Vabilo na pričanje

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
V gospodarskem sporu med podjetjema A(tožnik) in B smo zaposleni v podjetju A podali pisne izjave.
Od vseh zaposlenih sem edini dobil še dodatno vabilo za pričanje.
Težava nastane, ker poštar ni pustil obvestla o pismu, ampak samo pustil pismo po 15 dneh.
Torej:
24.5. je datm na dopisu (torej verjetno tudi oddano na pošto).
25.5. je datum na pismu, ko naj bi poštar prvič poskusil dostaivti pismo
9.6. je bila obravnava na sodišču
10.6. je poštar pustil vabilo v nabiralniku.
Tudi če bi poštar pismo dostavil 9.6. je fizične nemogoče priti na obravnavo ob 10:00 na drugi konec Slovenije.

Kaj naj sedaj naredim, da me slučajno nebi doleteli kakšni sodni stroški?
Obvestim sodnika, kaj je bilo? Kako ga obvestim?
Prepustim vse odvetniku podjetja A (ali je to v mojem interesu)
Ali se bo pač upoštevala moja pisan izjava oz. se tudi ta zavrže? (mi je čisto vseeno)

I

Izbrisan uporabnik #488

Zakon od tebe kot priče v taki situaciji zahteva, da se opravičiš, torej napišeš pisno opravičilo in pošlješ na sodišče.

Povedati tudi zakaj nisi dvignil vabila...

Sicer te bodo lahko doletele posledice, na katere so te že opozorili v vabilu. Stroški ponovne obravnave in morda celo privedba...

Pisna izjava se upošteva, vendar očitno ni dovolj, bi te radi še kaj vprašali, zato te vabijo, da se "dopolniš".

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
To o pričanju itd. razumem, ampak težava je v tem, ker sem za to vabilo izvedel 1 dan PO pričanju.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
To vem, ja.
Ampak kako in komu? Sodniku? Navadno pismo?

Pa še eno vprašanje: Kdo vse dobi obvestilo o mojem vabilu za pričanje?
Oba odvetnika?

I

Izbrisan uporabnik #488

Sodišču se opravičiš. V Vabilu imaš številko zadeve. Opravičilo nasloviš na sodišče, lahko tudi napišeš -za sodnika...
Navadno pismo brez rožic
smile-1.gif
, poslano priporočeno.

Oba odvetnika sta dobila vabilo na glavno obravnavo, kjer pa ni izrecno napisano kaj se bo dogajalo, sta pa bila verjetno na obravnavi in jima je sodnik/sodnica povedal, da se ne bo opravila, ker ni priče in ker povratnica ni prispela oziroma da nisi dvignil.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
OK, torej eno pismo.

Glede drugega dela: tisti naš šalabajzer od odvetnika bi tudi verjetno lahko
obvestil o vabilu. In povedal mogoče zakaj to dodatno zaslišanje in pa
opisal dosedanji potek oz. trditve nasprotne strani?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Jaz pa se jim ne bi nič opravičeval, ampak bi jim v dopisu lepo prijazno obrazložil, da si bil pripravljen priti na pričanje, ampak da si prejel vabilo prepozno. Sodišče bo to itak videlo v povratnici. Poslal bi na sodišče, skliceval bi se na številko vabila in to je to.
Pošlji priporočeno s povratnico.

I

Izbrisan uporabnik #488

Rikolus: pa saj to je "opravičilo". Pa menda ja nisi mislil, da bo not pisal, da se kesa itd.
smile-1.gif

Vedi pa, da ko na povratnici poštar napiše "ni dvignil" se šteje, da je bilo pravilno vročeno in da je bila priča pravilno vabljena.

Vsak občan mora poskrbeti, da redno dviga pošto, menda je 15 dni ja dovolj da se zmiga do pošte, če pa je bil odsoten pa to pač javi z "opravičilom" ali si postavi pooblaščenca za vročanje, če ga dlje ne bo.

Citat:

241. člen

Če priča, ki je bila v redu povabljena, ne pride in svojega izostanka ne opraviči ali če se brez dovoljenja ali opravičenega razloga odstrani s kraja, kjer bi morala biti zaslišana, sme sodišče odrediti, da se privede s silo na svoje stroške, sme pa jo tudi kaznovati v denarju do 1.300,00 EUR.

