Citat:
Uporabnik keber pravi:
Bil sem marca letos.
Dejansko je vseeno, na uradnih bankah so kar sprejemljivi tečaji, tako da ni panike s tem. Jaz sem imel navadno bančno kartico ter Viso in sem kar tam dvigal denar (no nekaj keša je bilo vseeno poleg, tako dolarji kot evri). Evri se precej splačajo, saj je vietnamski dong vezan na dolar (cca 16.000 dongov za en USD). Že meni se je malo poznalo v enem mesecu, saj je evro šel iz 20.500 na skoraj 22.000 dongov. Sami plusi za nas Evropejce.
Z našo bančno kartico lahko dvigaš denar na bankomatih VietCom Bank (menda sem si prav zapomnil), ki so v vseh kolikortoliko turističnih mestih (no, na Cat Ba-ju le ni bilo). Največ lahko v dnevu dvigneš 2 milijona, zraven banka pribije še 20 jurjev, doma pa pa ti naša banka odbije še 1,6 evra (če se prav spomnim). Se mi zdi to še najboljša varianta, sploh glede na vztrajno padanje vrednosti dolarja. Z Viso dvigovat je precej dražje, deluje pa zato na precej več bankomatih. Potovalnih čekov nisem imel, se mi ni zdelo vredno zajebavat z njimi. Keša sem imel s sabo nekje za dva tedna potovanja, ostalo sem zaupal karticam pa ni bilo nikoli problemov (le v Da Latu bankomat ni potegnil). Skrita denarna rezerva je seveda nujna.
Aja, tako na splošno, plačuješ v domači valuti (boš končno spet v jurjih govoril
), ponekod tudi dolarje vzamejo (pa še okoli te pri tem znajo nekateri prinesti). Če boš pa skočil še kaj k sosedom (Kambodža), pa je dolar alfa in omega.
Če pa je še kako vprašanje, pa kar na plan. Sicer pa srečno, pa čimveč kulinaričnih specialitet probat, predvsem pri uličnih prodajalcih.