Ventil na radiatorju

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
zanima me delovanje ventila pri radiatorju iz slike....torej jasno mi je da levi in desni ventil z utorom odpirata pretok, dovod in povrat (položaj kot ga imata sedaj je če prav razumem odprt), ni pa mi jasno kakšno funkcijo ima sredinski ventil/vijak
confused-1.gif
....mora biti sredinski ventil/vijak privit ali odvit za najboljše delovanje/ogrevanje?

6kv-IMG-20.jpg

4ik-IMG-20.jpg

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Ne vem če imaš eno ali dvocevni sistem. Pri eno cevnem sistemu sredinski vijak služi za premostitev, če odstraniš radiator. Z nameščenim radiatorjem je zaprt, brez radiatorja je odprt. Če pa imaš dvocevni sistem pa mora biti vedno zaprt.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Načeloma imaš privitega noter do konca..lahko pa z njim uravnavaš pretok skozi radiator...če imaš nekje npr. velik radiator, pa ne želiš da greje premočno, mu tule reguliraš (preko by-pass.a) koliko gre v njega (dvocevni system).

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Načeloma imaš privitega noter do konca..lahko pa z njim uravnavaš pretok skozi radiator...če imaš nekje npr. velik radiator, pa ne želiš da greje premočno, mu tule reguliraš (preko by-pass.a) koliko gre v njega (dvocevni system).
Verjetno si mislil za enocevni sistem.
Pri enocevnem sistemu so radiatorji vezni zaporedno- topla voda gre iz peči v prvi radiator in skozi njega v drugi in nato skoz v tretji... in se skozi zadnjega vrne v peč. Pri dvocevnem sistemu pa gre topla voda iz peči do radiatorja in skozi njega nazaj v peč. Z delnim odprtjem tretjega ventila bi v enocevnem sistemu šlo manj vode v radiator, ne bi pa zmanjšal pretoka skozi vse radiatorje, kot bi ga v primeru če bi zaprl ventile na izvijač. Pri dvocevnem sistemu pa bi direktno mešal toplo in hladno vodo, kar pa ni priporočljivo.

Povzetek:
enocevni sistem (radiatorji vezani zaporedno)- ventila na izvijač popolnoma odprta, moč ogrevanja reguliraš z vmesnim ventilom.
dvocevni sistem- vmesni ventil popolnoma zaprt, moč ogrevanja reguliraš z ventiloma na izvijač.

KrNeki99

Fizikalc
3. sep 2007
888
25
28
Ljubljana
to je za enocevni sistem... ker z ventilom (rocni / avtomatski) spustis v radijator. Ostalo gre tukaj mimo. Ce je enocevni sistem mora biti ventil odprt.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Mislil sem za dvocevnega. Kot rečeno...če je premočen radiator mu vračaš vodo (kar je itak BV že, če uporabljaš termostatske ventile).

Primer bi bil pri gretju s TČ, kjer ni priporočljivo omejevatirp etoka obtočne šrpalke s termoststakimi ventili..torej imaš vse radiatroje do konca odprte in jih uravnavaš (moč gretja) z by passom.

Pri enocevnih sisteh mislim da je sve skupaj drugeča speljano in se točno takih H členov ne uporablja (vem pa ne).

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ok, torej sem prav predvideval da je neke bypass ventil....torej če je privit/zaprt ne spušča skozi, če je pa odvit/odprt pa spušča?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Privit naj bo do konca da voda kroži prek radiatorja. In pozabi na vse skupaj.

Če ti slučajno radiator šumi in te moti ( kombinacija OČ in termostatskega ventila) se malo poigraš z odvitjem...da zmanjšaš šumnost...seveda pogoj je, da bo grel še vedno dovolj.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
Imam takšen sistem ki je nekako na pol enocevni. To pomeni da sta po dva radiatorja povezana serijsko. Ena tretjina vode gre skozi prvi radiator, dve tretjini po baypasu mimo proti drugem (kje se meša z vodo ki izteka iz prvega radiatorja). Zaradi tega je voda ki gre proti drugem radiatorju malo hladnejša in mora imeti drugi radiator nekaj več reber. Če nima mu z baypasom dodeliš malo večjo količino vode.
V prostoru kjer so štirije radiatorji, sta vedno po dva serijsko zvezana.

gse-Armal.jpg