Ureditev wifi omrezja

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.665
9
38
Ljubljana- okolica
V glavnem. Rad bi uredil internet v hiši in rabim predlog oz. Bolj ce pravilno razmišljam (malo sem ze ven iz tega)

Router(telekomov z dostopom wifi). Imam namen postaviti na sredini hiše na podstrešju z njem bi pokril del 1. Nadstropje (vmes je betonska plošča in je do sedaj ok peljalo.) iz njega imam namen potegniti UTP do komunikatorja za TV(2x),
Nato bi 1x UTP potegnil v pritličje kjer bi postavil nov router, mesh. Na omenjenem routerju bi bil povezan(brezžično) printer za katerega bi bilo sicer super če je dosegljiv tudi iz zgornjega routerja.

No tukaj se pa zatakne. Kaj vzeti...
Do sedaj sem imel po hiši wifi extender (od xiaomi) ampak je sem ter tja vrglo ven.

Upam, da sem razumljivo napisal kakšne so želja;)
Ce ima kdo predlog za neko razumljivo
ceno..

Lp
J.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.529
853
113
Ne vem, kaj vzeti; vem pa, česa ne. Netgear, posebej Orbi. Razen če je žena zaposlena pri Leku in imaš zaston Nalgesine.

• Všeč mi je
Reactions: x5x

darwin

Majstr
17. avg 2007
613
393
63
Jaz imam tp-link deco in ne vem, da ga imam. Skratka zadovoljen.
Če želiš malo cenejšo opcijo x50, če bolj profi pa nekaj z wifi 7.

• Všeč mi je
Reactions: x5x

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.918
267
83
Slovenija
Da se pridružim temi: trenutno imam Telemachow modem/router v modem načinu, nanj vezan Asus ac86u in še dva routerja v AP mode, za vsako nadstropje.
Sedaj pa bi namesto AC86 vzel en navaden router z 2.5 porti in gor vezal AP-je z WIfI 6e/7.
Kakšen predlog za dobro delovanje/nizka cena?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.421
9.698
113
EU
Da se pridružim temi: trenutno imam Telemachow modem/router v modem načinu, nanj vezan Asus ac86u in še dva routerja v AP mode, za vsako nadstropje.
Sedaj pa bi namesto AC86 vzel en navaden router z 2.5 porti in gor vezal AP-je z WIfI 6e/7.
Kakšen predlog za dobro delovanje/nizka cena?
To misliš na ruter z 2,5 Gigabitnim portom, ker to ni glih navaden ruter.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.918
267
83
Slovenija
ja, v kleti imam plex strežnik za šopanje filmčkov/glasbe po TV in zvočnikih v bajti. In to si vzame svoj davek :). Ko sem prenavljal instalacijo, sem si menjal kable, sedaj so na vrsti stikala + glavni router. Očitno imam viška denarja, pa ga mečem v take bedarije :)

• Všeč mi je
  • Ljubezen
Reactions: kajn in Kamele0N

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Tudi moj glas gre za Ubiquiti, če hočeš nekaj semi resnega. Za WiFi že nekaj časa prisegam na njih (trenutno imam 1 U6-Pro v dnevni, 1 AC-Pro v kabinetu in 1 AC-Lite v kleti), sem pa lani po dolgih leti vdal in tudi za routing prešel iz Mikrotika na UDM SE. Edino 10GbE SFP+ switch imam še od Mikrotika, ker mi je škoda menjat.

Drugače je Cloud Gateway Ultra super kar se tiče P/P, sem postavil pri starših in sestri + par WiFi7 APjev, deluje super. Edino nima SFP+ ali 2.5GbE portov (ima sicer 2.5GbE WAN), samo če imaš max 1Gb WAN in kombiniraš z dodatnim stikalom je dokaj vseeno. Cloud Getway Max ima 2.5GbE WAN in LAN, je pa cena x2. Čeprov na koncu te itak APji največ stanejo. Izogni se edino UniFi Express, kolegom se pregreva in imajo težave s stabilnostjo.

Edino da ne bo presenečenj, U7 Pro APji so že kar konkretne škatle, rabijo PoE+ napajanje, kurijo skor 10W v idle (za U6-Pro mi switch recimo pravi da trenutno papa 6W) in imajo ventilator (sicer ga jaz pri starših čez dan nisem slišal).

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.905
3.547
113
Kar se routinga in funkcij okrog tega mislim, da Mikrotika še en čas ne bo dal dol. Je pa seveda veliko lepši in bolj spoliran vmesnik. Jaz se zaenkrat še držim na Mikrotiku, ker mi je na njem doslej uspelo skonfigurirati še čisto vsako stvar, ki sem si jo zamislil. Pa najsi ga gre za navaden routing ali za dostop do javnega interneta iz držav, kjer vlada razmeroma stroga cenzura le tega. Uporabljam pa UI za UISP situacije, torej bridge wifi. Tukaj so odlični.