voluharji in ostala golazen na vrtu

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Naslov pove vse:
pomladanski ogled vrta in gredic, tako tistih z rožami kot zelenjavnih, je odkril ogromno lukenj, ki so jih izvrtali voluharji, poljske miši, krti in podobna nebodijihtreba golazen.
Krte smo nekako že uspeli "sanirati" in pregnati s trate, toda voluharji so trdovratni. Toliko lukenj v cvetličnih gredah še nisem videl.
In sedaj problem, kako se jih lotiti, ker izgleda da jih je cela horda.
Kako vi, predvsem neženejši del, ali pa tudi ne, poskrbite, da vam ta golazen ne dela škode, skratka kako se jih znebite.
V zelenjavnem vrtu smo npr. prekopali in lepo poravnali grede in na njih še nismo posadili nič, pa so bile že čez nekaj dni po celem prekopane in zrovane. Lansko leto smo se jih lotili kar z marmelado za miši; so jo lepo popacali in prazne zavojčke od gifta iz lukenj izbrcali, pa se mi zdi, da jih je letos še več.
Kako se rešiti in uspešno boriti proti tem nepovabljencem?

tnx in lp

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Najdeš luknjo, vanjo nastavič doma narejeno past (bom pol prilepla slikco), pokriješ da ni prepiha in drug dan je "prasetina" ulovljena. Pri nas jih je blo lan za dober golaž ... mmmm so bli dobri.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Frend je kupil past za voluharja z metkom, cca 37€. Do zdej je 2 potamanil, tako da dela.

Jest še nisem probal, tu pa tam mačka kakega zavaljenega privleče, ampak se jih ne znebiš. So mi eno jablano požrli. Krti me pa ne motijo niti jih ne preganjam, ker mi ne delajo škode. Še fajn mi je, ker travnik razrijejo, potem pa dobro zemljo poberem za vrt in ostale malenkosti.

zlatorog87

Pripravnik
14. jan 2008
177
1
18
na Seniku
V luknjo daš nekaj karbida, poliješ z vodo, nato pogldaš kje vse se kadi bel dim iz zemlje. Tam malo zagrneš. počakaš enih 5-10min. potem pa eno luknjo odgrneš, prižgeš nato pa sledi en velik BUM
evil.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
V bistvu...

Imam mačko, specializirano za voluharje.

Skoraj ne mine dan, da kakega ne prinese pred vrata.

Ga ni čez ta "stroj".
aplauz.gif

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
To poznam, je menda učinkovito ampak žal zelo nevarno, ker se lahko sproži pri rokovanju. Sem že videl primere razmesarjenih rok pri dohtarju zaradi teh zadev, pa mi ne diši preveč, da bi si zaradi voluharjev dlani razparal...

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
S karbidom preganjam, za zdaj še uspešno, krte. Brez ognja na koncu, seveda.

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Ja, maš srečo, ne.
Mi, ko smo imeli mačka, je lenoba samo ležal, da bi miši lovil mu ni palo na kraj pameti. Dobrega lovca je težko dobiti.

Rabim še druge predloge.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Nabaviš drugega mačka, pa ga ne smeš preveč razvajati s hrano. Naj se nauči preživeti.
smile-1.gif

Mi smo imeli en tak stroj za uničevanje, tudi po tri, štiri voluharje dnevno, pa je žal enega dne izginil (najbrž kak avto povozil, kdo bi vedel)

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Moja mačka, dokler ni prvič skotila, ni jedla drugega kot brikete in konzerve.

Potem je pa izgleda zmagal materinski čut, ki ji je ostal tudi po sterilizaciji.
cheer.gif

o0o0ki

Pripravnik
21. apr 2008
323
0
16
Ljubljana
Pr nas tut ni velkega problema s tem, mačka le nardi svoje. Je pa tako, da ena cele dneve samo leži in lenuhari, tadruga pa lovi
smile-1.gif

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Al pa uporabi stari način, ki ga je moja oma uporabljala. Odkoplji luknjo in čakaj z motiko in ko pokaže glavo ven...bumm po kebljači
cool-1.gif

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.576
89
48
Od križišča mal naprej na desno
To je moj fotr včasih delov z motiko, največkrat je krte čakal
smile-1.gif

Začetki preganjanja krtov so bili pa tomos avtomatik + cev za sesalec pa pok v luknjo, potem jih je pa ene pol ure smradil z ornk mešanco pa je blo
smile-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Dik pravi:

Začetki preganjanja krtov so bili pa tomos avtomatik + cev za sesalec pa pok v luknjo, potem jih je pa ene pol ure smradil z ornk mešanco pa je blo
smile-1.gif

Ne reči kaj je bilo veselja!

Sosed priletel z automatikom, sem že mel cev perajt sma napeljala v lukno pa samo gasa kako dobro minuto,
lukno dobro dol zadelat z blatom, nato pa še v kakšno drugo luknjo isti recept; deluje.

Tisto z metkom je tut bojda super rešitev, ni ga lepšega to gamat tamanit, ko lepo ješ kosilo pa samo slišiš "paf!"
grin1.gif

Another one bites the dust!
cheer.gif

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Po neuspelih poskusih z dvema pastema na metek, dimnih patronih in še nekih bio poskusih je pomagalo edino tole:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Sedaj pa varuhi zivali.....

Vsaj enega imam tudi jaz. Zadnjic s 13l kanglo nalivam na polno v luknjo, pa je vode zmanjkalo.

Nazadnje urejeno:

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Sem probal tudi tako, da sem ribnik iz ozadja (cca 1,5m3) izpraznil v luknjo ampak ni pomagalo (to je bilo včeraj).
Ko mi je danes pred nosom začel metati zemljo, je bilo dovolj.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
jao, da vas ena taka mis tok moti. namest da bili veseli da mate pester naravni ekosistem okoli sebe... eni bi mel naravo pred pragom, ampak samo dolocen del. tko to pac ne gre. ce mas vrt pride v paketu tud polz, voluhar, krt, dezevnik, jez, trava, rozice, cvetki, cebele. ose, muhe,... pac to mora bit, da je zelenica lepa. zakaj si ne nabavite umetne trave, pa bo mir?