Ventilator se pozno prižge

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pozdravljeni

Imam Scenica l.01 1.6 16v motor, pa me zanima, kaj bi lahko bilo narobe, če vključim ventilator in se ta prižge recimo čez 15minut. Ponavadi oz. vedno se prižge čez 3 minute recimo. To velja le v primeru, če je hladen motor, vendar je danes rabil celih 15 minut, da se je prižgal ventilator. Voda je bila že nekaj časa na 90 st Celzija. Da bi se pri mrzlem motorju takoj prižgal, se mi še ni zgodilo. Zdej pa me zanima ali je to krivo kako tipalo ali rele....da popravim, dokler ne zamete.

Edit: gre se za ventilator kabine in ne motorja, da me ne bo kdo narobe razumel....

Hvala

Nazadnje urejeno:

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Ugibam: Senzor temperature vpihanega zraka. Ne zazna, da je temperatura že dovolj visoka, da bi lahko ventilator pognal v višjo brzino.
Ventilator pa verjetno dela na nižji hitrosti ali sploh ne dela?

Klima je avtomatska ali ročna?

lp

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Dej še napiši ali je govora o 1. stopnji ventilacije ali da ni o 4. stopnji... (kokr je reku predhodnik, ročna? Avt.?)

Možno je tudi da je upor hin, senzor...
17758-icon_confused.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Kaj temu senzorju se drugače reče reostat? Klima je avtomatska.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ventilator se ponavadi, ko zjutraj vžgem mrzel avto prižge po nekaj minutah, danes se pa ni hotel prižgati niti po 15 minutah. Motor je bil že na 90 st. in šipe zamegljene tako, da sem moral na nekem parkirišču ustavit. No, potem se je vdal, ter se prižgal in deloval normalno. Aja, delovala ni nobena stopnja ventilacije, ko pa se je prižgal, pa je vse normalno delovalo.

Nazadnje urejeno:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Evo, sm pogruntal, kaj je narobe. Sem s fenom za lase pihal mal v reže od zraka, pa ni bilo nič, pa potem malo spodaj pod armaturko na sovoznikovi strani in par sekund za tem, ko sem dal fen spodaj pod armaturko, se je ventilacija vklopila. Tam sem našel nek rele (3x3x3cm) in ga odklopil in ventilacija je nehala delovat in takoj, ko sem ga priklopil nazaj, je spet začela delovat. Tako, da grem jutri nabavit ta novi "temperaturni" rele.

Hvala obema, da sta si vzela čas zame
wink-1.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Evo, včeraj dobil avto nazaj, ker sem preštudiral in nisem šel kupit releja, temveč sem ga peljal kar k avtoelektričistu. Sem še počakal do danes zjutraj, ko je bilo -10 st.C, če bo delalo in dela (dela tudi samo s kontaktom-brez vžiganja avta)
Problem je bil v tem, da je ventilator ribal in se je zelo težko obračal. Mehanik ga je razprešal, postružil osovinco, namazal in zamenjal še neke kontakte, ki so bili slabi. Zdej dela ko urca
wink-1.gif