Vezava podometne računalniške vtičnice

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Zdravo!

Upam, da bo tu pravi naslov za to vprašanje. Namreč želela sem se lotit vezave podometnih računalniških vtičnic, ampak mi nekaj ni jasno. Vse imam v glavi, kam kak kabel dat, ni mi pa jasno kako tiste žičke stisniti skozi kontakte na vtičnici. Imam pa vtičnice od Elektromaterial Lendava - serija GEA. Kontakt je skratka tak, da bi morale žičke se potisnit pravokotno od zgoraj skozenj, ampak nočejo prit med kontaktni ploščici, ki bi žičke utrdile. A potrebujem kakšno posebno orodje za to?

Hvala za nasvet.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.381
6.159
113
Citat:
Uporabnik Katsumi pravi:
Kontakt je skratka tak, da bi morale žičke se potisnit pravokotno od zgoraj skozenj, ampak nočejo prit med kontaktni ploščici, ki bi žičke utrdile. A potrebujem kakšno posebno orodje za to?
Verjetno misliš tole:
40110.jpg

Potrebuješ klešče (Techtrade je pri hotelu Lev, če si iz Ljubljane). Žičke lepo pripelješ po posameznih barvah in pritisneš / porineš do konca noter.

Za prvo silo se sicer lahko uporabi tudi kakšen švicarski nož ali Leatherman.

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Nič se ne guli...

Same napačne informacije trosite tle.
stupid-1.gif

Profi oprema in tudi nekateri proizvajalci za domačo uporabo uporabljajo sistem pri katerem se potrebuje tool za patchat:

C5TL110_LR.jpg

Dvomim, da imaš tko, najbolje da slikaš navodila ali pa sam kos pa ti hitro razložimo kako. Za domačo uporabo so ponavadi dost maximalno običajne klešče, nekatere se pa da BP brez orodja sestavit...variant je pa veliko, nikoli pa se utp kabl NE GULI!

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Včeraj nisem imela pri roki fotoaparata, da bi poslikala zadevo. Torej, moja vtičnica je na zadnji strani takšna kot na sliki. Z roko se žička ne da potisnit čez, ker je preozko. Grem danes kupit, kar čez dan predlagate
smile-1.gif

UTP kabel je pa res brezveze gulit. Še za v RJ-45 konektor gre notri neoguljena žička..
396725-IMG_3825.JPG

Priponke

• 396725-IMG_3825.JPG
    396725-IMG_3825.JPG
    122,5 KB · Ogledi: 2.253

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Še to... malo se mi zdi hecna ta "B" varianta vezave. Sem navajena pri konektorjih sledeče kombinacije:
oranžno-bela, oranžna, zeleno-bela, modra, modro-bela, zelena, rjavo-bela, rjava. A je pravilna? Na vsaki strani bo priključen kabel, ki bo vezan na zaporedje, ki sem ga omenila zgoraj.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
To je to ja...Rabiš zgoraj omenjeno orodje (110) dobi se techtrade-u. Lahko pa tudi uporabiš navaden izijač in pahneš vmes, ker če nimaš veliko vtičnic se nakup orodja ne splača pomoje no... Meni je BP uspelo samo z izvijačem.

Saj to kar si navajena je B varianta in tako bo zvezano tudi na tvojih tičnicah, saj ne vidiš na kater pin dejansko gre potem povezava iz tam, kjer ti vstaiviš kabel.
smirk-1.gif

Na plastiki je razbored lahko poljuben, povezave znotraj plastike do pinov pa potem pravilen....težko mi je razložit upam da si dojela. Uglavnem zate je to skrito, samo zaupaj oznakam.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne pa ni....spet ena bebasta dezinformacija....pa pi****.
bonk.gif

To sta standarda... T568A in T568B, če maš na obeh koncih lepo T568B, kot je najbolj standardna vezava spljoh, je to navaden kabl noben crossover! Za Crossover je treba gledat oba konca ne pa sam na strani vtičnce.

Uglanem....GOOGLE IT! EIA/TIA 568 installation guide

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
To je to ja...Rabiš zgoraj omenjeno orodje (110) dobi se techtrade-u. Lahko pa tudi uporabiš navaden izijač in pahneš vmes, ker če nimaš veliko vtičnic se nakup orodja ne splača pomoje no... Meni je BP uspelo samo z izvijačem.

Saj to kar si navajena je B varianta in tako bo zvezano tudi na tvojih tičnicah, saj ne vidiš na kater pin dejansko gre potem povezava iz tam, kjer ti vstaiviš kabel.
smirk-1.gif

Na plastiki je razbored lahko poljuben, povezave znotraj plastike do pinov pa potem pravilen....težko mi je razložit upam da si dojela. Uglavnem zate je to skrito, samo zaupaj oznakam.

8 vtičnic, 16 kablov. Ne vem, če se mi splača matrat z navadnim izvijačem. Pa najbrž je še lažje razdret s tem orodjem, če ga kje mimo usekaš
smile-1.gif

Popolnoma razumem kaj si želel povedat. Me je edino zmotilo, ker so tako čudno obarvane. Saj spodaj pa zdaj vidim, da so ene številke na zeleni plošči pod pini. Na vsaki strani drugo zaporedje številk, saj je tudi zaporedje barv na vsaki strani te vtičnice drugačno. In če povežem črke in barve na eni strani, potem pride ta prava kombinacija. Čudno, da tega že prej nisem videla
smile-1.gif
Hvala za namig.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Citat:
Uporabnik Katsumi pravi:
Včeraj nisem imela pri roki fotoaparata, da bi poslikala zadevo. Torej, moja vtičnica je na zadnji strani takšna kot na sliki. Z roko se žička ne da potisnit čez, ker je preozko. Grem danes kupit, kar čez dan predlagate
smile-1.gif

UTP kabel je pa res brezveze gulit. Še za v RJ-45 konektor gre notri neoguljena žička..

naj te ne zavede razporeditev barv. bo kar prava ven prišla. če boš dala b varjanto tako kot so barvne oznake na vtičnici boš dobila belo oranžno - oranžno - belo zeleno - modro - belo modro - zeleno - belo rjavo - rjavo

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Nič se ne guli...

Same napačne informacije trosite tle.
stupid-1.gif

Profi oprema in tudi nekateri proizvajalci za domačo uporabo uporabljajo sistem pri katerem se potrebuje tool za patchat:

C5TL110_LR.jpg

Dvomim, da imaš tko, najbolje da slikaš navodila ali pa sam kos pa ti hitro razložimo kako. Za domačo uporabo so ponavadi dost maximalno običajne klešče, nekatere se pa da BP brez orodja sestavit...variant je pa veliko, nikoli pa se utp kabl NE GULI!

jaz uporabljam podobne, vendar imajo spredaj še škarijce, da odreže stran odvečn drot in obstrani en taki haklc, da lahko žičke tudi ven potegneš
zmaga.gif

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Že vem
zmaga.gif

_jolly_ je kakšna varianta, da posodiš (seveda če je zadeva taka, da bo moje žičke spravla skoz)
wink-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Dobiš strejt običn patch kabl po standardu B.

Pri nas se že dolgo uporablja B, tudi jaz ga še vedno ampka naj bi po novem po A vezal.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ker se zmišljujejo?

Praktično pa ni pomembno oz. če imaš že itak 90% stavbe po B nima smisla it na A, za detajle maš pa google.

Kabli v prodaji so v slo večinoma B.