Varilni aparat za domačo uporabo?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
V mislih sem imel nekaj takega:

489748.jpg

Citat:
Priključna napetost 230 V, počasna varovalka 17 A, območje varilnega toka 45-140 A, premer varilne elekrode od 1,5 do 3,25 mm, mehanska zaščita IP 22, ventilatorsko hlajenje, mere (š x v x g): 165 x 280 x 405 mm, masa 19 kg.

Varil bi večinoma z 2,5mm elektrodami, v prvi fazi največ kotne profile in pohištvene cevi ker moram naredit cel kup polic in stalaž v bajti.

Sicer sem razmišljal tudi o CO2 varianti, vendar to znese +400€.
uf-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
mi imamo doma nekaj takega, pa lahko rečem da se da z njim praktično vse (za domačo uporabo) pošvasat. 'Močan' je tudi dovolj (140 A)..kar pomeni da bo tam okoli 100 A ko se največ uporabja suvereno obvladoval situacijo
smile-1.gif
.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.626
3.082
113
v lokalni ostariji
samo tale hudicek se pregreva da je joj...

daj kupi si invertercek... res da je razmeroma drag a je:
-lahek za nosit
-lazje varjenje
-varis lahko prakticno z vsemi elektrodami
-ne pregreva se

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
daj kupi si invertercek..

priznam da ne vem kaj je to
smile-1.gif

ne vem no..jaz doma ko se spravim švasat, švasam dokler ne zašvasam (tudi po cel dan telovadim) - se mi še ni zgodilo da bi 'pregrel'....bi pa moral pogeldat kaj pravzaprav imamo...vizuelno je isti drekec (le rdeče barve
evil.gif
)

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Inverterski je res boljši kar se tega tiče (pregrevanja in teže), je pa tudi cena višja. Odvisno koliko variš in koliko znaš. Tisti ki zna, bo pol ure neprekinjeno varil, pa bo škatala fuč. Tisti ki pa ne zna in se doma "igra", bo pa v pol ure efektivno varil 10 minut in bo šlatla hladna. Sam bi še najraje kupil magari rabljenega CO2.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Ko že ravno govorite o varjenju z CO2 ... ima mogoče kdo kakšna navodila kako variti z njim za amaterja
redface-1.gif
?

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Ja, inverter je zakon, pa ponavadi imajo še nekaj več dodatne elektronike (preprečevanje sprijemanja elektrode in podobno), tako da če gledaš dolgoročno se sigurno izplača. Teža pa tudi - kot ena ta velika fleksarca. Tako da za kakšna montažna dela sploh ni vprašanje kaj se bolj izplača.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Sam bi še najraje kupil magari rabljenega CO2.

Saj jaz tudi gledam za njimi.

Vendar-do kake debeline železa lahko variš npr. z 1mm žico?

V Metalni smo imeli tiste velike in se mi zdi da 1,8mm žico pa se je varilo konstrukcije za žerjave.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Ko že ravno govorite o varjenju z CO2 ... ima mogoče kdo kakšna navodila kako variti z njim za amaterja
redface-1.gif
?

Če spustiš iz pištole cca. meter žice in se dotakneš varjenca žica zažari in si lahko prižgeš cigaret.
grin1.gif

Drugače je pa bolj enostavno kot obločno varjenje ker ni žlindre...

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Najprej si malo poglej kaj rabiš, npr. TUKAJ . Pri modelih s T oznako je še možnost varjenja po TIG postopku, čeprav - kolega se je zaradi tega odločil za takšnega, pa še ni uspel nič poskusiti
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.626
3.082
113
v lokalni ostariji
torej:

jaz pregrejem Varstroja 160A s 3mm elektrodo v 19minutah... potem pa cakam cca 30 min da se shladi pa spet... JEBA! ampak imam zravn se MIG/MAG (co2) kateri se mi tudi pregreva ce varim na najvecji moci... ampak zdrzi tam kake 3/4 urce...

s 0,8mm zico komot varis konstrukcije do 4mm... potem pa rata problem s topljenjem...

inverter je pa ZAKON!! s obicnim "trafotom" imas huuude probleme s varjenjem EVB elektrod (katerih zvar ima veliiiko boljse mehanske lastnosti kot "jadran"... ) s inverterjem sploh ne cutis:)))

mig/mag postopek je bil "izumljen" med vojno da so lahko zenske enostavno varile v purfl fabrikah... tak da c152slo ne bos imel problemov...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.626
3.082
113
v lokalni ostariji
dej ne seri s mig/magom za 200€!!!!! jaz sem dal za svojega takrat 170.000 pa ti povem da je za hobi uporabo na spodnji meji...

s unim za 200€ bos pa varil samo pleh do 1mm in se to samo po par minut...

fantje ne ga srat...

zdaj vsi proizvajalci dajejo poceni agregate na trzisce samo zato da bi ljudje to kupovali (sam da imam doma varilni agregat...) ceprav delat s tem ne mores....

torej se enkrat:

ali kupis DOBER mig/mag aparat (nad 500€)
ali srednji inverter (nad 300€)

vse ostalo je brezzveze za dolgi rok!!!!

