Vnetrilator na laptopu spet noče odnehat..

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Pozdrav, delam repost, ker zadeva spet vpije!

Od danes naprej se mi ventilator na HP 8710W ne spusti na najmanjše obrate (dela potiho). Do sedaj je bilo vse OK. Pri zagonu se je zadeva malo navila, vendar ko se je sistem postavil, je ventilator delal čisto na tiho. Oglasil se je le pri kakšnih težjih obremenitvah. Sedaj dela skozi na , po mojem mnenju, na pol glasnosti kar je moteče.

Na kakšen način ugotoviti, kaj ga navija oz. navije ob štartu? Zadeva mi gre po dveh urah za compom pošteno na živce. Kaj naj storim?
OS je XP, 32 bit.

Ponovna instalacija skoraj ne pride v poštev.

- Pred 3 tedni sem imel laptop odprt in porabil celo piksno stisnjenega zraka na sicer neprašnem hladilnem sistemu.

V prilogi je slika core temp. Kaj bi lahko bilo krivo?

PS.
hmmm.... Po neki čudni logiki sem izklopil HDMI kabel, ki gre na monitor (1900x1200/dualview, 2 ekrana neodvisno) počakal 3 minute in zadeva se je umirila. Po ponovnem vklopu stvar zaenkrat deluje brez problema.

A je kaj logike v tem?

Hvala in lep pozdrav!
1051016-cpucore.jpg

Priponke

• 1051016-cpucore.jpg
    1051016-cpucore.jpg
    65,3 KB · Ogledi: 159
Nazadnje urejeno:

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Se mi zdi da ima hp v biosu neko nastavitev glede ventilatorja .Ali naj dela skoz na polno ali samo takrat kadar je obremenjen,kaj pa flesh biosa (novi update ,kakšni popravki)??

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Prej omenjen postopke očitno nima veze. Ventilator se vklaplja nenormalno, kot da je totalno občutljiv. Ali je na procu v laptopu kakšna pasta in da je izgubila hladilno lastnost? Mašina je namreč že kar stara...

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Z leti izgubi pasta svoje lastnosti, ampak to bi opazil tudi na temperaturi procesorja.
Si mogoče probal z BIOS update-om?

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Lahko da se je pasta med procesorjem in ventilatorjem posušila ,pa ko si pihal je šla malo stran in je stik sedaj ja.Če imaš možnost še enkrat razdreti pa staro pasto odstraniti.Pa namaži z novo (silikonska siva termalna pasta akasa AK-TC5022 ).Še boljša je pa ta: Termalna pasta Zalman ZM-STG1 .

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik matt pravi:

PS.
hmmm.... Po neki čudni logiki sem izklopil HDMI kabel, ki gre na monitor (1900x1200/dualview, 2 ekrana neodvisno) počakal 3 minute in zadeva se je umirila. Po ponovnem vklopu stvar zaenkrat deluje brez problema.

A je kaj logike v tem?

Hvala in lep pozdrav!

Gretje grafike. 2x Full HD ni mačji kašelj.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Za začetek očisti kanale ali z sesalcem ali malo razstavi in očisti to je problem tvojega 4 leta starega notesnika !

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16

@matofill

Citat:
Uporabnik matt pravi:

- Pred 3 tedni sem imel laptop odprt in porabil celo piksno stisnjenega zraka na sicer neprašnem hladilnem sistemu.

Kaj v tem stavku ti ni jasno?

Nazadnje urejeno:

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Pri hpju imaš verjetno v biosu opcijo fan always on (vsaj jst pri hp compaqu jo imam) in jo lahko izklopiš....
Sicer pa če te zanima, ti za 15€ prodam 45nm socket p procesor, ki lahko dela pri 2Ghz (in pri vseh ostalih hitrostih) na 0,9V in porabi ene pol manj štroma (in se tako bistveno manj tudi greje) od tvojega trenutnega... Pa še baterija ti bo nekaj dlje zdržala...

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
To slikco, katero si pripel, verjetno nisi laufal računalnika prej kako uro, ampak si verjetno zalaufal in takoj copy/paste?

Jaz sem imel pred kratkim podobne probleme. Nesnaga. Si res dobro vse spucal? Pri meni, je bilo obvezno odstranit ventilator in šele potem si lahko videl na izhodnih režah 2mm zbitega prahu.

Meni se je po tem max temperatura, katera je prej dosegala z lahkoto 90C, včasih tudi 100C, sedaj v povprečju zmanjšala za 20C.

LpT

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Če prenosnik dalj časa ni bil očiščen, se zna narediti tudi filter iz prahu - tega pa ni mogoče odstraniti s sesalcem ali kompresorjem, ampak je treba prenosnik odpreti. Izgleda pa takole:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
To pihneš in odleti ko keks. Ti še nisi videl kaka zgleda prava zamazanija...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Sploh pri kaksnem kadilcu ... kot da bi z medom namazal in potem noter nabutal prah.

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Vse je spucano v piko.

Pripenjam novo sliko temperature.... PC laufa cel popoldan. Vrednosti niso visoke, ventilator pa dela nadpovprečno...
1054115-temp.jpg

Priponke

• 1054115-temp.jpg
    1054115-temp.jpg
    64,4 KB · Ogledi: 162

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Zaženi kakšen test, ki obremeni CPU. Poskusi z OCCT testom 1 uro in spremljaj temperaturo in obnašanje ventilatorja.
Si poizkusil z nadgradnjo BIOSa?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Mene pa zanima kako si zadevo razstavil?
Sicer imam sam Paviliona ampak pomojem so vsi na podoben princip. Sem 1x nekaj poskušal pa sem potem raje zašramfal nazaj tistih par vijakov ki sem jih odvil.

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Glede razstavljanja bi se oreng zajebal, če mi nebi kolega povedal, da moram odviti tipkovnico in do notranjosti dostopati z vrha. Torej odviješ vijake za tipkovnico, obrneš komp in pazljivo snameš tipkovnico. Najprej dvigni stran pri ekranu, ker je na sprednji strani zataknjena. Nato pazi, da ne poškoduješ flat kabla, ki povezuje tipkovnico in osnovno plato. Ko snameš še kabel, imaš vse kot na dlani.

LPM;

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
hja, čist odvisno

recimo jaz imam fujitsu siemensa in skozi tipkovnico pridem "samo" do rama in grafike, ventilator in procesor pa s spodnje strani