vešče, nagravžne

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Včeraj zjutraj sem med tekom proti Krvavcu, ko noc prehaja v jutro, zagledal največje vešče v svojem življenju. Od daleč se mi je situacija z netopirji prisesanih pod lučjo spodnje postaje žičnice zdela čudna, celo bizarna, zato sem se odločil da stvar od blizu pogledam in sem skoraj bruhal. Imam nekakšno fobijo proti tej golazni.
Vedno sem bil prepričan, da so takšne pošasti domena tretjih držav, ker 15-20cm vešče, merjeno na "uč" čez krila je malo preveč za naše kraje ali ne?

Imamo kakšne strokovnjake tukaj gor, oz. je ze kdo videl kaj podobnega? Nazadnje sem se boril s takšnimi v Kraljevici na Hrvaškem. Ogabno. Slikal nisem, mogoče se opogumim jutri.
redface-1.gif

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
hm,lahko da je bil yamamai (sviloprejka),vendar kolikor mi je znano so pri nas le na dolenjskem in v suhi krajini...tukaj imaš eno,ki sem jo slikal na dolenjskem
cool-1.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
Ravno par dni nazaj smo imeli eno takole na šihtu v garderobi... Lokacija: Gorenjska, na deželi pod hribi...
grin1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Pred par leti mi je ena taka priletela v sobo. Sem je bil tako vesel, da sem jo takoj z buciko na dilco pribil. Je pa res, da sem pol pipsa porabil, da sem jo humano uspaval. Lokacija-Kranj (pod Šmarjetno g.)

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
@yogi,jetamp,pa je imela vsaj 10-12 cm čez krila?ker v slo imamo tudi vrsto vešče ki je vizualno precej podobna sviloprejki vendar je občutno manjša okoli 5-6cm čez krila
vkolikor pa ima vsaj 10cm čez krila,bi vaju prosil,da mi na ZS pošljeta natančno lokacijo,hvala
smile-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
bljak res je bila tale in to po 10 na kupu (kje je smesko za bruhat)

zakaj so pa migrirale k nam na sever?

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
niso migrirale,med obema svetovnima vojnama so bili v okolici n. mesta in ponekod na vipavskem poizkusi pridelovanja svile,gosenice sviloprejke se hranijo namreč z murvinimi in hrastovimi (cer) listi,slednjega je na dolenjskem kolikor hočeš..zadeva je seveda klavrno propadla in tako so se sviloprejke ''udomačile'' na slovenskem

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Tole je ta moja vešča, čez krila ima 11,5cm. Lokacijo, kjer sem jo dobil sem že napisal.
Če pa veš ime pa napiši, da bom vedel za katero zadevo gre.
426943-metulj002.jpg

Priponke

• 426943-metulj002.jpg
    426943-metulj002.jpg
    46,3 KB · Ogledi: 588

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
kje se pa zadrzujejo čez dan teli bombniki? čez noč lovijo manjši mrčes ali se prisesajo na najblizjo luč?

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
ponavadi so kje na lubju dreves,kamuflažo imajo tako da jih lahko gledš pa ne opaziš
smile-1.gif

skorajda vse vrste nočnih metuljev in vešč se sploh ne prehranjuje,nekatere vrste celo niti nimajo rilčka...tudi živijo zelo kratko kak teden ali dva

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Zanimivo. Jaz sem pred nekaj dnevi (4 ali 5 dni nazaj) zvečer doma pred bajto prav tako opazil enega velikanskega nočnega metulja (vsaj 10 cm premera kril). Prvič v življenju, tako da sem najprej pomislil, da se je iz spanja prebudila kakšna ptica.
grims-1.gif
Sicer ga potem nisem zasledoval, videl sem ga le od daleč (cca. 5 m), vendar je bil bolj (enotne) svetle barve, mogoče celo kakšna vrsta, katerih fotke so že objavili nekateri zgoraj.

Ja, letos je očitno klima zelo ugodna (toplota in vlaga), kot smo na tem forumu že ugotavljali ob neki drugi priliki, za razvoj in rast razno raznega mrčesa, od velikanskih vešč, pa vse do velikanskih pajkov itd..

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
no nir ravno velik kot vrabec
wink-1.gif

drugače je pa to lastovičar,obstaja tudi črna podvrsta,ki pa je zelo redka.jaz sem jo videl vsega skupaj 2-3x pa sem zelo veliko v naravi