usb hub oddaja napetost

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Imam en usb hub, ki oddaja napetost nazaj v pc (če je hub vštekan v elektriko).
Vgasnem pc, tut na napajalniku gumb na 0 ali pa kabel ven, na matični še vedno gorijo lučke. Izštekam hub iz elektrike in lučke na matični ugasnejo. Tudi BT dongle utripa, kadar je napetost od huba.

Je to normalno? Se lahko kaj plata poškoduje, ker dobi nazaj neko napetost?

Dela pa hub tudi brez napajanja in imam sedaj izklopljenga.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Hub z napajanjem se načeloma uporablja, če imaš med računalnikom in hubom (ter napravo, priklopljeno nanj) večjo razdaljo. V teoriji je lahko USB kabel dolg 5 metrov, potem pa mora bit napajana naprava (torej USB hub z lastnim napajanjem). Lastno napajanje na hubu potrebuješ tudi, če imaš nanj priklopljen zunanji disk a la WD Passport (ki vleče elektriko iz usb).
Če nimaš potrebe, napajanje izklopi. Če drugega ne, je en kabel manj. Sicer pa še nisem slišal, da bi škodilo... konec koncev če bi imelo za skurit, bi skurilo takoj.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
220V te tudi takoj ne ubije, pa vseeno velja za smrtno nevarno.

Ponavai PC napaja periferijo, tak da je to kar čudno. Kaki model hub-a pa je ? Kaki Čang-šlang?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ja je bl čang-šlang roba. Sam je pa fajn, k je 7portni pa pocen je bil:)

Ok, bo od zdej naprej brez napajanja.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kitajci pač... ne vem, zakaj so šli vodit 5V nazaj v PC
grin1.gif
Pomoje, največ kar lahko crkne je hub, če PC slučajno povleče preveč štroma nazaj...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Citat:
Lastno napajanje na hubu potrebuješ tudi, če imaš nanj priklopljen zunanji disk a la WD Passport
A zato men zunanji disk neki štrajka. Imam polmetrski podaljšek za USB pa disk noče delat. Dela samo če ga direktno priklopim zadaj na USB izhod na PCI USB kartici. Ne dela tudi, če ga direkt priklopim na USB na matični, vse ostale naprave preko USB pa delujejo normalno. Ali obstaja kakšen USB podaljšek z ojačevalcem, da mi ne bi bilo potrebno vedno računalnik ven vlečt in zadaj priklaplat prenosni disk?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Točno za to so usb hubi z napajanjem, ampak daj kak € več za solidnega pa bo.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Hub z napajanjem se načeloma uporablja, če imaš med računalnikom in hubom (ter napravo, priklopljeno nanj) večjo razdaljo. V teoriji je lahko USB kabel dolg 5 metrov, potem pa mora bit napajana naprava (torej USB hub z lastnim napajanjem). Lastno napajanje na hubu potrebuješ tudi, če imaš nanj priklopljen zunanji disk a la WD Passport (ki vleče elektriko iz usb).
Če nimaš potrebe, napajanje izklopi. Če drugega ne, je en kabel manj. Sicer pa še nisem slišal, da bi škodilo... konec koncev če bi imelo za skurit, bi skurilo takoj.

Eh ... napajanje nucaš, ko maš na hubu eno napravo (ali več), ki nuca večji tok, kot ti ga pa daje legacy napajanje (=hub v PC brez napajanja).
Vsaka USB naprava vleče elektriko z USB, tudi če je 0,0000000000000000000001W LED svetilka, za katero hub ne nuca dodatnega napajanja.

mihagr

Fizikalc
25. avg 2007
405
26
28
Ljubljana
Naglfar
Napačno uporabljaš izraz "legacy", kar je lahko zavajajoče. Ta izraz pomeni "zapuščina" oziroma nekaj starega in ne več uporabljanega, kar pa USB ni.
Pač pa obstaja standard, ki določa da mora biti vsak USB port, ki je vgrajen (oz. njegov kontroler) na osnovni plošči, ali dodatni kartici sposoben oddati priključenim naprava (v teoriji max. 128-tim) 0,5A toka. Ko je ta tok dosežen oz.presežen priključene naprave ne delujejo več, oz. jih sistem ne prepozna pravilno. V takem primeru mora imeti vsaka naprava, ki ima porabo večjo od 0,5A svoj napajalnik. V primeru USB hub-a pa so vsekakor dobrodošli tisti, ki imajo zrave priložen napajalnik, ki je sposoben oddati 0,5A x število USB portov, torej 4 portni hub 4x0,5A=2,0A.
V winXP, pa lahko tudi opazuješ porabo posameznega porta in nanj priključenih naprav (control panel,system,hardware,device manager,USB Root Hub, desni klik,Properties, zavihek Power).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Bolj točno: Vsak priključek mora zagotoviti 0,5A
Za vsako priklopljeno napravo pa mora biti na voljo (zagotovljeno) minimalno 100 mA.

(seveda se v praksi veliko ne drži standardov)