USB kabel in snemanje

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Mam eno rožico, k papa nadležne muhice. In ker vidim, da se ji dogaja na polno, in da raste hitro, bi rad enkrat posnel ta proces.

Imam eno web kamero, k bi jo namontiral nekam zraven. Vendar je problem, ker nimam dost dolgega kabla do pc-ja. A če dam 5m dolgega, bo še zadeva laufala? ker vem, da so neke omejitve na dolžino...

a ima kdo drug kakšno boljšo idejo?

Kako delujejo tisti fotoaparati, k recimo slikajo rast rož. In potem te fotke zavrtiš kot film, in prov fino izgleda, kako roža raste. A je to kakšen program na fotkiču, da naredi sliko vsakih 12 ur?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
za 5m usb kabla boš mogu žal probat. če je kak debelejši bi znalo delat.

tist s fotiči je pa odvisno od fotiča. Programa posebi ne moreš dat gor. Če že ima to funkcijo jo ima, če pa ne pol pa je pač nima.
Sam če jo misliš tko na redko slikat (na par ur), pol lahko tudi sam prtiskaš, ko se pač spomneš:)

Pa dejansko full žre muhe? Jst bi tut eno tako rožco mel:) Kak se ji reče, kje si jo nabavil?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Za podoben namen (webcam kot nadzorna kamera) sem sam kupil 5m USB kabla in stvar čisto OK deluje. Celo več, nimam samo tega 5m podalška ampak imam sedaj dva podaljška: 2m + 5m + 1m od webcama in stvar deluje. Ni pa nujno da bo enako pri tebi, ker kamera napajanje vleče preko USBja in na dolžini 5m in napetosti 5V se znajo pojavit že problemi.

P.S. Sam sem tudi imel skoraj 3 leta muholovko ki je lepo rastla, na koncu je cvetela ... in umrla!
grin1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
USB je po specifikaciji do 5 metrov.
Čez baje ne gre, zaradi timinga itd, čeprav iz prakse se slišijo zgodbe, da dela tudi dlje.

Torej to je govora o navadnem kablu.
Lahko pa imaš 5 metrov kabla do USB huba, pa potem spet 5 metrov kabla.

Doma imam 5 metrov USB kabla, ki ima na koncu vgrajen hub (z enim prostim priklopom).

"Štukanje" navadnih kablov ni priporočljivo, četudi je skupna dolžina pod 5 m (zaradi slabših stikov v konektorjih)

Kot rečeno, v praksi je stvar odvisna od primera do primera (včasih niti na 2 metra ne deluje, komu drugemu pa dela 10 meterski kabel).

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja... zdej mam 1m od kamere kabel, pa 2m svojega, pa še 2m bom nekje nafehtal, pa da probam... mah, al pa če rožo bližje pc premaknem, sam potem ne bo na tistem velikem oknu, kjer je dost muh in tega...

Fusion: dejansko jih žre ja. Odvisno kok muh je v okolici, ampak tukaj pri nas jih je v drugem prostoru kar nekaj, tako da ima skoz delo.
Glede fotkanja, če bi sam slikal, bi bila velikokrat druga svetloba, tako da tega nebi prakticiral, pa kdaj pozabiš pa tko... pa sej ubistvu tega tukaj itak ne bi počel. To me je bolj tko zanimalo... ker mi je zanimivo. Pa ko kakšen objekt zidajo... dobr je pol to pogledat na hitro.
reče se ji mesojedka... prodaja jih pa tukaj pri nas en cvetličar, sicer je cena 10€, sam roža ni zahtevna, sam zalivat jo je treba, pa da je na svetlem, pa da ima seveda muhice za jest....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
najbolj je podobna tej, no, ista je, samo da ni rdeča notri, ampak je cela zelena...

http://mesojedke.gregorsmukovic.com/dionaea.html

Zelena je ker so mladi listi, ko rata list star postane rdečkast. Barva je očitno odvisan tudi od sonca, ker če ga je malo ni tako izrazita (pozimi skoraj ni rdečih).

Aja pa listi se zapirajo samo n-krat (3-5x), ko dosežejo svojo limito crknejo. Zato rožice ne smeš zajebavat! Ima tudi full dobro programiran trigger zapiranja lista, če dotakneš 1x ne zapre, če dotakneš še 1x po n-sec pa zapre!
zmaga.gif

Pazi se mravlj ker če jo roža požre potem list crkne, očitno je kislina premočna. Sicer pa bolj kot muhe ji teknejo pajki, prav nagravžno zgleda ko pomalica kakšno suho južno. Ko konča obed moraš previdno odstranit svinjarijo drugače list spet odmre!

Gled USBja pa, povedal sem kako je meni delalo čeprav ni po standardu! Odvisno je pa od več dejavnikov, tudi od tega kako je dober kontroler na matični in pa kakšen je kabel, pa tudi koliko je motenj iz okolice.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja sej pravim... da bom probal, pa bom videl. mel sem usb kabel dolg zihr več kot 6m, neki doma narejeno, no sam mi je nekdo odcvikal konce, ko so nekaj pospraljali... tako, da bi to mogu še enkrat zlotat...

ja, direktnega sonca res nima... zjutraj do ene 11h potem je pa v senci, vendar še vedno polno svetlobe, ker je okno veliko 5x3m... ampak mogoče je še vedno premalo direktnega sonca, da bi postala rdeča. Sem prebral, da imajo kratko dobo ja. Mravelj tukaj ni, tko da ni panike... zaenkrat so vsa "trupla" sama ven padla, ko je končala z obdelavo.

Hehe... kera tema v računalniški strojni opremi!!
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Offtopic: pazi, da ne bos tvoje rozice sam hranil z insekti. Jaz sem naredil to neumnost in jo tako ubil. Ce jih sama ujame, potem ocitno ni problema, sicer ima pa hitro lahko tezave s prebavo in propade.

Bila je taka:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ne ne... ni potrebe po tem, da bi jo sam hranil.

pa si ji dajal žive, al že mrtve?

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
jaz sem na ta način en dan snemal oblake. canonov digitalc, na računalnik sem si naložil programček s priloženega CD-ja, fotič povezal na računalnik s 5m USB kablom, potem pa nastavil program, da mi je naredil fotko vsakih 5 sekund in jo shranil na disk.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
USB je po specifikaciji do 5 metrov.
Čez baje ne gre, zaradi timinga itd, čeprav iz prakse se slišijo zgodbe, da dela tudi dlje.

Torej to je govora o navadnem kablu.
Lahko pa imaš 5 metrov kabla do USB huba, pa potem spet 5 metrov kabla.

Doma imam 5 metrov USB kabla, ki ima na koncu vgrajen hub (z enim prostim priklopom).

"Štukanje" navadnih kablov ni priporočljivo, četudi je skupna dolžina pod 5 m (zaradi slabših stikov v konektorjih)

Kot rečeno, v praksi je stvar odvisna od primera do primera (včasih niti na 2 metra ne deluje, komu drugemu pa dela 10 meterski kabel).
Jap štukanje USB kablov je čista loterija, meni ena kombinacija dela, vse druge pa kod da ni nič prikloplenega. Bognedaj da zamešam kable.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Je ze dolgo nazaj od takrat, najbrz so bile onesposobljene (torej delno spestane, ampak migajoce), ker jih sicer ne bi ujel ? Res se ne spomnim vec, vem samo, da je roza umrla ker so listi pokrepali
redface-1.gif