Vložena jajčka

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Je to že kdo naredil?

k9y-jajka.jpg


Če se mene vpraša je tole super zadeva. Za vikend barvamo jajca samo za okras, konzumiramo pa tole zgoraj
aplauz.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
baje so to bolj včasih delali, ko kokoši pozimi niso legle... oziroma nekaj takega.
vlagali pa so v apneno vodo, če se ne motim.

čeprav je to vrjetno drugače, ker so tukaj kuhana in olupljena?
 
Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Trdo (ni kamasutra stil
grims-1.gif
) kuhana, olupljena, zalita z vročim kisom (malenkost razredčenim, stvar okusa) in dodane začimbe. V obeh kozarcih so začimbe za vlaganje kumaric (blo glih pri rokah), v desnem je še pekoča paprika in sok rdeče pese (za barvo). No v levem pa kurkuma, tudi za barvo ...
Po dobrem tednu sem odprl levi kozarec in zadeva je super. Jajca imajo okus jajc v solati, s tem da so na razpolago kakdarkoli brez predpriprave
grims-1.gif
Fino pašejo k kakšni mesnini ali pa kar tako ...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Saj imaš recept nad teboj. Je točno tako preprosto kot piše. Ampak prav, lahko to spravim v alineje.
- najdeš en večji steklen kozarec z možnostjo hermetičnega zapiranja, ga pošteno opereš in pregreješ (da ne poči ko ga zalivaš z vročo tekočino) - moj levi kozarec je od leklerovih kumaric, mislim da je prostornina hudo blizu litra.
- izbereš ustrezna jajca (kakršna ti pač pašejo, najcenejša v tušu ali pa iz sosedovega kurnika - če so umazana jih pred kuhanjem vseeno operi)
- jajca skuhaj v trdo; američani komplicirajo to kuhanje u tri pm, ampak je pravzaprav čisto preprosto - vrejo naj okrog deset minut in to je to. fino je (menda) če daš v vodo za kuhanje nekaj kisa, ker naj bi to zaprlo morebitne razpoke v lupini, ki se pojavijo (in se pojavijo, tudi če paziš) med kuhanjem. ampak to isto naredi vročina že sama. po drugih virih naj bi kis v kropu pomagal pri lupljenju, ampak tudi to ni čisto tako. škodi pa ne, tako da ... aja, jajca daj v hladno vodo in jih segrevaj skupaj z vodo, odštevanje pa začni ko voda začne vret.
- ko je zadeva kuhana, jajca olupiš in jih zadegaš v kozarec. to lupjenje zna trajat, odvisno o količine, ki si si jo zadal. v moj večji kozarec jih gre okrog deset.
- med lupljenjem pripraviš približno količino kisa, s katerim jo boš zalil jajca. težko govorim o volumnu, ker jaz nisem meril in sem od oka ocenil in zadel v nulo. rekel bi da gre v večji kozarec ene 3 deci kisa. jaz sem uporabil navaden solatni kis (jabolčni), ki sem ga približno za petino razredčil. naslednjo šaržo ne bom nič redčil, ker imam rad kisel okus (mojemu sodelavcu recimo pa so že tile prekisli). lahko se seveda uporabi tudi kis za vlaganje, ampak tega bi pa redčil tudi jaz
grims-1.gif

- ko so jajca v kozarcu, kis vroč, v kozarec zadegaš še začimbe (ali pa tudi ne) po želji. jaz sem kot rečeno ponucal mešanico za vlaganje kumaric, kurkumo in pekočo papriko (čili recimo), lahko pa daš notri kar ti srce poželi in kolikor pač hočeš. vseeno ne bi pretiraval ... no potem samo še zaliješ jajca s kisom, zapreš s pokrovom in to je to (in obrneš na pokrov, da ta bolje in prej zagrabi)

Američani v bistvu zalivajo jajca s hladnim kisom (no, kakor kdo, ampak večina ja) in hranijo zadevo v hladilniku. Jaz grem na vročo varianto čisto zaradi občutka, jebatga, jajca so to,ne bi rad preživljal noči na školjki ... Aja, še to, zadeva naj stoji vsaj par dni, preden jo odpreš in konzumiraš. Dlje ko stoji, intenzivnejši je okus. Jaz sem odprl po dobrem tednu.

Dober tek

(na youtubetu imaš kar nekaj filmčkov na to temo. geslo - pickled eggs)
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
koliko časa pa to potem traja preden se pokvari?

sicer pa če jajca niso prav sveža se jih lažje lupi... domnevam pa, da stara jajce ne delujejo najbolje na rok trajanja take zadeve.
 
Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Pojma nimam koliko časa to traja. Pri meni ne bo nevarnosti, da bi se pokvarila
aplauz.gif


Ampak takole na pamet bi rekel, da če uporabiš vroči postopek zna zadeva trajt par mesecev v kakšnem hladnejšem prostoru, v hladilniku pa sploh. Če je pokrov diht seveda. Ko je enkrat odprto pa obvezno v hladilnik in pokonzumirat v par dneh, kakem tednu recimo. Če se na površini naredi kakšna mrenica - direkt v školjko/na kompost. Napisano ni iz mojih izkušenj, to mi pravi zdrava pamet; zakaj bi tvegal ...

Jaz sem dobil jajca od soseda, praktično iz riti kur (recimo da so bila najstarejša stara par dni), pa je bilo pol/pol kar se lupljenja tiče. torej pol težko, pol brez problema. Torej je težavnost lupljenja očitno odvisna od nečesa drugega in ne (samo) od starosti jajca ...

Zakaj bi pa stara jaca bolje delovala na rok trajanja? Razen če šteješ skupni čas trajanja jaca od riti kure do ust ...

Al tisti e pomeni ne?
17758-icon_confused.gif
mislim da je to čisto vseeno, dokler so sama jajca neoporečna. Em se jih pošteno pregreje med kuhanjem, potem pa hudo topel kis čez, plus sama kislina v kisu .... težko kaj nevarnega preživi to. Zato pa jaz glasujem za vroči postopek ...
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
urejeno. je pomenilo ne
zmaga.gif

če so že jajca kak mesec stara pa jih imaš potem še ene pol leta vložena... ne vem pač jajca se mi zdijo malo sumljiva za vlaganje pa me zanima koliko časa bi to bilo varno jesti.

drugače se jajce s časom malo suši in odstopa od lupine, zato se stara lepši lupijo. vsaj v teoriji naj bi bilo tako.
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
OK koliko kis segrejes predn ga zlijes v teglc, pravtako mesas 1:5 z vodo jest sicer nemaram kislih zadev ampak mal ima lahko okusa.
A to ima potem cel jajc okus po kislem ali samo povrsina? Zanima me tudi predvsem za varianto s cilijem da suhega al se navlece tudi cilija v kosu?