Če priča pride, pa potem ko je bila opozorjena na posledice, noče pričati ali odgovoriti na posamezna vprašanja, sodišče pa presodi, da so njeni razlogi za to neupravičeni, jo lahko kaznuje v denarju do 1.300,00 EUR; če pa tudi potem noče pričati, jo sme zapreti. Zapor traja vse do takrat, dokler priča ni pri volji pričati ali dokler ne postane njeno zaslišanje nepotrebno, vendar največ mesec dni.

Pritožba zoper sklep o denarni kazni ali o zaporu ne zadrži izvršitve sklepa, razen če se v tej pritožbi izpodbija tudi odločitev, s katero sodišče ni pritrdilo razlogom, iz katerih je priča odrekla pričanje ali odgovor na posamezno vprašanje.

Sodišče odloči na zahtevo stranke, da mora priča povrniti stroške, ki jih je povzročila s svojim neopravičenim izostankom oziroma neupravičeno odklonitvijo pričanja.

Če priča pozneje opraviči svoj izostanek, prekliče sodišče svoj sklep o kazni, lahko pa jo tudi popolnoma ali deloma oprosti povrnitve stroškov. Sodišče lahko prekliče svoj sklep o kazni tudi tedaj, če priča pozneje izjavi, da bo pričala.

Vojaške osebe in policijski uslužbenci se ne smejo zapreti, pač pa se o tem, da niso hoteli pričati, obvesti njihovo pristojno poveljstvo, da jih kaznuje. Če je treba, da se s silo privedejo, da bi pričali, se obrne sodišče na njihovega starešino, ki odredi njihovo privedbo na sodišče

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
OK, torej eno pismo.

Glede drugega dela: tisti naš šalabajzer od odvetnika bi tudi verjetno lahko
obvestil o vabilu. In povedal mogoče zakaj to dodatno zaslišanje in pa
opisal dosedanji potek oz. trditve nasprotne strani?

Ne vem zakaj bi te odvetnik še moral dodatno vabiti
smile-1.gif
torej da te pripravi.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hmmm ni mi jasno zakaj bi se komu kdo opravičeval? Lej situacijo => Sodišče odpošlje vabilo 1.1.2010, obravnava je 10.1.2010, ti pa moraš vabilo sprejeti v roku 15 dni če ne se šteje kot da ti je bilo vročeno, drži? Torej zakaj bi se jaz komu opravičeval, saj pa nisem nič zehabal oz. narobe naredil? Lahko samo naslovim pismo na sodnika/sodnico in pojasnim situacijo in morda res prosim na novo vabilo ki pa bo odposlano pravočasno iz sodišča.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ne vem zakaj bi te odvetnik še moral dodatno vabiti
smile-1.gif
torej da te pripravi.
Saj to sem mislil. Da pove, kaj se dogaja, zakaj hočejo izmed 10 izjav samo mene dodatno zaslišati, kaj se je do zdaj dogajalo,...

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Lej situacijo => Sodišče odpošlje vabilo 1.1.2010, obravnava je 10.1.2010,
Še enkrat poglej datume v mojem primeru.
24.5. vabilo oodano na pošto.
25.5. poštar prvič (in edinkrat) poskuša vročiti pismo. Na tistem pismu obkroži, da je pustil obvestilo.
Obvestila ni bilo nikjer. Mogoče se je poštar zmislil, mogoče se je pomešalo med reklame.
9.6. obravnava
10.6. poštar pusti v nabiralniku pismo.

snecer: kako se šteje teh 15 dni za vročitev?

I

Izbrisan uporabnik #488

Zgleda da gre za en dan v tvojo korist.
15 dni teče od 25.05. dalje ko ti je poskusil vročiti, torej bi moral dvigniti do 09.06.2010, kar pomeni da je bilo poslano dan prepozno.

Skratka ta rok je iztekel 09.06.2010, kar pomeni da sodišče sploh še ni na dan obravnave (09.06.2010) dobilo obvestila kaj se je dogajalo s tvojo pošto, tako da te bodo verjetno spet vabili.

