Uredba 1169/2011 o označevanju živil

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Decembra stopi v veljavo nova uredba o označevanju živil, ki bo prepovedala stavke, kot so: pomaga pri.....lajša...ureja....,
ampak bodo dovoljene le tiste trditve, ki jih dovoli EFSA, to pomeni, da bo 99% sr....a na etiketak izginilo in bo na večini izdelkov le priporočena uporaba.
Kaj mislite, kako bo to vplivalo na razne dodatke, ki jih ljudje danes kupujejo, ker piše, da pomaga pri tem in tem?

Zanimivo pa je to, da so najprej mislili kot obvezno označbo dat tudi državo porekla blaga, zdaj pa baje ni treba in kitajci nas bodo še naprej futrali z izdelki iz njihove s strupi prepojene zemlje. (ok to zadnje je malo hudo napisano:))

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Zadnjič sem na fb prišel Do videa kako kitajc pridela solato. V vodo zlije mislim da dve ”barvi” (belo in zeleno) malo zmeša, plahto potegne ven, zvije v ”solato/radič” in že reže solato.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zadnjič sem na fb prišel Do videa kako kitajc pridela solato. V vodo zlije mislim da dve ”barvi” (belo in zeleno) malo zmeša, plahto potegne ven, zvije v ”solato/radič” in že reže solato.

Videl, dobra je bla. Ampak pri tem postopku vsaj ne moreš rečt, da je prišlo iz fuj in fej onesnažene zemlje
evil.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
EU bi se morala truditi, da dobijo državljani splošno izobrazbo in na take fore ne padajo zaradi izobrazbe. Te prepovedi so povsem mimo in škodljive za gospodarstvo. Tudi prodaja takih izdelkov povečuje BDP in skupno blaginjo. Očitno se politika vsaj zaveda, da je šolstvo slabo uporabno v vsakdanjem življenju in to poskuša korigirati z nekimi uredbami.
Država porekla? To ima nek smisel pri osnovnih izdelkih. Takoj ko so sestavljeni, je to vprašljivo, katera je. Tista, kjer so pakirali v končno obliko za kupca? Tista, kjer so proizvedli največ izdelka gledano po masi?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Zakaj pa EU? Zakaj ne bi bila to naloga staršev? Vsake pisdarije pa se res ne bi rabili dudlat v šolah...

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zakaj pa EU? Zakaj ne bi bila to naloga staršev? Vsake pisdarije pa se res ne bi rabili dudlat v šolah...

Staršev? Kaj bo starš učil otroka, če je sam že zayeban?

Bolj kot za otroke bo to za starejšo populacijo, ki primejo za vsak drek in kupijo vsak tekst.

Npr. razni glukozamini&Co. Zdaj pa bo dovoljeno gor samo to, kar reče EFSA, kar je tudi prav.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Kdo pa bo potem starše učil? Nalepka na hrani? Kako to da smo prisli v druzbo kjer bi morala "oblast" ujčkat narod? Kot da je tako težko se samoizobrazit?

Ps, saj glukozamin pomaga...sicer bore malo, pomaga pa

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Daj ne seri kje pa zivis ti...ljudje berejo nalepke in niso izobrazeni, to je dejstvo. In ja, nalepke in reklame jih "ucijo".

Kaj bi moralo biti in kaj ne, ni tu vprasanje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Darwin bo vedno našel način, žal zdravila za človeško naivnost in neumnost, ni.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Mislim pa me razumes, kaj hocem povedat?
Tvoji starsi to vse vedo ali recimo stari starsi?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Ne, vem pa jaz in ni bil nek problem se "naučit".

Ampak v časih našega otroštva ni bilo pravega znanja nizi na voljo, so pa vseeno starši uporabljali kmečko logiko o domači hrani, pridelani doma in da je fast food crap in predelana hrana. Torej čisto dovolj za neko osnovo, čeprav je bilo to pred..khm..30 leti, cca. Malo se ga je sicer takrat biksalo s anti maščobno sfero, ampak za to so krivi dohtarji in ne reklame in nalepke na hrani.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Ok.
V glavnem, meni se zdi ta uredba fina stvar.
Da bi samo še drzava porekla bila obvezna, bi bilo odlicno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Vsekakor, se strinjam.

Zmotila me je samo izjava Pepe-ja, ki prelaga odgovornost na stran oblasti, namesto da bi starši nosili odgovornost za lastne otroke.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
starši žeiljo otrokom le najboljše = "frutek", polika, barni, čokoladni kosmiči, sokci...
wink-1.gif

ja in to so izobraženi starši vrjetno tvojih let;) Bognedaj, da jim kaj rečeš!
Seveda tej isti starši znajo biti tudi pametni, kolk je domača zelenjava boljša. V hladilniku pa kupljene salame in še kaj;)

Jst podpiram vse te aktivnosti za izboražvenaje folka. Samo problem je, ker so preveč luknjasti in bodo našli način, da zaobidejo to