Varčevanje za otroka

gpirman23

Pripravnik
12. sep 2010
405
2
18
Zdravo,

ob rojstvu otroka bi odprl na banki račun, kjer bi mu vsak mesec nakazoval določen znesek. Kakšna priporočila? Vem, da Gorenjska Banka od odprtju računa šenka 20 eur. Da kdo več?
smile-1.gif

lpg

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
LOL, vse kar boš privarčeval ti bodo rezali pri dokladih, vrtcu itd. Za otroka varčuj v drugih oblikah. Moje mnenje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
no taka kriza spet ni. če si na meji, se ti lahko pozna, pač preračunaš in potegneš ven za tisti mesec, ko CSD preverja. Jaz nakažem sestri pa ona meni potem nazaj oziroma zdaj sem nekje med razredoma, pa mi ni treba več po nepotrebnem telovaditi.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
LOL, vse kar boš privarčeval ti bodo rezali pri dokladih, vrtcu itd. Za otroka varčuj v drugih oblikah. Moje mnenje.

Ne posplošuj ker to ni res. Dejansko je takole: Vse kar boš privarčeval boš dobil obresti. te obresti se bodo prištele k neto dohodku vaše družine in vse se bo delilo s št družinskih članov in ta znesek je osnova za doklade in vrtec.
Obresti so sedaj tako majhne, recimo 1%,..da ko boš imel našparanega 3000 eur, (čez 10 let lol!) boš imel obresti 30 eur. to se bo prišzelo k tvojim in ženinim neto dohodkom,...pri povpr.slo plači je to cca 12.000 eur/leti,....če stab dve plači je to 24.000,da bi ti lih teh 30 eur zvišalo razred je skrajno, neverjetno,.....

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Sarkazem ti ne dela.

Pa si prepričana da ne zapraviš več za telovadbo kot je vpliv stanja na TRR na izračun?

Po stopnji kot jo upoštevajo trenutno se premoženje kamor spadajo tudi stanja na TRR obrestuje po stopnji 1,9%. To pomeni da pri treh družinskih članih je vpliv na mesečni dohodek na družinskega člana 52 centov na vsakega jurja na računu. Zdaj pa računajte.

1.000 = 0,50 eur
10.000 = 5 eur
100.000 = 50 eur / mesečno na družinskega člana.

Torej, namesto telovadbe z nakazili se raje pri delodajalcu dogovorite da vam za 5 eur zniža plačo. Bo 10x več učinka.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
No tole kar si napisal je bulshit. CSD na podlagi premoženja ugotavlja FIKTIVNI dohodek. Torej dohodek, ki bi ga ustvaril s premoženjem. Tudi če imaš dve stanovanji, ti recimo tistega v katerem nisi priajvljen lepo obrestuje po 1,9% in izračunajo fiktivni dohodek. Torej, tudi če je prazno in ga ne oddajaš in ne dobiš prilivov na TRR.

Primer: stanovanje vredno 100.000k, iz tega dobijo 1.900 eur letnega fiktivnega dohodka, to pomeni pri treh družinskih članih 53 eur mesečnega dohodka na družinskega člana. Če primerjamo s plačo to pomeni kot bi imela oba starša (vsak od njiju) ca. 80 eur višjo plačo.

Lucijan

Pripravnik
2. jun 2015
178
2
18
Pri nas smo izviseli pri otroškem dodatku ravno zaradi par 100 eur, ki sta jih otroka imela našparana na računu. Računa sta seveda sedaj ukinjena. J..š tako državo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
telovadba z nakazili me stane 2 minuti časa in potem 2 minuti časa stane mojo sestro. stroški nakazila so zastonj za obe. Če dobim odločbo na 3 straneh z vsemi jajci upoštevanimi in si 2 evro pod mejo, naslednje leto je vse enako - boš prenakazal ali ne. Boš smatral, da bo vrednoteno vse enako, da bodo računali kot ti ali si boš raje za vsak slučaj vzel iz računice vse kar je možno, pa čeprav gre samo za par jurjev na družinskih TRRjih. konec koncev - že 4k€ je dovolj pa grem čez mejo.

Ene par se nas najde v taki situaciji, nismo vedno vsi na na sredini, ko rabiš 50k€ na računu, da se kam premakneš. seveda tega problema ne bi imela, če bi avto kupila na kredo in ne na lizing in zdaj ni moj, ker bi bila potem v vsakem primeru 2 evra čez.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Ja, šur. To je tako kot če pri 150 km/h letiš ven iz ovinka. In potem rečeš da je kriv 1 km/h (in ne tistih 149 km/h podlage).