Prav ima Avtofun, da v tem primeru ni potrebno nič pisati, lahko pa kot skrben občan vseeno tista dva stavka javiš.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mislim da je v tvojem primeru sodišče pravočasno poslalo pismo, bo se res treba opravičit. Očitno je muca papala obvestilo ampak to ni problem sodišča, to je tvoj problem. Napiši pismo in se opraviči in ne delaj neke brezvezne panike ker itak ni glavna obravnava stekla ker je najbrž manjkala al ena ali druga stranka v postopku ter en kup prič, potem so zopet predlagali neke nove dokaze...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
SIstem vročanja pošte je za sodišča in za tiste, ki ti pošiljajo pošto po ZUPu tak, da ko poštar ti prinese pošto domov in te ni doma pusti obvestilo, da te pošta čaka na sedežu pošte in da jo lahko dvigneš v roku 15 dni. V kolikor pošte ne dvigneš ti mora poštar (praviloma) pošto avtomatsko pustit v tvojem poštnem nabiralniku. Takrat se šteje, da ti je bilo pismo vročeno. Zdej, ali si ti pismo dobil ali ne, ali ti je poštar dal obvestilo ali ne, to sodiša ne zanima, njih jih zanima samo to, kdaj ti poteče 15 dnevni rok, pa katerem se šteje, da ti ej bilo vročeno

@snecer: Drugič pa opravičilo daj v narekovaje že na začetku
grin1.gif

To je teorija, praksa je pa vse drugo.....

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne bi bilo prvič da se poštarji dejansko zmišljujejo (tudi sam nisem dobil obvestila v nabiralniku tisti dan, celo nobene pošte in reklam)...

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.126
1.076
113
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
SIstem vročanja pošte je za sodišča in za tiste, ki ti pošiljajo pošto po ZUPu tak, da ko poštar ti prinese pošto domov in te ni doma pusti obvestilo, da te pošta čaka na sedežu pošte in da jo lahko dvigneš v roku 15 dni.
OK, kdaj pa po tvojem začne teči ta 15 dnevni rok in kdaj se izteče?
Torej:
24.5. pismo na sodišču vržejo v nabiralnik in pošta ga prevzame. (ta datum načeloma zame niti ni pomenben)
25.5. poštar poskuša dostaviti pismo in pusti obvestilo (ta del se nekako ni zgodil)
9.6. obravnava ob 10:00
10.6. poštar vrže pismo v nabiralnik.

25.5.2010 + 15 dni = 9.6.2010
Torej pismo bi načeloma jaz lahko šel dvignit (če bi dobil obvestilo) 9.6.2010 popoldne in bi bilo vse po reglcih, obravnava pa zamujena????

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
SIstem vročanja pošte je za sodišča in za tiste, ki ti pošiljajo pošto po ZUPu tak, da ko poštar ti prinese pošto domov in te ni doma pusti obvestilo, da te pošta čaka na sedežu pošte in da jo lahko dvigneš v roku 15 dni. V kolikor pošte ne dvigneš ti mora poštar (praviloma) pošto avtomatsko pustit v tvojem poštnem nabiralniku. Takrat se šteje, da ti je bilo pismo vročeno. Zdej, ali si ti pismo dobil ali ne, ali ti je poštar dal obvestilo ali ne, to sodiša ne zanima, njih jih zanima samo to, kdaj ti poteče 15 dnevni rok, pa katerem se šteje, da ti ej bilo vročeno

@snecer: Drugič pa opravičilo daj v narekovaje že na začetku
grin1.gif

To je teorija, praksa je pa vse drugo.....

Ja, pač uporabil sem besedo iz predpisa.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
SIstem vročanja pošte je za sodišča in za tiste, ki ti pošiljajo pošto po ZUPu tak, da ko poštar ti prinese pošto domov in te ni doma pusti obvestilo, da te pošta čaka na sedežu pošte in da jo lahko dvigneš v roku 15 dni.
OK, kdaj pa po tvojem začne teči ta 15 dnevni rok in kdaj se izteče?
Torej:
24.5. pismo na sodišču vržejo v nabiralnik in pošta ga prevzame. (ta datum načeloma zame niti ni pomenben)
25.5. poštar poskuša dostaviti pismo in pusti obvestilo (ta del se nekako ni zgodil)
9.6. obravnava ob 10:00
10.6. poštar vrže pismo v nabiralnik.

25.5.2010 + 15 dni = 9.6.2010
Torej pismo bi načeloma jaz lahko šel dvignit (če bi dobil obvestilo) 9.6.2010 popoldne in bi bilo vse po reglcih, obravnava pa zamujena????

Drži, rok je iztekel dne 09.06.2010 (do 24. ure oziroma do 18.00 ure ko dela pošta kakor ti je pisalo v obvestilu), ko je bila obravnava, kar pomeni da so en dan prepozno poslali oziroma poskušali vročati.

Za tebe je važen datume obvestila o prejemu poštne pošiljke oziroma pisma...