VIN številka - enoličnost

007James

Pripravnik
21. jul 2008
136
3
18
Do sedaj sem bil prepričan, da je VIN številka vpisana v prometnem dovoljenju enolična identifikacijska številka vozila. Zdaj, ko pogledam - v EUROTAX najdem za eno VIN številko več različnih vozil, vsako z nekoliko različno opremo.
confused-1.gif

Lahko kdo pojasni?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Mogoče to, da Eurotax ne ve točno za katero vozilo gre in na osnovi VIN številke določi modele, ki bi prišli v poštev?

007James

Pripravnik
21. jul 2008
136
3
18
Ja, del VIN številke je gotovo opredeli tudi model, leto izdelave in mogoče še kaj..... ampak ostalo pa bi moralo biti enolično za posamezno vozilo, torek ena VIN številka = eno vozilo. Ampak zgleda, da ni tako ali pa jaz nekaj ne vem ali narobe sklepam.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Si mogoče pomislil da EUROTAX nima najbolj natančno urejenih stvari?
Kontaktiraj pooblaščenega predstavnika te znamke in se pozanimaj koliko vozil se skriva pod tem VINom... Če je vozilo tvoje, boš dobil ves izpis (torej model vozila, motorizacijo, opemo, dodatno opremo ki je bila naročena ob naročilu, prvotno barvo...)

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik 007James pravi:
Do sedaj sem bil prepričan, da je VIN številka vpisana v prometnem dovoljenju enolična identifikacijska številka vozila. Zdaj, ko pogledam - v EUROTAX najdem za eno VIN številko več različnih vozil, vsako z nekoliko različno opremo.
confused-1.gif

Lahko kdo pojasni?

Govoriš o celotni VIN številki ali delni? Velikokrat se zgodi,da se kje objavlja samo delna VIN cifra (recimo zadnjih 6 ali 7,mogoče 8 cifer),posebej pri nabavi kakšnih rezervnih delov za določen model avtomobila.Recimo: B123456
Celotna VIN mora vsebovati 17 cifer,skoraj nemogoče da bi pod eno tako VIN obstajala 2 ali več avtomobilov (teoretično sicer je možnost,ker določeno mesto v VIN cifri določijo po črki abecede,ampak v praksi je ta možnost skoraj nemogoča)

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
V ZDA je ''ponarejanje'' VIN številk precej popularno, ker nimajo centralnega registra.
Poslikajo VIN številko in kar naenkrat se v drugi državi ''legalizira'' enako ukradeno vozilo.
Verjetno pa je tukaj res bolj problem v EUROTAX bazi.

007James

Pripravnik
21. jul 2008
136
3
18
@Roberto
Ne gre za moje/ja vozila, tako da ne bom dobil podatkov od zastopnika. Gre za prevrednotenje zastavljeni premičnin v zavarovanje ....

@SHARK1 gre za celotno VIN številko, kot je na vozniškem dovoljenju....

@mtl ne gre za ukradena vozila, ker so bila kupljena pri slovenskih trgovcih, razen mogoče kakšne prikolice rabljene iz Italije.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
VIN številka je vsekakor enolična, ne obstajata dve vozili z isto VIN številko (oz. nista bili izdelani, če sem natančen), ker je del vsake številke tudi zaporedna številka vozila.

Seveda pa vedno obstaja možnost ponarejanja VIN.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik 007James pravi:
@mtl ne gre za ukradena vozila, ker so bila kupljena pri slovenskih trgovcih, razen mogoče kakšne prikolice rabljene iz Italije.
Zato sem tudi napisal, da je bolj verjetno problem v bazi.
wink-1.gif