VirtualBox

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Imam Win7, in bi rad probal še Linux Ubuntu.
Dobil sem idejo, da bi to naredil v VirtualBox -u, pa me zanima, če morem kaj pazit. In pa me zanima, kako pa potem ta OS (linux) odstranim nazaj, ko ga nebom več rabil. In pa kako se med njimi prekljaplja.

Hvala

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik matejm1994 pravi:
Dobil sem idejo, da bi to naredil v VirtualBox -u, pa me zanima, če morem kaj pazit. In pa me zanima, kako pa potem ta OS (linux) odstranim nazaj, ko ga nebom več rabil. In pa kako se med njimi prekljaplja.

Hvala

Virtualbox je "emulator", torej požene "virtualni računalnik" in v njem potem delaš kot na klasičnem PCju. Torej virtualbox je samo program in se ga namesti kot navaden program ... potem pa v tem programu delaš dalje (ustvariš novo mašino, namestiš in poganjaš OS).

Ko se ga naveličaš poženeš uninstal in to je to.

Drugače pa Ubuntu deluje (tudi) kot live CD, kar pomeni da če želiš probat samo daš CD v pogon in zaženeš računalnik. Sicer dela malo počasi in ne omogoča vseh funkcij ampak za probo je več kot preveč.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:

Hvala
http://wubi-installer.org/
Tole ti bo najlažje. Inštaliraš kot vsak navaden program, ob zagonu računalnika pa izbiraš kater sistem boš zagnal.
Jasno tudi ni potrebe po ustvarjanju nove particije.
Uninstal je tudi enak, kot za obične programe

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Hvala. Bom probal tega Wubi-ja. Bom pa probal tudi z VirtualBox-om. Bomo videli, danes bo malo dela
wink-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Za ubuntu image je login (username/password): ubuntu/reverse, sem prej pozabil napisat.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
S to datoteko v VirtualBox mi ne deluje, ali pa sem narobe kaj nastavil. O je že v Virtual Box-u in ko se klikne zaženi, rata črno oknce in napiše nekaj v smislu da more najti bootable enote.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zaženi image/media manager ali nekaj takega in preglej, če je primerno dodana ta image datoteka...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Pravilen postopek je tale:
1. Downloadaš VirtualBox in ga inštaliraš.
2. Downloadaš VirtualBox image od Ubuntu (ubuntu-9.10.vdi.7z) in ga razširiš z 7-Zip , da dobiš ubuntu-9.10.vdi datoteko.
3. Poženeš VirtualBox in greš:
New->Next->vpišeš Ubuntu in izbereš Operating sistem: Linux, Version: Ubuntu->Next
Base memory size: 512MB -> Next
Izbereš Use existing hard drive in klineš ikonco na desni-> Add ->poiščeš "ubuntu-9.10.vdi" datoteko -> Select -> Next ->Finish
Start
zmaga.gif

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
OK, prehitro sem se veselil. Zdaj zahteva neko geslo. Ko ga že odpre, potem napiše ali se prijavim kot Ubuntu ali Other. Kliknem Ubuntu(ali other) rabi eno geslo. Amm..

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Si preskočil eno moje sporočilo:
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Za ubuntu image je login (username/password): ubuntu/reverse, sem prej pozabil napisat.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Ups, saj res.Najnajlepša hvala. Kaj pa če bi hotel preizkusiti še kak drug Linux, ali pa še kak tretji sistem, a tam so tudi gesla (če so, kje jih lahko dobim). Postopek je pa isti, ane.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Kaj pa če bi hotel preizkusiti še kak drug Linux, ali pa še kak tretji sistem, a tam so tudi gesla (če so, kje jih lahko dobim).
Saj lepo piše pri vsakem, na primer pri Fedori:

Active user account(s) (username/password): root/toortoor, fedora/reverse