Vlazenje zraka v stanovanju

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Zima je in centralna/radiatorji susijo zrak v stanovanju.
Kaj predlagate za dvig vlaznosti zraka?

Nazadnje urejeno:

ErazeM4

Pripravnik
1. mar 2008
191
0
16
Na radiator postavi posodo z vodo... Tako jaz delam že kar nekaj časa.
smirk-1.gif

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Vem to, samo sem nekje slisal, da ni najbolj higenicno in da je potrebno te super-truper vlazilce nabaviti.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.130
1.086
113
To prepočasi izhlapeva.
Jaz imam iz Merkurja najcenejši ultrazvočni vlažilec zraka za 29€,
pa na noč cca 2 litra vode spiha v sobo, pa še ni preveč.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Vem to, samo sem nekje slisal, da ni najbolj higenicno in da je potrebno te super-truper vlazilce nabaviti.
A to je pisalo v reklami za te vlažilce?

Ker si ne predstavljam, kaj je nehigieničnega, če daš na radiator posodo z vodo.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Teoretično bi se lahko mikroorganizmi razvili... Vendar to preprečiš z menjavanjem vode in rednim čiščenjem posode...

Kaj pa tiste stoječe lučke iz kateri se vali meglica?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Karkoli bo bolje kot nič.

Kolikšna naj bi bila optimalna vlaga v stanovanju?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Nekje med 40 in 60 %.

Pri nas nič ne vlažimo, blok - stanovanje, pa je trenutno 60 % vlažnost.
Zaradi par dni ekstrema (zunanje temp. globoko pod - 10 stopinj) ko vlaga v stanovanju pade tudi pod 30 % mislim da ni za paničarit in dodatno vlažiti prostore).

Na vsak način pa kot že rečeno zgoraj...najprej naj si vsak nabavi vlagomer, pa potem presoja ali sploh potrebuje kake priveske na radiatorjih.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Sprašujem ker je moje novo prevlažno
smile-1.gif

Conradov merilnik kaže zjutraj tudi do 70%..malo preluftam na hitro pa pade proti 50%, pa je potem kmalu nazaj na 60%...
Stene niso presušene, to mi je jasno. Pozimi vselit se je bolj ku.rac
tongue-1.gif

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik boc pravi:
A to je pisalo v reklami za te vlažilce?

Ker si ne predstavljam, kaj je nehigieničnega, če daš na radiator posodo z vodo.

Probelm naj bi bil razvoj bakterij, ker je voda ravnoprav topla. No to sem slisal/bral.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Jst bi tut rabila kakšen vlažilec, ker radiatorji zrak naredijo obupno suhega. Ker se na te zadeve niti malo ne spoznam...cene se gibljejo od 30 EUR naprej, eni so ultrazvočni, drugi niso, eni so še ionizatorji, eni omogočajo aromaterapijo...v čem je fora? Npr. če primerjamo tele:

Vlažilnik1

Vlažilnik2

Vlažilnik3

Soba je cca. 20 m2 v kleti, kjer sicer je okno, vendar ob prezračevanju nikoli ne dosežeš take svežine zraka kot v nadstropju. Poleti se rada zareže vlaga, pozimi, ko kurimo [radiator] pa je zrak preveč suh in je slab. Fajn bi bila aromaterapija + vlaženje, bistveno je povišanje vlage oz. normaliziranje zraka ponoči...se pravi malo več svežine in "bronhi efekt" (lakše se diše, hehe).

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
No jaz sem kupil vlažilec ravno ene 3 tedne nazaj. Namreč sredi noči sem se zbujal popolnoma izušen, tako da sem moral po 2x čez noč nekaj spiti, poleg tega da se nama je začela dvo mesečna hčerka zelo pogosto zbujati, kar smo kar hitro povezali skupaj. Vglavnem sem nabavil enega ultrazvočnega ker so mnogo tišji od navadnih. O kakšenm belem prahu (vodni kamen) nimam sledu. Razlika med temi vlažilci je v prvi vrsti v velikosti posode. Če imaš posode 2 litra je to bolj tako tako, recimo pri tem mojem je posode 6 litrov pa se mi velikokrat čez noč sprazni. Aja pa ko sem ga priklopil mi je pokazal vlažnost 25% kar je adijo pamet.
Razlikujejo se še po tem, da pri cenejših samo nastaviš kako močno vlaži nimaš pa nekega pregleda nad samo vlažnostjo. No potem imajo pa eni še ionizatorje zraven (kar verjetno ni slabo) pa potem spet tanajdražji filtre zaradi vodnega kamna.

