usnjen volan - negovanje

markopo

Pripravnik
3. feb 2010
91
1
6
kakšna sredstva uporabljate za negovanje usnjenega volana? imam prevoženih že preko 100k, pa je še zelo vredu ohranjen, ni posebej vidnih obrab razen par prask. ker želim, da takšen čimdlje ostane me zanima kaj vi uporabljate? radi bi ga malo namazal
smile-1.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Tud mene to zelo zanima.

Na mestih, kjer se bi naj volan pri meni držal, je usnje perforirano, pa je enkrat poleti postalo kar malo grobo. Takrat sem si začel mal roke mazat s kremo, ker sem, kot pravi moški (itak
wink-1.gif

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.054
457
83
tam ko se terc po tori rola
Ne bom pametoval, ampak... Ko kupiš novo jakno, škornje.., se na debelo namaže s Soleo ali Niveo in pusti čez noč. Morebitno odvečno kremo popivnaš s papirnato brisačo in do sijaja obrišeš z mehko krpo. Vaserdiht, pa verjamete ali ne. Tako da volan bi jaz lepo na tanko namazal s Soleo. Ampak res tanko, kot po licu.

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Citat:
Uporabnik markopo pravi:
kakšna sredstva uporabljate za negovanje usnjenega volana? imam prevoženih že preko 100k, pa je še zelo vredu ohranjen, ni posebej vidnih obrab razen par prask. ker želim, da takšen čimdlje ostane me zanima kaj vi uporabljate? radi bi ga malo namazal
smile-1.gif
Naprej se prepričaj, če imaš res usnjen volan. Če je avto relativno star ali eksotičen, potem imaš verjetno res usnjenega. Če pa je novejšega letnika, je pa to zanesljivo zgolj pleder, kot se reče fejk ledru.
Priporočam ti uporabo dezinfekcijskih sredstev. Ta še najbolj koristijo.

Maurioniss

Pripravnik
14. okt 2007
182
0
16
dobro ga zbriši z baby (ali vlažilnimi) robčki (so neagresivi, razmaščujejo..)... in usnje bo kot novo.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.502
5.795
113
vsi ki priporočate soleo in niveo še namenskih zadev za leder niti od daleč niste vidli. pomojem niti ledra.
če bi jih takih bedarij nebi govorili.

kje je finta namzat z mastjo pol pa met vse mastno in spolzk. al pa naslednji dan še enkrat vse z nekimi brisačami brisat ipd.

ne se zajebavat no. vzameš namensko zadevo (in ne razno supermarket sranje ki je detergent negovalec obnavljalec maser in nevem kaj vse v eni kremi) namažeš in greš na pot. ledr bo pa taki kot more bit. nič mastn svetleč in spolzek, ampak lepo mehek in mat..

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Dokler sm sedeže mazu z Soleo so bli k novi. Potem k sm pa dubu za darilo Armorall krpice za usnje je pa sranje. Ostajajo fleki, lise itd...

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
trenutno mam na svojem volanu okoli 60kkm in je se vedno kot nov, pa ga nic posebaj ne negujem. pac obrisem z vlazno krpo vsakic, ko perem avto, to je pa to. je verjetno tudi veliko odvisno od tega, kako grobe roke imas in ce nosis cuda enih prstanov.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.054
457
83
tam ko se terc po tori rola
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
vsi ki priporočate soleo in niveo še namenskih zadev za leder niti od daleč niste vidli. pomojem niti ledra.

kje je finta namzat z mastjo pol pa met vse mastno in spolzk. al pa naslednji dan še enkrat vse z nekimi brisačami brisat ipd.

ne se zajebavat no. vzameš namensko zadevo (in ne razno supermarket sranje ki je detergent negovalec obnavljalec maser in nevem kaj vse v eni kremi) namažeš in greš na pot. ledr bo pa taki kot more bit. nič mastn svetleč in spolzek, ampak lepo mehek in mat..
..če boš umetno usnje namazal s Soleo, bo ziher drselo, to je res. Ker ne vpija. Naravno usnje vpija. Malo usnja sem pa v svojih letih dela z njim tudi videl... In to tudi takšnega, da niti veš ne, da obstaja. Pač povem najcenejši način zaščite in nege usnja. Seveda obstaja milijon namenskih maž. Odločitev, kaj uporabljati, pa je seveda stvar posameznika...

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Tudi sam imam avto volan preoblečen z usnjem, ko sem kupil avto je volan bil precej zdelan in umazan, po nasvetu kolega čevljarskega mojstra sem ga očistil s steklesom čistilom za steko nato pa večkrat premazal z nevtralnim torej brezbarvnim srredstvom za čiščenje čevljev, to se dobi v raznih oblikah največkrat v takih plastičnih tulcih ki imajo na koncu pokrovček in ko odviješ ima tam gobico z katerim premažeš volan, po mojih izkušnjah sem to isto svetoval že večim prijateljem z podobnimi težavami in vsi so nad tem navdušeni, zakaj bi odsvetoval Soleo, zato ker usnje samo zmasti im ga ne impregnira, sredstvo za nego usnja v opisani obliki pa stori ravno obratno, usnje stabilizira in ga impregnira proti madežem ga utrdi i ne vpija maščobe, upam da vam bo moj nasvet v korist, pa lep pozdrav.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.502
5.795
113
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

..če boš umetno usnje namazal s Soleo, bo ziher drselo, to je res. Ker ne vpija. Naravno usnje vpija. Malo usnja sem pa v svojih letih dela z njim tudi videl... In to tudi takšnega, da niti veš ne, da obstaja. Pač povem najcenejši način zaščite in nege usnja. Seveda obstaja milijon namenskih maž. Odločitev, kaj uporabljati, pa je seveda stvar posameznika...

sem mogoče kaj spregledal. ali je tema mogoče o umetnem usnju ali usnju?
lahko si delal z usnjem 100 let zaradi mene. se strinjam da je solea najcenejši in tudi najbol bedn način. ko boš probal kvalitetne namenske zadeve boš videl. zgoraj je bil omenjen gliptone. ena izmed boljših zadev za leder.

terencehill

Pripravnik
2. mar 2011
209
2
18
jest uporabljam 303 Aerospace protectant za usnje, ker je tako in tako prevleceno z vinilom. danasnje usnje v avtomobilih zahteva samo sesalec, vlazno krpo pa malo razmascevalca, potem pa nekaj za zascito. recimo to kar sam navedel, Gliptone tudi v redu. Kreme ala Solea, Nivea pa za telo.