VARČEVANJE-prestavitev ure

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Države EU so leta 2007 izdelale poročilo o vplivu določb o poletnem času na delovanje določenih sektorjev. Kot pravijo na ministrstvu za gospodarstvo, je Slovenija ugotovila, da je ureditev poletnega časa glede organizacije dela primerna in da se prihrani pri porabi električne energije.

In kje zaradi tega porabimo manj električne energije?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.520
793
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Za tiste, ki spijo do poldneva itak ni vazno...
smile-1.gif
...

Itak pa upam, da bodo to kmalu ukinili... ker prinasa vec nevsecnosti kot pa dobrih stvari ... Rusija menda letos ne prestavlja vec na zimski cas... in ostajajo na poletnem... Ceprav po soncni uri je zimski cas tisti "tapravi"...
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.165
113
Prihranki so bili v primeru dela v dveh izmenah. Ampak industrije je vse manj in verjetno so ti prihranki v EU zanemarljivi.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Prihranki so bili v primeru dela v dveh izmenah. Ampak industrije je vse manj in verjetno so ti prihranki v EU zanemarljivi.

Mislim da niti to ne - kolikor zjutraj kasneje ugasneš luči, jih prej prižgeš zvečer.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.798
6.564
113
Nekdanji minister Lahovnik je takole odgovoril:
Ukinitev premikanja ure

Citat:
Republika Slovenija je pri tem ugotovila, da je ureditev poletnega časa glede organizacije dela primerna in da nastajajo prihranki na področju porabe električne energije pri gospodarskih družbah s področja energetike. Premik delovnega časa zagotavlja večjo učinkovitost, predvsem v poletnem času in pozitivno vpliva na učinkovitost dela zaposlenih, ki delajo na terenu. Ocenjeno je bilo, da ureditev pozitivno vpliva tudi na varnost pri delu, ker se več dela opravi pri dnevni svetlobi. Zaradi prihrankov energije in drugih pozitivnih učinkov uvedbe obdobja poletnega časa je Republika Slovenija predlagala, da ostane zdajšnja ureditev v veljavi.

Še par ugotovitev komisije evropske skupnosti:

Citat:
V Latviji turistični strokovnjaki ocenjujejo, da poletni čas pozitivno vpliva na turizem, saj na primer ugotavljajo povečano povpraševanje po opremi za prosti čas (kolesarjenje, čolnarjenje, itd…).

Italija poroča, da imata gradbeniški in kmetijski sektor korist od poletnega časa, posebno v južnem delu države, saj je zjutraj manj vroče kot ob isti uri brez poletnega časa.

Študija, opravljena v Franciji leta 2006, je na osnovi simulacij primerjala sedanjo ureditev z ureditvijo „brez poletnega časa“. Študija je pokazala prihranke energije zaradi poletnega časa, ocenjene na 684 GWh (osvetlitev in klimatizacija), na drugi strani pa povečano porabo na račun ogrevanja v višini 14 GWh, kar pomeni prihranek 0,014 % skupne porabe leta 2005. Študija je tudi pokazala, da bi za mesec dni zgodnejši prehod na poletni čas omogočil dodatni prihranek 45GWh za osvetlitev.

V Sloveniji so različne statistične analize, ki so jih opravile elektrodistribucijske družbe, pokazale, da sprememba ure v marcu in oktobru ne vpliva na porabo elektrike ali pa ima le neznaten vpliv.

V Estoniji , kjer v letih 2000 in 2001 poletnega časa izjemoma niso uvedli, statistike kažejo, da je bila poraba elektrike v gospodinjstvih od aprila do oktobra višja kot pred obdobjem 2000–2001 in po njem. Vendar je bila razlika nižja od 10 %, razmerje med poletno in zimsko porabo pa je bilo podobno kot v letih, ko je bil poletni čas uveden.

V Latviji so konec marca 2006 primerjali porabo elektrike in maksimalno obremenitev elektroenergetskega sistema pred spomladanskim datumom spremembe ure in po njem. Ugotovljene spremembe teh dveh parametrov so bile minimalne.

Na Cipru združenje astronomov v svojem poročilu predlaga, da bi skrajšali trajanje poletnega časa in ga uporabljali samo od maja do septembra. S tem bi vključili mesece, ko traja sončna osvetlitev dlje od 12 ur, razen aprila, in s povprečno temperaturo nad 24° C. V poročilu zatrjujejo, da bi v primerjavi s sedanjim časovnim razporedom lahko prihranili energijo, vendar pa te trditve ne podprejo s kvantitativno analizo.

V Estoniji opravljena primerjalna študija o številu prometnih nesreč s smrtnim izidom in nesreč s preživelimi, ki so se v letih 2004–2006 zgodile 30 dni pred menjavo ure in 30 dni po njej, ni pokazala statistično pomembnih gibanj v primerjavi s skupnim letnim številom prometnih nesreč.

Raziskave, ki so jih opravili pri "Estradas de Portugal", niso pokazale neposredne povezave med poletnim časom in varnostjo v cestnem prometu. To mnenje je potrdilo tudi več izvedencev s področja prometa.

Na Finskem so v letih 2003 in 2004 v dveh študijah analizirali vpliv spremembe ure na človeško telo, in sicer na vzorcu 10 oseb. Določene vplive na spanec in bioritem so ugotovili v štirih dnevih po spremembi ure. Vendar avtorji poudarjajo, da zaradi majhnega vzorca iz študij ni mogoče narediti zaključkov za vse prebivalstvo.

