Varčne žarnice

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Tam pa tam kako kupim, ker je prevelik zalogaj za celo bajto. Sedaj sem nabavil od Philipsa, ki svetijo kao belo, piše gor kakor dnevna svetloba, sam meni bl deluje modro. Za zunaj je kr lepo, za motri bom dal pa močnejše. Sedaj so "75" w svetilnosti. Imam tudi izkušnje, da kaj hitro crknejo in imam izkušnje, v spalnici, ki so v lustru 2 "100" w in se jih pač nič ne pazi. Ko se rabi se vžge in obratno. Svetijo dobro še po 3-h letih.
Kako vi to gledate na to? Jaz raje vidim, da je svetla bajta, kot da tipaš po steni kje je stikalo in mažem stene. Tudi upam, da se bo poznalo pri položnici
smile-1.gif
. Nekaj sem bral, da so po dugi steni pa prave jebe s temi svetilkami. Neke frekvence in opešanost po času, itd.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kupil za celo bajto, za tam kjer se splača oz kjer gorijo luči.

iz 3500w sem prešel na slabih 500 po reorganizaciji. če se bo kej poznalo, pa skoraj dvomim.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Daylight res potegnejo na modro
frown-1.gif
belo svetlobo dajejo cool white (še bolj opazno je to pri neonkah)

Nakupil varčnih že precej, večinoma Osram, tudi pocrkale so mi že....tiste napisane ure bi dosegle v idealnih pogojih. Za kako stopnišče se res ne izplačajo, za ostale prostorepa kar. Čeprav večinoma je le občutek varčevanja, pri položnici se bore malo pozna.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Imam enake probleme - nekatere žarnice rabijo dobesedno pet minut (imam en tak "philips", čeprav niso vsi "philipsi" enaki), da se dovolj segreje, da sveti tako, kot bi morala svetit. Druge svetijo normalno po pol minute. Praktično nikjer nimaš normalne svetlobe že "v štartu", kar je silno moteče za ljudi, ki imajo že tako slab vid (recimo jest).

Barva žarnice je odvisna od njene temperature - moraš paziti pri nakupu, da kupiš pravo.
http://www.zps.si/index2.php?o...&Itemid=351
Ko smo začeli na to pazit, ni bilo več kiksov z "klavniško svetlobo".

Glede svetilnosti - kakor koli obračaš so varčne žarnice bolj švoh. Če si bil prej navajen na 60 W klasične, moraš iti pri varčnih vsaj na "75". Če so bile 75, moraš na "100" in tako dalje. Tu ni kaj.

Glede crkavanja pa tudi mene zanima. Dobro, tista Špar poceni jajca res hitro gredo in tu dejansko človek meče denar stran. Ampak sem in tja nekam zanimivo hitro crkne tudi Philips. In to ne tam, kjer bi človek celo pričakoval (recimo hodniki, ki se kar precej pogosto prižigajo in ugašajo, žarnica drži, v kuhinji, ker se pa prižge in gori 6 ur, pa crkne...).

BTW Mene pa moti to, da so varčne žarnice večje od klasičnih. V določene lustre jih sploh ne morem dat, ker mi vedno zmanjka tisti cm (ali cm in pol), ali pa gleda zgornji del ven iz lustra in je grdo. Skratka - ko kupuješ lustre moraš vnaprej paziti, da so dovolj veliki, da spakiraš notri tudi ta hec.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz sem nabavil osram. ne vem zakaj. drugače sem philipsov.

in sem anbavil nekaj rzaličnih modelov.
neke bela svetloba ali dnevna svetloba, pa ene za veliko prižiganj, pa za kstremno vleiko prižiganj, pa hitre, pa varčno varčne.

cene so bile od 3 do 12€ po kosu. večinoma vse 20-22w, ena 24w.

so ap v kopalnicah, stopnišču, hodnikih, kuhinji, jedilnici. edin v dnevno mi ni ratal. mam tisto zadevo za zatemnit, pa ne dela na varčnih žarnicah.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.253
329
83
Jaz imam gu10 grla - imel 50w reflektorje 220v, za hodnike sem imel najprej 20led-ic 220v ledice, pa so fil crkavale. Sedaj imam take ki imajo 3x1w led diodice, pa so bistveno svetlejše in za hodnike ok.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
sem zadnjic v merkurju videl varcno zarnico namenjeno tem stikalom za zatemnitev. ni bila nic drazja kot ostala kolekcija.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
A ne pravijo za te varčne žarnice, da slabo svetijo in so lahko celo škodljive za oči (nekaj v zvezi, da ne zajemajo celotnega spektra svetlobe) in bi se jih naj uporabljajo samo na krajih, kjer ne beremo ali gledamo TV in podobne zadeve?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sem imel<eno tako za 50e pa ni delala.
maš dve vrsti zatemnilnih stikal baje. jaz imam očitno napačno.

bom pa<preveril še v merkurju.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Jaz imam gu10 grla - imel 50w reflektorje 220v, za hodnike sem imel najprej 20led-ic 220v ledice, pa so fil crkavale. Sedaj imam take ki imajo 3x1w led diodice, pa so bistveno svetlejše in za hodnike ok.

Vidiš, to pa tudi meni ni jasno. Pa sem že od večih ljudi slišal, da jim crkujejo. LED dioda bi mogla svetit bistveno dlje od bilokatere žarnice/sijalke
rolleyes-1.gif

Kako imaš izvedeno, da te ne moti usmerjenost samih ledic? obrnjene v strop ali...
17758-icon_confused.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Meni zaenkrat še niso crknile. So pa od Philipsa se mi zdi, cena cca. 10EUR po kosu. Obrnjene imam v tla in dve taki žarnici (skupaj žreta 3W
cheer.gif
) sta odlični za npr. TV gledat. Ravno prava svetloba.
Pa še za kaj drugega počet
evil.gif
.

Če pa rabiš za brat je pa to ultra premalo.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Mi mamo v celoti vse iz Ikee, pa v tem času, ko smo v tem stanovanju- 3 leta, še nismo menda nič menjavali.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Meni je to delalo, ko sem imel tlivko v stikalu. Sem odstranil tlivko in je sedaj bp. Zgleda, da pride čez tlivko nekaj toka na žarnico in "blinka".

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Zgleda, da ti neka minimalna napetost pride na žarnico, včasih je že indukcija v el. vodnikih dovolj.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Meni je v kuhinji od elektra crknila v pol leta. Je pa res, da se dosti prižiga/ugaša. Pri ceni 4€/kom to vsekakor ni ravno varčno oz primerno za običajne hišne prostore, kjer ne gori dolgo ali se vliko prižiga/ugaša. Za firme pa je super seveda.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
A mogoče kdo ve, zakaj utripajo te žarnice, ko so vgasnjene?

Ker imaš v stikalu žarnico. Vzami ven in bo
wink-1.gif

Sam sem tako razdrl vsa stikala in je sedaj v redu.