V kateri odpad spada stiropor in plastična embalaž

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Stiropor, podobne plastične zadeve, odebeljene plastične vrečke, torej embalaža naprav (električnih recimo).

Kam to spada?

Sicer zgleda, kot da je rumeni keson pravi, ampak tam piše "manjši kosi stiropora"...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Jaz dam v tistega, ki je za embalažo, karton, konzerve pa naj potem oni presortirajo, če se da reciklirat. Če bi dal v mešane odpadke gre direkt na deponijo.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Manjši kosi stiroporja v vrečo/zabojnik za embalažo, večji kosi v zbirni center.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Manjši kosi stiroporja v vrečo/zabojnik za embalažo, večji kosi v zbirni center.
Ja, samo kje je meja? Kaj je "manjše" ? Pod kilo? Pod enim metrom?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja ,v vrečo in to rumeno ja pa saj vam lepo piše vse. če pa imaš valiko stiroporja pa ga sam odpelji na deponijo preprosto !!!
hysterical-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Samo to je pa čudno, da ima vsaka občina drugačno ločevanje odpadkov. Pri nas (Kranj) gre stiropor med ostalo embalažo ter v predelavo v ljubljanski snagi pa med pepel, posrane plenice, mačje dreke....
frown-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
To je odvisno od "ponudnika" ki odvaža odpadke. Tudi pri nas gre stiropor v NESORTIRANE odpadke, torej pod ostalo. Enako kot tudi povoščen papir (ki je pri snagi tudi ločeno zbiran kot embalaža).

Nekdo je spraševal kaj je večja količina. Večja količina se smatra striropor kot izolacija = gradbeni odpadek! Skratka dokler ne mečeš celih izolacijskih plošč v smeti je to ok, četudi gre za večjo embalažo.

Sicer je stiropor po večini zrak, z dobrim topilom ali pa dovolj visoko temperaturo se ga komot 1000x zmanjša!
grims-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
hysterical-1.gif

Glavno da sortiramo.
bonk.gif

Potem pa smetarji iz LJ in MB vse skup v npr. Celje pripeljejo strest.
crazy1.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Kolikor je meni znano, je ključno vprašanje pri ločevanju, kaj spada v rumeno in kaj v črno kanto, to, ali se material da reciklirati ali ne. Kar se reciklira, gre v rumeno kanto/vrečo, kar se ne reciklira, pa v navadno. In stiropor, kolikor vem, se reciklira, torej nima kaj iskati med porcelanom, pasjimi iztrebki in podobnimi nerecikliranimi odpadki.
Glede velikosti: kar je odpada s strani hrane ali elektronike, je za moje pojme mala embalaža - v skrajnem primeru ga pač zlomiš na par manjših kosov. Če pa oceniš, da je kos prevelik oz. bi že z njim napolnil vrečo, potem je pa itak edina smiselna rešitev, da ga odpelješ v zbirni center.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz lahko povem za zbirni center
wink-1.gif
: beli stiropor se ločuje posebej ker gre tudi v predelavo. 'Črni' - grqfitni pa moraš vreči v mešane odpadke.