Zaključek : Predvsem glede vpliva na porabo energije nekatere novejše kvantitativne študije potrjujejo prihranke energije, čeprav le znatne, v primerjavi s skupno porabo energije, ne upoštevajo pa možne večje porabe zaradi morebitnega povečanja avtomobilskega prometa v večernih urah. Res je tudi, da bodo prihranki energije pri osvetlitvi verjetno vedno manjši zaradi prodora energijsko varčnih žarnic, kar je med drugim poudarilo tudi Združenje proti dvojnemu poletnemu času (ACHED). Glede na pospešen prodor klimatizacije v poslovne prostore v terciarnih dejavnostih pa bodo šele izkušnje pokazale, v kolikšni meri bodo te manjše prihranke nadomestili povečani prihranki na področju klimatizacije.

V Estoniji je javnomnenjska raziskava, opravljena leta 2001, pokazala, da je število zagovornikov in nasprotnikov poletnega časa skoraj enako.

V Litvi je v javnomnenjski raziskavi, opravljeni leta 2006, 55 % sodelujočih nasprotovalo poletnemu času, 32 % pa mu jih je bilo naklonjenih.

V Latviji so letu 2006 pripravili dve spletni posvetovanji. Pokazali sta, da približno 60 % sodelujočih nasprotuje poletnemu času. Vendar je treba poudariti, da ta rezultat ni bil dosežen na osnovi reprezentativnega vzorca oseb, temveč na osnovi vzorca oseb, ki so se odločile sodelovati pri posvetovanju.

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je v Franciji leta 2005 opravil inštitut CREDOC, sta približno dve tretjini Francozov naklonjeni poletnemu času ali pa sta glede njega indiferentni. V obdobju od leta 1993 se je namreč pozitivno mnenje povečalo za 12 točk, negativno mnenje pa se je zmanjšalo za 13 točk. Vendar je v raziskavi, ki jo je leta 2002 opravil SOFRES, 45 % sodelujočih zagovarjalo poletni čas čez vse leto , 31,4 % je bilo indiferentnih, 26,3 % pa je nasprotovalo poletnemu času.

Kot zaključek velja ugotovitev, da zelo omejeno število novejših javnomnenjskih raziskav o tej temi ne omogoča ustreznih sklepov, še toliko manj, ker se stopnja reprezentativnosti in rezultati teh raziskav med državami zelo razlikujejo.

Raziskava Eurobarometra, izvedena leta 1990, je pokazala, da je indeks zadovoljstva 57,4 % za celotno Evropsko skupnost.

Raziskava Eurobarometra, izvedena leta 1993, o datumu prenehanja poletnega časa, je pokazala, da so vsi prebivalci Skupnosti 12 držav članic bolj naklonjeni prenehanju poletnega časa konec oktobra (54,5 %) namesto konec septembra (38,4 %), t.j. sedanji ureditvi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.879
699
113
Meni pa se zdi poletni čas dobra zadeva. Kaj ti poleti koristi, da je že ob 4 zjutraj svetlo - rajši imam, da je zvečer eno uro dlje svetlo in sem lahko dlje zunaj.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Emm, saj ni. Sonce je vedno določeno število ur na obzorju. To, da se ti zdi, da si lahko pa več ur zunaj je samo samoprevara.
grin1.gif

Ceneje in bolj enostavno bi bilo, da bi imeli delavnik od 8 do 16 ali pa celo 7 do 15 namesto od 9 do 17. Pa bi dobil tisto svojo uro. Pa ni nobene potrebe po nekem debilnem spreminjanju časa.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.879
699
113
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Emm, saj ni. Sonce je vedno določeno število ur na obzorju. To, da se ti zdi, da si lahko pa več ur zunaj je samo samoprevara.
grin1.gif

No shit, Sherlock
rolleyes-1.gif

Delam od 8. do 16. ure, na kar seveda nimam vpliva. To pomeni, da se vstanem ob 6:30. Torej mi sonce, ki vzide že ob 4:00 prav nič ne koristi (v bistvu mi dela celo preglavice, ker težje spim še tisti dobri 2 uri). Ko pridem domov, je ura že skoraj 17; torej mi po "navadnem" času ostanejo le še ~3 ure svetlega, v primeru poletnega časa pa ~4 ure.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Jaz sem danes ponoči namesto 12 delal 13 ur. Zeh.
jezen.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.173
1.253
113
42
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Kako malčku prestaviti uro, da se ne bo prebujal ob 5:30?!
Sicer je bilo za njega 6:30. Sem že pri tretji kavi danes.

Haha mi smo tudi danes vstali ob 5:30. pač požreš prvih par dnevov pa se pomoje navadi.
Sicer pa nebi smel predstavit ure pa bi blo. Za zimo mi je res čist vseen za tisto uro sonca zvečer...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Bullfuck!

Če bi to znatno zmanjšalo porabo energije, bi firme to počele samoiniciativno. A počne to katera? Če ja, a gre tudi brez igranja z kazalci ure?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Plus zabava s prestavljanjem ur:
- mobitel (bi moral kao avtomatsko, samo neja)
- mobitel punce (samo za referenco) (ima tudi "samodejno nastavitev", samo spet ne dela - SE pri SiMobilu, moj je Nokia pri IziMobil-u)
- vremenska postaja
- avto (njen)
- avto (moj)
- avtoradio (moj)
- ruter
- še kaj, česar se zdaj ne spomnim

Ampak hej, bom pa imel 0,0014% plusa energije na koncu leta !
(kot da nimamo zdaj LED in drugih sijal, ki porabijo 70% manj kot stare žarnice)