Varčevanje

Car

POSTman
4. avg 2007
8.502
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Na mesec bi dajal neko majhno vsoto na stran za slabe čase. Ne bi pa rad, da mi nekdo določi koliko in koliko časa bi moral to početi. Se pravi, važno je, da imam ves čas dostop do denarja in da dajem poljubno vsoto po svojih trenutnih zmožnostih. Je potem najboljša varianta v " štumf" ali mogoče kripto?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Na mesec bi dajal neko majhno vsoto na stran za slabe čase. Ne bi pa rad, da mi nekdo določi koliko in koliko časa bi moral to početi. Se pravi, važno je, da imam ves čas dostop do denarja in da dajem poljubno vsoto po svojih trenutnih zmožnostih. Je potem najboljša varianta v " štumf" ali mogoče kripto?
Ja kripto bo pravi! :evil:

Odpri "varčevalni" račun pa si gor polagaj - kmalu boš imel na banki 5% obresti.

hogan

Fizikalc
10. okt 2011
356
97
43
Kripto je čisto OK, če imaš razpršeno. Za mesečno varčevanje predlagam Iconomi.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.502
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Če kupuješ Bitcoin ali ETH veliko ne moreš izgubiti, je pa manjši tudi donos. Tako da za polovico ravno ne moreš biti revnejši. A pri varčevalnem "si svoboden"?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Ne vem, če je temu tako... Ti si želiš denar takoj, kar pomeni, da boš morda moral prodati, ko je vrednost zate neugodna. Odvisno od varčevalnega, če vežeš sredstava potem ne, če gledaš hranilno knjižico potem si, razen moratorija, ca 10 dni od pologa, lahko kakšen dan več, odvisno od banke. Graf verjetno razumeš.

1648803001290.png

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Nlb klik imaš?

Tam si lahko odpreš konto in daješ na stran kot te je volja....

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran

NLB varčevalni račun ali pa vault na revolutu

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Sem pri NKBM, ima tudi varčevalni račun. Sem na brzino prebral, mislim da je potem treba plačat davek ali se motim?

Ce mas vec kot 1000 eur obresti. Čisto mozno, da jih imas, ve dar to pomeni kar nekaj denarja v danasnjih casi pri tako nizkih obrestih merah.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Odvisno koliko časa želiš dajati na stran
a) Več kot deset let
Če se bo varčevalo v Evrih, bodo že verjetno po sedmih letih mesečna vlaganja, za vsako leto, celo leto namenjena zgolj za ohranjanje vrednosti. Povedano drugače v enem letu bo inflacija pojedla toliko prihrankov, kot si celo leto dajal na stran.
Če se bodo kupoval satošiji - 'delci bitcoina' bo vrednost skoraj gotovo večja od vloženega denarja.

b) Varčevanje manj kot 10 let
Se bo nakupčkalo nekaj denarja, ki se bo lahko porabil, bo dostopen v vsakem trenutku

Bitcoin;
Varčevanje krajše od štirih let je tvegano, obdobje daljše od štirih let se bodo priranki zagotovo povečali.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.544
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Zgodovina donosvo ni nikoli napovedovala bodoče donose.

Zakaj si vzel 4 leta za bitcoin? 3 ni dovolj? ali pa morda v preteklosti obstaja triletno obdobje, ko trditev "se bodo priranki zagotovo povečali" ne drži?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Odvisno koliko časa želiš dajati na stran
a) Več kot deset let
Če se bo varčevalo v Evrih, bodo že verjetno po sedmih letih mesečna vlaganja, za vsako leto, celo leto namenjena zgolj za ohranjanje vrednosti. Povedano drugače v enem letu bo inflacija pojedla toliko prihrankov, kot si celo leto dajal na stran.
Če se bodo kupoval satošiji - 'delci bitcoina' bo vrednost skoraj gotovo večja od vloženega denarja.

b) Varčevanje manj kot 10 let
Se bo nakupčkalo nekaj denarja, ki se bo lahko porabil, bo dostopen v vsakem trenutku

Bitcoin;
Varčevanje krajše od štirih let je tvegano, obdobje daljše od štirih let se bodo priranki zagotovo povečali.

Daj ne dajaj taksnih "zagotovil". Nihce me more vedeti kaj se bo dogajalo s kriptovalutami. Zadeva je super volatilna in odvisna od milijardo dejavnikov in bodočih vplivov v smislu legalnosti.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Vzajemni skladi so pa zgodovina?
Ja, pri meni razpršeno v tri najbolj oglaševane domače ziheraške sklade (v enega izmed najbolj osnovnih v vsaki od treh največjih firm pri nas) - skupaj 9,1% v 5 letih. Čista izguba glede na inflacijo. V tem trenutku oglašujejo od 7,35 do 14,5% v 5 letih.... tudi najvišji 14,5 na cel portfelj bi bilo precej slabo.

Nazadnje urejeno: