Vista ali XP

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
Imam 3-4 leta star prenosnik
Intel Pentium M 1,7 GHz
2 GB RAM
Intel integrirana grafična

naj namestim XP ali Visto?
kaj pa Win 7, je tudi tako zahteven kot Vista?

hvala

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Rama imaš dovolj, le procesor je bolj bogi za visto/win7, tak da bi jaz na tvojem mestu ostal n Xpjih. Če pa boš vseeno sprobal kaj novejšega, pa lahko visto kar preskočiš, ker je win 7 že zelo stabilen Os in je majn požrešn z ramom in s procesorsko močjo.

Win 7 FTW
wink-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Naredi 5GB particijo na zunanjem delu diska, pa gor TinyXP, izklopiš še indexing diska in swap file. Če zamenjaš disk s temle: WD Scorpio Black 320GB, 7200rpm, 16MB, SATAII pa bo letelo da ne boš mogel verjet.
Jaz imam na skoraj tri leta starem prenosniku bootup time cca 28sec in shutdown time 6 sec, pa tudi na splošno leti kot sneta sekira, ker se glava diska praktično ne premika, saj sistemska particija zaseda samo 1,5% zunanjega roba diska.
cheer.gif

Za particije štimat je super tale free program:
Easeus Partition Manager Home Edition 4.0.1

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
SATA še ne gre v tale prenosnik, po moje... Tudi WIN7 zelo dobro delajo na takem računalu...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
"zunanji del diska" pomeni začetek diska v programu za particije delat, torej levi del, oziroma odmik 0 MB
wink-1.gif

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
sicer smatran , da je dovolj zmogljiv za navadne xp ampak vseeno me zanima

kaj pa zgubim, ce sploh kaj z TinyXP?

zakaj samo 5GB za sistemsko particijo?
Potem bi moral preseliti moje dokumenti in namizje (ga kar veliko uporabljam) nekak na drugo particijo, drugace bo hitro premelo prostora. Uporabljam se nekaj programov ki imajo svoje delovne mape/datoteke, ce še to preselim da drugo particijo potem zgubi smisel, ker bo glava diska spet veliko skakala (na drugo particijo).... ali se motim?

hvala vsem zaenkrat

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Hja... jaz imam vse dokumente na drugi "sosednji" particiji, programov imam pa naloženih samo za cca 3GB.
S tem dosežem da je sistem zelo hiter, ko pa rabim kak dokument pa še vseeno hitreje deluje kot če bi bill ta isti file raztrosen po celem 320GB disku malo tu in malo tam. (No jaz sem šel še bolj v optimizacijo in imam tudi temp fajle sistema in cache od browserja na drugi particiji zato da se mi ne zasmeti sistemska)

@Stein: jup tako je

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Aja še glede tinyxp. Izgubiš ne nič, pridobiš pa zelo na hitrosti, ker so onemogočeni vsi servisi, ki so sami po sebi namen in sistem je zelo zoptimiziran. Lahko izbiraš med različnimi inštalacijami od takih z driverji ali brez, do takih "lite" ki žrejo samo 50MB rama.

Minus je to, da je to spiratizirana verzija in si kriminalc če jo uporabljaš.
tongue-1.gif
Nima tudi npr IISa, ker ga navadni uporabniki ne rabijo.