Uporabljate v gospodi. rafinirana olja ali nerafin

V gospodinjstvu uporabljam


Rezultati so vidni samo po glasovanju.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Uporabljate v gospodi. rafinirana olja ali nerafinirana olja?
Zakaj uporabljate nepredelano?

Popravljena anketa se nahaja malo nižje.
 
Nazadnje urejeno:

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Uporabljate v gospodi. rafinirana olja ali nerafinirana olja?
Zakaj uporabljate nepredelano?

fali ti odgovor: uporabljam obe vrsti olj. odvisno kaj delas z njim ...
 

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Za solate nerafirano (ekstra deviško) olivno olje.
Za pečenje kokosovo maslo (olje), trenutno rafinirano, ampak ga bom zamenjal za nerafinirano, samo ga je problem dobiti v SLO.

Olivno pa ni priporočljivo uporabljati za peko.
 

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Za solate nerafirano (ekstra deviško) olivno olje.
Za pečenje kokosovo maslo (olje), trenutno rafinirano, ampak ga bom zamenjal za nerafinirano, samo ga je problem dobiti v SLO.

Olivno pa ni priporočljivo uporabljati za peko.

zmaga.gif
 

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Vsa olja so dolge verige ogljikov in vodikov. ČE ima kakšen vodik z drugim vodikom dvojno vez je takšno olje nenasičeno. Ta dvonja vez pa je zelo občutljiva, na temperaturo, svetlobo, cajt... in problem nastane če se na to prosto vez potem veže kakšna kisikova spojna. Takrat postaen olje žarko. Zato se pri olivnem olju poudarja 'hladno' stiskano, torej da ni med procesom predelave bilo izpostavljeno visoki temperaturi in s tem posledično ostalo nenasičeno.
Za peko se pa uporabljajo najbolj nasičena olja. Naprimer palmino in kokosovo.

Rafiniranje je pa tehnološki proces, ki olje očisti. Pri tem se lahko uporabljajo tudi nekatere kemikalije, ki v futer ne pašejo. Zato je pač trend, da vsi želijo nerafinirano olje.
 

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Ja za peko je res najboljša svinjska mast!
Še razlaga, je enkrat rekel nek starejši dohtar.
Poglej štedilnik in okoli njega, kako se nabirajo kapljice olja in kako jih je težko odstraniti čez nekaj časa.
Kjer pa pečejo na svinjski masti pa tudi čez mesece samo obrišeš in gre stran, NO NEKAKO PODOBNO SE OBNAŠATA TUDI OLJE IN MAST V ČLOVEŠKEM TELESU!
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
Ja za peko je res najboljša svinjska mast!
Še razlaga, je enkrat rekel nek starejši dohtar.
Poglej štedilnik in okoli njega, kako se nabirajo kapljice olja in kako jih je težko odstraniti čez nekaj časa.
Kjer pa pečejo na svinjski masti pa tudi čez mesece samo obrišeš in gre stran, NO NEKAKO PODOBNO SE OBNAŠATA TUDI OLJE IN MAST V ČLOVEŠKEM TELESU!

Bolj kretensko razlago bi si že težko izmislil
bonk.gif
 

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Za prispodobo pa še nista slišala?
Če svinjsko mast lahko obrišeš -se ne zapeče tako kot olje, TO POMENI DA JO TUDI TELO LAŽJE PREBAVI!
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
u bistvu je to razlaga za lajike...

je pa dejstvo da je svinjska mast boljša... ker pa je vpliv proizvajalcev olja premočan (in posledično zavajanje naroda) vsi mislijo kako zdravo živijo s kemikalijami v olju...
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik mihagr pravi:
Za prispodobo pa še nista slišala?
Če svinjsko mast lahko obrišeš -se ne zapeče tako kot olje, TO POMENI DA JO TUDI TELO LAŽJE PREBAVI!

Aaa, že zastopim kako to gre. Recimo: ker se mastno posodo lažje umije z dodatkom detergenta, bi moral po vsaki jedi ruknit enega takratkega detergenta.

Ali pa: Ker se mast lepo topi v bencinu, bi moral ob mastni hrani pit bencin.

Huh, dobra logika! Bom poskusil uporabit
wink-1.gif
 

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
ksz...

domača svinjska mast je bolj zdrava oziroma manj zdravlju škodljiva kot pa večina olj(izuzeto olivno olje)
 

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Za solate nerafirano (ekstra deviško) olivno olje.
Za pečenje kokosovo maslo (olje), trenutno rafinirano, ampak ga bom zamenjal za nerafinirano, samo ga je problem dobiti v SLO.

Olivno pa ni priporočljivo uporabljati za peko.

nerafinirano kokosovo olje dobiš v merkatorju je pa flaška 250ml dražja od liter extra deviškega olivnega olja
bonk.gif
 

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Ja nimajo ga v vseh Merkatorjih, ker to verjetno misliš olje od proizvajalca Cobio? Sicer pa ravno z olivnim ga ne moreš direktno primerjat, ker se uporabljata za drugačne namene, olivno za solate kokosovo za peko.
smile-1.gif