedi in gre zalivat lih takrat ko najbolj sonce nažiga, namesto da bi pred dežjem to polil pa bi blo vse ql....

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
ctrl + V

Dru­gač­ne ome­ji­tve upo­ra­be gnoj­ni­ce, gno­jev­ke, hlev­ske­ga gno­ja in kom­po­sta z neo­me­je­no rabo ve­ljajo na vo­do­vars­tve­nih ob­moč­jih (tudi ož­jih in šir­ših, na na­jož­jih je upo­ra­ba gno­jev­ke in gnoj­ni­ce na splo­šno pre­po­ve­da­na). Pre­po­ved gno­je­nja z gnoj­ni­co, gno­jev­ko in kom­po­stom z neo­me­nje­no upo­ra­bo ve­lja na vo­do­vars­tve­nih ob­moč­jih na zem­ljiš­čih z ze­le­no ode­jo na lah­kih tleh od 15. ok­to­bra do 31. ja­nuar­ja, na sred­nje tež­kih in tež­kih tleh pa od 15. no­vem­bra do 15. ja­nuar­ja. Na dru­gih zem­ljiš­čih brez ze­le­ne ode­je ve­lja pre­po­ved upo­ra­be gno­jev­ke in gnoj­ni­ce pri zao­ra­va­nju že­tve­nih os­tan­kov na lah­kih tleh od 1. ok­to­bra do 15. fe­bruar­ja, na sred­nje tež­kih in tež­kih tleh pa od 15. ok­to­bra do 31. ja­nuar­ja.

Če v tla ne zao­ra­va­mo že­tve­nih os­tan­kov, ve­lja pre­po­ved gno­je­nja z gnoj­ni­co, gno­jev­ko in kom­po­stom z neo­me­je­no rabo od spra­vila po­sev­kov do 15. fe­bruar­ja. Na vo­do­vars­tvenih ob­moč­jih ve­lja pre­po­ved gno­je­nja njiv s hlev­skim gno­jem na nji­vah brez do­sev­kov na lah­kih tleh od spra­vi­la po­sev­kov do 15. fe­bruar­ja, na sred­nje tež­kih in tež­kih tleh pa od spra­vi­la po­sev­kov do 31. ok­to­bra. Na is­tem ob­moč­ju ve­lja tudi pre­po­ved gno­je­nja z rud­nin­ski­mi gno­ji­li, ki vse­bu­je­jo du­šik na zem­ljiš­čih z ze­le­no ode­jo od 15. ok­to­bra do 31. ja­nuar­ja, na dru­gih zem­ljiš­čih pa od spra­vi­la po­sev­kov do 15. fe­bruar­ja.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
se mi zdi da je s tem podobna zgodba kot to da je med 15:00 - 16:00 polno traktorjev na cesti, da pač jebejo malo ... ker lahko
grin1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Saj lahko zlivajo samo pred dežjem.
Amapk če meteorolog reče da bo dež, potem ga pa ni, je pač smola (in smrad).

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
ko je že ravno omenjeno, kakšen teden nazaj je od trojan pa do LJ po AC tko lepo "dišalo", da si se mogu furat brez ventilacije, ker pač ni bilo za zdržat.. A to noben ne gleda vremenske napovedi in gre zalivat lih takrat ko najbolj sonce nažiga, namesto da bi pred dežjem to polil pa bi blo vse ql....

se bojim da baš nekaj veliko dežja ni bilo.

Je pa zanimivo da sem se veliko vozil po nemških avtocestah kjer so bile velike njive na obeh straneh avtoceste in ni nikoli smrdelo, je pa res da imajo drugačen način "zalivanja" naši škropijo v zrak Nemci pa to nabijajo direktno v zemljo (nekako tako kot takrat ko se zemlja orje).

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Zdravo !

Nisem vedel v kero temo dat, pa sem kar tukaj prilepil.

Torej zanima me, če kateri ve, kako daleč stran od hiše lahko kmet poliva gnojevko?
Namreč zraven naše hiše je bil dolgo časa travnik - kakih 20 let . Zdaj pa ga je vzel en kmet v najem in iz njega naredil njivo, da bo mel koruzo. In tako se je on odločil da bo polival gnojevko. (lahko bi se poslužil umetnih gnojil npr. )
Torej vprašanje je, če je kje določeno kako daleč stran od hiše se sme polivati gnojevka.

zadeva je resna ! če kdo ve naj prosim napiše !

LP

Gre za imisijo.

Citat:

Prepovedana imisija

75. člen

(1) Lastnik nepremičnine mora pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).

(2) Brez posebnega pravnega naslova je prepovedano kakršnokoli motenje s posebnimi napravami.

Če je tam neko naselje in se nikoli ni gnojilo, model pa je iz travnika naredil njivo, bi že lahko šlo za tak primer, sploh če je vonj neznosen.

To je od primera do primera različno.

http://staro.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/visja_sodisca/38645/
http://www.sodisce.si/vislj/odlocitve/56908/

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Kdo je bil prej, kmet ali vi? Če vam kaj ne paše, adijo!

Mislim, da je jasno napisal, da je prej bil celo travnik...

Tako da adijo kmet in šisa.

I

Izbrisan uporabnik #488

Glej, če so v bližini hiše in ti tako polivaš gnojnico, da folk niti okna ne more odpreti, kaj šele da bi kakšno perilo obesil, pred tem pa je bil od nekdaj travnik, je zadeva dokaj jasna...

Nihče mu ne brani da ima njivo, samo šisati ne sme...

Je pa res, da ti ne moreš biti faktor za takšne nasvete
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:

ampak to ti ne bo uspelo dokazat da travnik ne potrebuje gnojenja.

Da pokažem na bolj plastičnem primeru.

Tudi moj vrt v mestu potrebujo gnojilo pa zaradi tega ne bom šisal, ker me sosedi "odnesejo".

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.394
59
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:

ampak to ti ne bo uspelo dokazat da travnik ne potrebuje gnojenja.

Da pokažem na bolj plastičnem primeru.

Tudi moj vrt v mestu potrebujo gnojilo pa zaradi tega ne bom šisal, ker me sosedi "odnesejo".

Točno to sem mislil... Ne moreš kar kje hočeš polivati gnoja....
kje je to določeno kje lahko? Ne najdem nikjer....