Upokojenec oddaja poslovne prostore podjetju

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.175
3.638
113
Marlbor
1. Lahko upokojenec kot fizična oseba oddaja poslovni prostor podjetju in pri tem ni nič oškodovan pri pokojnini (saj veste tisto, da izgubijo pokojnino, če imajo pridobitno dejavnost, ali so (so)lastniki podjetja)?

2. Ob predpostavki na 1. točko, da lahko oddajajo, pa me zanima še, kako je z plačano dohodnino.
Recimo, da je najemnina bruto 600eur (-10% priznanih stroškov), davek 25% na 550eur (=137,50eur), kar pomeni podjetje plača 137,50eur akontacije dohodnine na TRR davčne in 462eur na TRR najemodajalca.
Sedaj pa me zanima, kaj je s to akontacijo dohodnine? Letno je to 1650eur plačane dohodnine.

Se ta dohodnina potem obračuna upokojencu pri izračunu dohodnine (dobi izračun)? Koliko je dobi vrnjene recimo upokojenec s 500eur penzije in brez drugih prihodkov?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Najemnine so obdavčene cedularno kar pomeni, da se to enkratni davek, ki ne gre v končni obračun zavezanca.
Firma plača in konec, po domače.
Izračun imaš pa narobe za par fičnkov.

Pbutec

20. jul 2007
15.175
3.638
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Saj nevem ali si ti upokojenec ali ti gre samo v nos da upokojenec oddaja?
Steje se mu v dohodnino dohodek.
Zakaj bi mi šlo v nos? Sprašujem za očeta, ki je upokojenec in bi oddajal poslovni prostor v najem. Zato me zanima, če dobi on akontacijo plačane dohodnine obračunano, ali ne.

Pbutec

20. jul 2007
15.175
3.638
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Najemnine so obdavčene cedularno kar pomeni, da se to enkratni davek, ki ne gre v končni obračun zavezanca.
Firma plača in konec, po domače.
Izračun imaš pa narobe za par fičnkov.
Tam sem kiksnil s tistimi 10% priznanih materialnih stroškov.

Sedaj imam 2 odgovora in vsak tridi drugače?