Vklop/izklop podatkov android

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
227
37
28
Štajerska
Na androidu 4.4.2 (KitKat) sem s Taskerjem lahko nastavil vklop/izklop podatkov ob uri in tudi vklopil/izklopil sinhronizacijo.
Na 7.0 (Nougat) pa mi android ne dovoli vklopa/izklopa mobilnih podatkov.

Kako nastavit, da se bodo podatki vklopili v intervalu npr. 1 ali 2 ure?
Mobilnih podatkov si ne želim vkljapljat/izklapljat ampak bi želel to avtomatizirat.

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
227
37
28
Štajerska
Kolikor sem sam iskal, sem našel samo rešitev, ki vključuje root. To pa mi ravno ne diši najbolj...
Res ni druge rešitve?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Ne. Iz varnostnih razlogov so odstranili programsko vklapljanje/izklapljanje mobile data. Mislim da za wifi velja enako.

Čeprav če me spomin ne vara, bi vklop mislim da celo moral delati - bolj problematičen je izklop. Nisem pa 100% če to drži.

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
227
37
28
Štajerska
Ehhh...
Potem sem pa prehitro rekel, da sem zadovoljen z aparatom.
Kolikor sem iskal alternativne ROM-e (Cyanogen, LineageOS), ni še nič pametnega.
A obstaja vsaj delujoč widget za vklop/izklop podatkov?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Widget = programsko spreminjanje stanja. Spet ne gre iz istih razlogov.

Izjema so morebitni že pre-nameščeni widgeti, ki imajo posebne pravice in lahko počnejo te stvari.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
784
37
28
Zakaj bi sploh izklapljal?

Drugače pa, vsak android ki sem ga imal v rokah je bilo tako da si potgnil dol in vklopil/izklopil različne stvari

krko

Guru
5. sep 2010
2.698
1.397
113
On hoče avtomatiziran vkl./izkl. podatkov, ob točno določenih urah.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Citat:
Uporabnik Ketidu pravi:
Kolikor sem sam iskal, sem našel samo rešitev, ki vključuje root. To pa mi ravno ne diši najbolj...

Kaj pa je tak problem z rootom? Večinoma ga lahko zrihtaš sam s programjem iz interneta, na koncu pa itak ne opaziš nobene razlike, samo več programov dela. Razen če te za garancijo skrbi...

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
227
37
28
Štajerska
Ni problem v rootanju. Problem je v tem, da so samo unofficial ROMi (LineageOS in Cyanogen). Pa še ti so na 6.0.
Zadnji leakan official AT&T firmware, pa je 7.0.1. In tega zdaj imam.
Sicer je že minilo precej let od mojega zadnjega rootanja, ampak če bi imel vsaj neko pametno izbiro med ROMi, bi se spet spravil k temu. Zato pa iščem rešitve.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Za root ne rabiš namestiti custom ROMa, lahko komot ostaneš na stock ROMu.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Root ti samo odpre dostop do sistemskih map.
Za lažjo predstavo - predstavljaj si osebni računalnik, pri katerem lahko dostopaš samo do map, ki so v "My documents", nižje pa ne (ne vidiš npr. korenske mape C:\). Zato tudi ne moreš namestiti novih Windowsev in nameščati celega kupa programov. Če omogočiš ta dostop, lahko počneš marsikaj.
Podobno je pri telefonih. Root ti omogoči dostop do korenske mape. Lahko ostaneš pri tem, lahko pa narediš tudi vse ostalo, vključno z menjavo operacijskega sistema.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Samo pazi, na rootanih aparatih ti ne delajo nekateri programi, predvsem za gledanje TV, Urbana in še nekateri.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Samo pazi, na rootanih aparatih ti ne delajo nekateri programi, predvsem za gledanje TV, Urbana in še nekateri.

Imam rootan telefon, tv2go od T-2 recimo deluje normalno, zdajle sem namestil tudi Urbano in normalno deluje.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Slick pravi:
Root ti samo odpre dostop do sistemskih map.
Za lažjo predstavo - predstavljaj si osebni računalnik, pri katerem lahko dostopaš samo do map, ki so v "My documents", nižje pa ne (ne vidiš npr. korenske mape C:\). Zato tudi ne moreš namestiti novih Windowsev in nameščati celega kupa programov. Če omogočiš ta dostop, lahko počneš marsikaj.
Podobno je pri telefonih. Root ti omogoči dostop do korenske mape. Lahko ostaneš pri tem, lahko pa narediš tudi vse ostalo, vključno z menjavo operacijskega sistema.

Root nima veze z "root" mapo, ampak z "root" uporabnikom in njegovimi pravicami (ekvivalent administratorju na Windowsih).

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Ja, jasno, ampak "vidna" posledica je pa to, kar sem napisal. Sem poskušal napisati čimbolj razumljivo.