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Točno tako!

Imam sposojen Mig/mag od iskre za cca 500€ (mojemu nagaja elektronika pomika žice sicer pa je iz leta 87) pa lahko rečem da je to šrot. Spodoben mig/mag se začne z 1k€. Pomik na tem stroju je za en, zaradi pogona se zatika žica, čudno nastavljanje amperaže,.. Stara 300A iskra iz leta 87 je prava poezija in totalno nasprotje tega šrota. Očitno so cene teh aparatov padle in so vsi proizvajalci primorani ponuditi entry level stroj za ljudi, ki občasno varijo, ampak jaz ga ne kupim raje nimam nič.
Še večja poezija
evil.gif
pa je pulzno varjenje, kar pa ponujajo stroji za 3k€ in več.

Glede inverterjev, samo ne kupovati nekih no name znamk, ker na koncu ko kaj crkne se ponavadi neda več popravit. Z inverterjem se tudi boljše vari z elektrodami ker je to usmernik, tisti poceni varex za male pare pa je samo tranformator. Za tig ti inverterji glih niso najbolj primerni ker imajo premalo nastavitev, to je bolj verjhetno mišljeno da zvariš kak inox ali kaj. Pravi Tig imajo visokofrekvenčni vžig in še marsikatero nastavitev, cene pa od 1k naprej. Za varjenje alu je potrebno da ima TIG AC na izhodu kar pomeni skoraj sigurno 1k€ več takšni se dobijo že za 2k€.

Pomembno pri vsakem varilnem aparatu je pogledati njegovo karakteristiko oz. duty cycle ali ED. To se pravi z kakšnim tokom lahko kako dolgo variš. Npr z aparatom 100% duty cycle pri 130A lahko nonstop variš z 130A in se nebo pregrel, če variš manj časa lahko variš z več amperi se npr 160A. Skoraj vsak stroj ima napisano kolko amperov lahko variš pri 100 in 60% duty cyclu.

Obe naši znamki (iskra in varstroj) sta ok ampak kot rečeno ne entry level.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Mogoče, sam še vedno prisegam na iskro iz 87 leta, ki poreže večino aparatov do 1k€ seveda z pulzno tehnologijo se to ne more primerjati ampak za nezahtevno varjenje konstrukcijskega jekla je ok. Po moje pa je še vseeno bolje vzeti domačega proizvajalca, glede na ceno tujih znamk so še vedno cenejši.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
V mislih sem imel nekaj takega:

489748.jpg

Citat:
Priključna napetost 230 V, počasna varovalka 17 A, območje varilnega toka 45-140 A, premer varilne elekrode od 1,5 do 3,25 mm, mehanska zaščita IP 22, ventilatorsko hlajenje, mere (š x v x g): 165 x 280 x 405 mm, masa 19 kg.

Varil bi večinoma z 2,5mm elektrodami, v prvi fazi največ kotne profile in pohištvene cevi ker moram naredit cel kup polic in stalaž v bajti.

Sicer sem razmišljal tudi o CO2 varianti, vendar to znese +400€.
uf-1.gif

Za domačo uporabo bo tole malce prešvoh, vzemi raje 180 A. Trafo obvezno !
Za delo z enosmernim tokom (inverter) moraš biti že varilec, kar ni domača uporaba. MIG/MAG je (za domačo uporabo) sicer največja želja domačih mojstrov, vendar dražji. Če se boš odločil zanj, vzemi vsaj 250 A, trifaznega. Inverterski je zopet za še en razred dražji in sodi kajpak med profi opremo.
Vsem tistim, ki pravijo, da je treba kupiti inverter, ker pač z navadnim transformatorjem ne moreš vžgati EWB elektrode, pa pravim, da EWB elektroda ni za domačo uporabo.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Evo 250A varstroj Mig/mag se dobi mislim da že za 800€, mogoče je še kaj cenej pri njih. So pa cenejši varstroji boljši kot poceni iskre takšne so vsaj moje izkušnje. Aja ne smemo pozabiti na masko (kot jaz ponavadi potem pa se cel po obrazu lupim
bonk.gif
) samozatemnilne se kopujejo nad 300€ tiste kitajske bolj škodijo kot hasnijo, v tem primeru raje navadno za 10€ z merkura dosti boljša izbira.