Uporaba alfa amylase

Staler929

Pripravnik
28. maj 2018
33
1
8
Ima kdo izkušnje mogoče z alfa amilazo? Poskusam narediti domac rižev sirup, ker bi rad zvaril brezglutensko pivo in sem naletel na veliko različnih informacij. Eni pravijo na 25 stopinj dva dni drugje sem pa prebral da se naredi kot normalen mash, se pravi dve uri na 67 stopinj. Res bi mi prišla prav vsaka informacija. Kupil sem pa alfa amilazo od vinoferma.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Odvisno od tipa alfa amilaze, ker jih je več. Ene so za visoko temperaturo, ene za nizko .. piše ti pa na navodilih. V vsakem primeru se s temperaturo aktivnost povečuje, "uničevanje" encima pa narašča, tako da velja da nižja kot je temperatura več časa rabi in je tudi več časa aktivna (ter obratno).

Za riž nisem seznanjen, ampak lahko da rabiš še kakšne druge encime za razgradnjo škroba če boš delal na nizkih temperaturah oz. moraš riž prej prekuhat (želatinizacija).

Za eksperiment je naboljše če poskusiš v neki majhni količini pa vidiš kaj pride ven.