vakumska ali termicna impregnacija

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
debata, kaksna je razlika med vakumsko in termicno obdelavo lesa? al je to celo isto?

in ce je razlika, kaj je bolje?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.427
5.703
113
vakumska obdelava se uporablja takrat ko hočeš da neka impregnacija gre čimglobje. Torej v podtlaku se odstrani zrak iz lesa, potem pa pod pritisko vdre impregnacija.

Termična obdelava se pa uporabi takrat ko je treba pobit kaj je živega v lesu in uničit razne snovi s katerimi se glive in zajedalci prehranjujejo. Se zagreje na neko določeno temperaturo pobije vse, vlaga izhlapi itd. Torej obdelava brez kemije. Spremenijo se tudi lastnosti lesa.

Kaj je bolje?
Odv od uporabe.

19. jul 2007
2.848
1.568
113
vakumska obdelava se uporablja takrat ko hočeš da neka impregnacija gre čimglobje. Torej v podtlaku se odstrani zrak iz lesa, potem pa pod pritisko vdre impregnacija.

Termična obdelava se pa uporabi takrat ko je treba pobit kaj je živega v lesu in uničit razne snovi s katerimi se glive in zajedalci prehranjujejo. Se zagreje na neko določeno temperaturo pobije vse, vlaga izhlapi itd. Torej obdelava brez kemije. Spremenijo se tudi lastnosti lesa.

Kaj je bolje?
Odv od uporabe.

če lahko priporočiš, eno pametno varianto za en kubik lesenih lat za ograjo (> 70 m, 3 × 15 cm) bi rad zaščitil in rajše sedaj več investiram in imam nekaj časa mir, kot pa klasika in potem vsako leto barvanje.
Če mi zdrži > 10 let barvanja sem zadovoljen in potem spet menjam

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Taprvo je za novi les drugo pri sanaciji starega ostrešja. Za 10 let mir ... da ni smreka in mešanica olja in dizla.Slabost da je mastno še neki časa. Ja ekofriki me bodo linčali... drugače pa sibirski macesen in to je to.