Zaenkrat smo zadovoljni, zadeva dobro funkcionira, lepo se da nastaviti, da recimo hočeš 50% vlažnost in avtomatsko vklaplja in izklaplja vlaženje. Razne aromaterapije me ne zanimajo glede na to da je v spalnici, čeprav ima tudi neko posodico kjer je možno naliti dišala. Aja uporabljamo pa tega:
http://nakup.merkur.si/default...MLPXFRPO4ZB9F5O
Pa v Big Bengu je isti model vlažilca točno 10 evorv ceneje
smirk-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Radiatorji NE sušijo zraka (v smislu odstranjevanja vlage iz zraka). Radiatorji samo ogrevajo zrak.

Pozimi sta osnovna problema suhega zraka dva:
- izjemno nizka absolutna vlaga v zunanjem zraku (pač kot posledica nizkih temperatur)
- ogrevanje sobnega zraka nad 20 stopinj celzija

Če zrak ogreješ za 10 stopinj Celzija, bo parni tlak vode padel za približno faktor 2. Torej 10 stopinj Celzija, 50% manj relativne vlage v zraku.

V manjših stanovanjih, ki imajo zapovrh še malo vlažne stene (novogradnje) teh problemov ni... ker z dihanjem in "švicanjem sten" vlago hitro spravimo nad 40%. Višji kot so stropi, večja kot je kvadratura, bolj se porazdelijo "naravni vlažilci" (dihanje, kuhinja, sušenje perila, likanje, pomivalni stroj).

Zato je morda smiselno najprej razmisliti, če lahko kaj narediš na tem področju... npr. kuhinjo zapreš ko kuhaš in potem zračiš samo en prostor in ne celega stanovanja. Po tuširanju ne odpreš okna, ampak vrata, da se vlaga razporedi v druge prostore. Preveriš, kako so izolirana okna in vrata (manjši vlek zunanjega hladnega zraka lahko močno izsuši zrak). Če nimaš malih otrok, lahko tudi npr. znižaš temperaturo za 1-2 stopinji celzija. Sicer boš malce bolj oblečena v stanovanju, vendar bo zrak neprimerno bolj vlažen.

Če vse to odpove, potem pa vlažilec. Po mojem vseeno kak, pasivni na radiatorju ali ultrazvočni ali izparilni aktivni. Če vsak teden vržeš posodo za vodo v pomivalni stroj, te nima kaj za skrbet. To ni Onkološki inštitut, da bi fasala legionelo, če malo preveč odpreš pipo za vročo vodo
evil.gif
.

Imej tudi v mislih porabo energije. Ne glede na to, kakšen vlažilec se uporablja, poraba je enaka. Vodo je potrebno ogreti na sobno temperaturo in izpareti. Če na ultrazvočnem piše, da porabi zelo malo energije, je to bullshit. Ker ultrazvočni pač malce hladijo stanovanje in bo to potrebno kompenzirati z bolj odprtimi radiatorji. Za izparevanje 500ml vode na uro potrebuješ ( 0,5 kg * ( 2,2 MJ/kg + 20 x 4,2kJ/kg) ) / 3600 sekund = 320 W. Za dvakrat več, pač temu primerno močnejši vlažilec.

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Zima je in centralna/radiatorji susijo zrak v stanovanju.
Kaj predlagate za dvig vlaznosti zraka?

Jaz sem nabavil en tak ultrazvočni vlažilec, pa je to vse skup za en k... vredno.
Vlaga ni šla nič gor, če si ga pa preveč navil, se je pa kondenz začel nabirati na tleh in po stenah.
Po mojih izkušnjah je to čisto neuporabno.

Najboljši predlog je že podan: mokro brisačo daj na radiator in je to to. Ali škafec z vodo.