Vedno se tako lepo pofočkate vsi tisti, ki ne razumete izračuna.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Še vedno je pa neumno imeti tak račun, ker je to najbolj simpl državi pogledati, tebi pa skenslati. Obresti so pa itak zanemarljive in so komot manjše od stroškov z računom.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Ob vseh možnih načinov za izgubiti denar ta sodi med manj bedaste. Vseeno pa sam tega nisem in nebi naredil. Pa ne zaradi CSD.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
Jello razumem, ta telovadba gori doli je še slabše, ampak dejanso se povsod obesijo in se jaz tega tudi nisem šel. Zavestno.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Nalagati vsak mesec na otrokov račun ali ne? Problemi, kateri pri tem nastanejo so lahko večplastni.
- morebitni socialni prejemki (plačilo vrtca, plačilo malice, štipendija...).
- problem je lastništvo. Denar na otrokovem računu je dejansko od njega. Za razpolaganjem s premoženjem mladoletnih otrok pa lahko ima ključno vlogo center za socialno delo (npr. prideš v finančno stisko, pa ti center ne bo dovolil, da ti otrok pomaga z denarjem, katerega si mu dal sam).
-ko otrok pride v puberteto se precej spremeni, na računu pa bo imel precej denarja. Bo z njim ravnal racionalno?
- obresti za vezane vloge so mizerne, kaj šele za nevezane...

Nenazadnje, za koga pa ustvarjaš, če ne za svoje otroke? Svoj denar jim lahko daš kadar koli in kolikor hočeš. A z varčevalnim računom morebiti ne boš mogel izbirati najprimernejšega trenutka.

PS- sem pa vsekakor za odprtje otroškega varčevalnega računa a zgolj z namenom, da nanj otrok sam polaga svoj denar, katerega dobi ob rojstnih dnevih ali drugih dogodkih.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Zmago1 pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

Ne posplošuj ker to ni res. Dejansko je takole: Vse kar boš privarčeval boš dobil obresti. te obresti se bodo prištele k neto dohodku vaše družine in vse se bo delilo s št družinskih članov in ta znesek je osnova za doklade in vrtec.
Obresti so sedaj tako majhne, recimo 1%,..da ko boš imel našparanega 3000 eur, (čez 10 let lol!) boš imel obresti 30 eur. to se bo prišzelo k tvojim in ženinim neto dohodkom,...pri povpr.slo plači je to cca 12.000 eur/leti,....če stab dve plači je to 24.000,da bi ti lih teh 30 eur zvišalo razred je skrajno, neverjetno,.....

Bluziš ane. Če ima otrok 50€ na računu se to šteje v dohodek družine. + obresti, če so več kot 1000€
wink-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Uf, tole kar si ti napisal pa ni bluzenje ampak golaž iz solate in zrezkov.

Še enkrat, za nepismene: 50 EUR na TRR NI DOHODEK ampak PREMOŽENJE na osnovi katerega se ugotavlja dohodek (v tem primeru FIKTIVNI).

50 eur na otrokovem računu se pomnoži z obrestno stopnjo, ki znaša 1,9%. Iz tega dobiš 0,95 eur. Potem teh 0,95 eur deliš s številom mesecev in nazadnje še številom družinskih članov. Torej, 50 EUR na otrokovem računu pomeni 2,6 CENTA (to je 0,026 EUR) mesečnega dohodka na družinskega člana.

Vse ostalo je bluzenje. Tudi tvoja meja 1.000 eur (ki je sicer meja pri kateri je potrebno oddajat napoved iz dohodka od obresti).

bonk.gif

Glede na tole me teme o ravni zemlji sploh ne presenečajo več. Važno da razumete kje imate denar in kdo vas lupi.
bonk.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
No ajde, pa naj bo premoženje. Dejstvo pa je, da ti usekajo to v premoženje družine. Meni recimo lani, ko sem bil na morju, so v to šteli tudi plačo, ki je na TRR prišla par dni prej, pa je še nisem zagonil
evil.gif

Lani je bila samo "sreča", da so znižali ta fiktivni znesek na 1,9. Še leto nazaj je bil se mi zdi da 3,4%. In ja, problem pri meni je, da za par evrov vsako leto niham med razredi in se mi precej pozna potem skozi leto...

V vsakem primeru pa se varčevanje za otroka na njegovem TRR ne izplača iz dejstva zgoraj, da nad tem denarjem do 18ga leta "drži roko" tudi CSD in če zagusti, ga težko uporabiš. Bolje namenski TRR na lastno ime in potem pač nakazuješ tja.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Jaz bolj težko ker (kot sem že zgoraj napisal) za nobenega od otrok nisem, ne bom in ne bi odprl TRR-ja.