Vgradne luči za v kanuf strop

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Glede na to, da je dosti izbire (trgovine, ebay, amazon, aliexpress......... ipd.), me zanimajo praktične izkušnje z vgradnimi lučkami za knauf strope.

Osvetljevalo se bo kuhinjo z jedilnico ter dnevno sobo (vse skupaj je en velik prostor).

Predvideni sta dve stikali, z katerimi bi lahko ločeno prižigal luči in sicer posebej kuhinja z jedilnico ter posebej dnevna soba.

Boljša polovica je izrazila željo po čimboljši svetlobi v kuhinjskem delu.

Cena - želja je čimanj, ampak ni potrebno da je zastonj
grin1.gif

Na kaj pazit (svetlobni spekter, barvo svetlobe, ipd. ). Do sedaj je bilo vse na klasične sijalke tako da nimam pojma kaj naj gledam.

Za odgovore hvala
cheer.gif

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Torej boš imel žarnice z GU10 grlom? Jaz sem nabavil vgradne svetilke TUKAJ, ceneje jih nisem našel, pa še grlo je zraven. Imaš pa bele in srebrne. Žarnice pa potem posebej kupiš. Jaz sem se odločil za LED žarnice 4x1W, ker so precej bolj hladne kot npr. halogenske - pri slednjih se zaradi vročine ustvarjajo vrtinci okoli lučk in zaradi tega boš imel s časom črn oz. umazan strop okoli njih. A knauf imaš že narejen? Obstajajo tudi posebne stropne doze, katere ustvarijo dovolj prostora za lučke, da se v stropu "luftajo", ampak so precej drage (cca. 5€ komad).
zmaga.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Isto bom imel jaz po celem stanovanju, za luči vseh fijev sem našel trgovino kar pri nam, 3,5 evra po komadu, kar je precej ceneje od baubau ponudb.
http://www.tems-us.si/web/svetila/
GU10 fasunge pa bom kupil v Elektronabavi, kjer so skoraj zastonj.

Je pa 4x1W za moj pojem čisto prešvoh svetloba, to je cca 30 W navadna žarnica - ena. Ravno zato še nisem nabavil, ker moram nekako izračunati, kako močne LEDice rabim. Halogenke odpadejo avtomatsko, ker preveč toka žrejo za tisto svetlobo - pri 25 žarnicah se to že zelo pozna.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik eCoyote pravi:
Torej boš imel žarnice z GU10 grlom? Jaz sem nabavil vgradne svetilke TUKAJ, ceneje jih nisem našel, pa še grlo je zraven. Imaš pa bele in srebrne. Žarnice pa potem posebej kupiš. Jaz sem se odločil za LED žarnice 4x1W, ker so precej bolj hladne kot npr. halogenske - pri slednjih se zaradi vročine ustvarjajo vrtinci okoli lučk in zaradi tega boš imel s časom črn oz. umazan strop okoli njih. A knauf imaš že narejen? Obstajajo tudi posebne stropne doze, katere ustvarijo dovolj prostora za lučke, da se v stropu "luftajo", ampak so precej drage (cca. 5€ komad).
zmaga.gif
"posebne" stropne doze niso posebne, ampak pogoj, da ti luči ne zažgejo hiše. V stanovanju je prejšnji lastnik montiral stropne luči (halogenke) brez doz in mi je zato skurilo napeljavo. K sreči je samo varovalko vrglo ven, pa nad lučkam je bil samo beton, ker si ne predstavljam, kako bi se končalo, če bi živel v mansardi pod špirovci.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.248
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Isto bom imel jaz po celem stanovanju, za luči vseh fijev sem našel trgovino kar pri nam, 3,5 evra po komadu, kar je precej ceneje od baubau ponudb.
http://www.tems-us.si/web/svetila/
GU10 fasunge pa bom kupil v Elektronabavi, kjer so skoraj zastonj.

Je pa 4x1W za moj pojem čisto prešvoh svetloba, to je cca 30 W navadna žarnica - ena. Ravno zato še nisem nabavil, ker moram nekako izračunati, kako močne LEDice rabim. Halogenke odpadejo avtomatsko, ker preveč toka žrejo za tisto svetlobo - pri 25 žarnicah se to že zelo pozna.

Jaz imam nekeko na vsak meter (v mreži) po 1 35W halogenko, pa je za kuhinjo in kopalnico ravno še dosti (raje bi imel več). Če bi menjla z LED, bi rabil 5W, torej prihranek 30W oz (v povprečju so luči prižgane ene 3 ure na dan) pri mojih 12 žarnicah okoli 30 kWh na mesec ali 3€ na mesec. Razlika v ceni žarnic je pa koliko, ene 8€ na žarnico? Torej kaka 3 leta, da se mi splača, če vmes ne crkne LEDica (halogenki sta mi v 3 letih 2).
Hja, prej ali slej bo za zamenjat, prav mudi se pa ne ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pri GU10 ledicah je fajn, ker lahko izbereš take, ki imajo večji kot svetlobnega snopa, pri halogenkah pa si omejen na standardnih 35 do 40 stopinj. Ravno zato imam raster bolj na široko razpotegnjen, sicer bi moral imeti vsaj 2x toliko luči.
So pa cene res zelo padle v zadnjih letih, tako da grem jaz kar lepo na znane znamke, ne pa kitajce. Je razlika. Edino ugotoviti moram, kako močne kupit.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.068
11.168
113
ja pod 5W na no žarnico zagotovo ne. Drugače sem sam dosti prebiral, pa še tudi nimam prav določeno, koliko mora biti v nekei sobi luči.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.248
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Pri GU10 ledicah je fajn, ker lahko izbereš take, ki imajo večji kot svetlobnega snopa, pri halogenkah pa si omejen na standardnih 35 do 40 stopinj. Ravno zato imam raster bolj na široko razpotegnjen, sicer bi moral imeti vsaj 2x toliko luči.
So pa cene res zelo padle v zadnjih letih, tako da grem jaz kar lepo na znane znamke, ne pa kitajce. Je razlika. Edino ugotoviti moram, kako močne kupit.

Saj ni problem v širini snopa, ampak v količini svetlobe. Lahko bi dal bolj narazen, z večjim snopom, ampak potem bi pač 50ke (haloigenke) dal.