Vibracije v avtomobilu po menjavi gum

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
včeraj sem končno uspel zamenjati gume - zimske dol, letne gor. letne niso nove, so stare 3 leta, vendar vožene samo eno sezono (lani poleti ne, ker mi ni uspelo, da bi jih zamenjal).

do hitrosti cca. 120 km/h vse normalno, potem začne avto zanimivo vibrirat, na trenutke se malce trese tudi volan, a mislim, da je vibracija bolj kot ne na zadnjih gumah - zanimivo je to, da če nekaj časa vozim 120 km/h, vibracije skoraj ponehajo, potem pa recimo malce zaviram, pa pospešim nazaj in spet vibrira.

skratka, je to samo zaradi gum, ki se recimo morajo še malo uležti ali je pač vulkanizer pri centriranju malce zahebal?

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.284
811
113
hehe, enako se je men zgodilo. preden sem šel smučat sem obul nov komplet zimskih gum. naslednji dangrem na avtocesto in avto nenormalno trese. samo pri pospeševanju in vožnji od 110-130 pol pa neha. sem peljal nazaj vulkanizerju pa je rekel, da so gume ok, feltne sicer ne glih najboljše, ampak tok pa ne bi smel trest. pol sm pa na uraden servis peljal mojo razbitino, pa je analiza pokazala, da je problem v polosovini menjalnika (wtf?!?!). serviser rekel, da se lahko vozim in ni panike, tko da ko se mi bo dal morm it to zamenjat. uradna cena je bla nekje 400€ z delom pa sm reku, da bom rajš se kr tko vozu, samo da je varn. zdej po 5000km trese bistveno manj. svašta te avtomobili.

lp

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zanimivo, zakaj pa prej ni treslo?
tongue-1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.284
811
113
hja, mogoče splet naključij. zadeva je taka: v četrtek sem naredil velik servis, v petek pa menjal gume. pred servisom nič narobe, po menjavi gum pa tresenje. men se pojavlja tresenje na volanu, cela armatura se je zelo tresal, sedaj ne več. po 5kkm pa samo še malo volan pa prestavna ročica. sploh ne vem če bom popravljal, ker mogoče napake ne bom odpravil, pa sm vrgu stran recimo 150€ za rabljeno polosovino. bom še vidu. drgač pa sporoč, če boš prej odkril.

lp

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne, so bile leže shranjene, druga na drugi.
tongue-1.gif

kot so mi tudi pri vulkanizerju svetovali. sej se bodo ulaufale, upam - mehanik mi je dva dni nazaj rekel, ker sem sumil na končnik, mi je nekaj pokalo v volanu, da je bil samo en izmed vijakov malce razrahljan, da ga je zategnil in je nehalo pokati, ter da je celotno podvozje za to kilometrino izredno lepo ohranjeno (190k km), da je po izgledu in tudi na splošno zelo dobrega izgleda, kukr sm ga razumel 150k, da zgleda tko fajn. zato mi pa ni jasno, zakaj tako trese ... čeprav - ko sem dobil zimske, so pravtako od začetka tresle.

sem pa moral prejle na polno žlajfat (semafor v zadnjem trenutku v rumeno in rdečo) pa ni nič treslo, napram zimskim sem se pa ustavil precej hitreje kot prej (plus, da zimske so ob zaviranju precej bolj matrale ABS).

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Morda gume niso dobro scentrirane. Morda je dol padla kakšna utež.

Po vsej verjetnosti je to to, pojdi nazaj in naj ti scentrirajo gume.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
To ima zelo hitro narejeno drugače. Gume dol, scentrirat, gume gor. Ima dela za 20 min, pa še to ne, če nima gužve.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Lahko je tudi, da imajo centrirko nescentrirano. To se je meni zgodilo lansko pomlad pri AMZS. 2x sem pri njih centriral. Prvič, ko so mi dali dol zimske, potem pa še 1x, ko sem prišel nazaj, ko je treslo. Tudi po drugem centriranju je še vedno treslo, tako da sem šel do lokalnega vulkanizerja (Syncro) v Domžalah, kjer se je videlo, da so vse 4 gume bile za 20g off. Ko so mi jih scentrirali je bilo vse ok.
Z njihovim računom sem šel na AMZS, predvsem zato, da sem jih opozoril na kaj delajo in so napravo takoj ugasnili, meni pa pokrili račun Syncro-ta (od takrat menjam le še pri njih).
Zamislite si, kolikom, ker so bile gužve, so tako slabo scentrirali, pa tega še vedli niso.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Ti si kar vozi še en teden pa potem pejt ponovno na centriranje...

Glede samih vulkanizerskih mojstrov pa lškoda besed. Na prste ene roke lahko skoraj pri nas sešteješ kdo je sposoben brez škode zmnotirati 22 col. Ni mi pa jasno glede na cento centrirke da nekateri še vedno držijo 10 let plus stare stroje, namesto da bi ški v investicijo v nove stroje. Zadnjič sem se zanimal za novo opremo in sicer najboljša centrirka najboljša montirka cca. 20k€, in nekateri še vedno na napravah iz leta 1995 kjer so bile 15 col lita platišča, kot danes 19 ali 20 col
smile-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.570
9.809
113
40
MB
Evo pri meni isti problem, meni konkretno trese volan po menjavi, najbolj okol 50-60 kmh, komaj je odtegnil platisca, mozno da je optiko kaj zjebal? Menjal vceraj, jutri sem nameraval na daljso pot pa zdaj ne vem ce bi sploh sel, faking lokalni mojstri
bonk.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Evo pri meni isti problem, meni konkretno trese volan po menjavi, najbolj okol 50-60 kmh, komaj je odtegnil platisca, mozno da je optiko kaj zjebal? Menjal vceraj, jutri sem nameraval na daljso pot pa zdaj ne vem ce bi sploh sel, faking lokalni mojstri
bonk.gif
Če misliš, da ti vulkanizer lahko zlebe optiko pri menjavi gum, potem ti v ovinku mora najmanj roka odleteti z avta, pa kak končnik. Tak da avta žal nimaš za na cesto. Trese ti verjetno zaradi platišč, sploh če si kakšna plantava dal gor.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Naj ti še enkrat scentrira.

Lahk tud, da so gume zjebane, če si jih res narobe skladiščil.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.570
9.809
113
40
MB
Nisem, so bile ena na drugi v kleti. Ja danes ne dela vec majster ...