Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Katero pa bi bilo najbolj univerzalno rdeče in belo (če nimaš ravno možnosti izbire, rabiš na hitro kaj)...kar kpnkretno ime/sorto vina.
Cisto odvisno, zame je najbolj uporaben cvicek, dodam ga zato, da dobim kislost in sadno aromo brez ostrega vonja od pravega kisa. Velika prednost pred tezkimi rdecimi vini je da ne spremeni barve, zato je super za kaksno juhico, chili, zrezke z omako, itd., kjer noces pretiravati s paradiznikom.
Za nekatere stvari (ribe) mora za moj okus pac biti belo, za divjacino je pa vseeno tudi ce je kaksno rdece, ki doda svojo barvo (merlot/refosk/teran). Opazil sem, da ne uporabljam za kuhanje nikoli nobenega stajerskega vina - morda neupraviceno.
V enem casopisu sem pred casom zasledil dobro idejo, zaradi katere ni nujno da imas samo eno vrsto vina in potem to tlacis v vso hrano, ker se bojis, da se bo sicer pokvarilo, ce bi imela vec razlicnih odprtih: ko je vino odprto (npr. za kaksno priloznost, zurko, kosilo ...) in ga se nekaj ostane v steklenici, daj ta preostanek v model/vrecke za ledene kocke ali v jogurtove loncke in v zmrzovalnik. Potem ga lahko doziras po svoje, pokvarilo se pa ne bo.