Umrl je izumitelj doner kebaba

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Pa ni bil Mahmud Ajgun ampak Mehmet Aygün. Jebemo novičarje nesposobne. Če že nekomu narediš čast
bi lahko vsaj njegovo ime prav napisal,... Pa turki so meso zavito v palačinkasto testo jedli že v 18. stoletju,
noben ga ni izumil 70tega v berlinu, takrat se je začel prodajat in je prvotno vseboval celo riž. Mehmet Aygün
je kebap kot tak samo dodelal in pretvoril v fastfood, saj je omogočal strankam da so si ga odnesle domov.
Ker se mu je zdelo mesto pečeno zgolj "na pravokotnem žaru" presuho je dodal "svojo" omako, ki je bazirala
sprva na majonezi nato pa na jogurtu, in se je ohranila do danes.

Leta 90 kebab dobi mlajšo sestro Yufka, saj je po besedah Mehmeta bil kebap nekaterim prevelik, in
so metali stran ogromno mesa z kruhom in ostalim v smeti, zato so se poslužili varijante zavijanja
mesa v palačinko, ista količina mesa in manj "testa" je bilo lažje pojest in potrata z mesom se je zmanjšala.

V osnovi naj bi bil kebap ponaredek gyrosa.

Če ste kje v osrčju nemčije je kebap obvezen, dobite ga pa (das Orginal) tudi po celi avstriji in švici,
to pri nas so blede kopije, amak za nas balkance - čisto vredu.

Poslovalnica še danes ostaja v prvotnem stanju;
(razen obveznih izboljšav zaradi sanitarnih razlogov)

has3.jpg


 
Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Če ste kje v osrčju nemčije je kebap obvezen, dobite ga pa (das Orginal) tudi po celi avstriji in švici,
to pri nas so blede kopije, amak za nas balkance - čisto vredu.

Se strinjam. Sem ga jedel v Berlinu že pred več kot dvajsetimi leti in se ne more primerjat z "našimi".
 

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Se strinjam. Na Dunaju je bil boljši kot pri nas, predvsem pa je bilo meso z dodatki posebej, lepinja posebej.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Jaz sem pa slišal, da te "kose mesa", ali kaj je že to na palci, vozijo iz nemčije direkt ?
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz sem pa slišal, da te "kose mesa", ali kaj je že to na palci, vozijo iz nemčije direkt ?

Tako je, pred časom sem bral o tem, se mi zdi da v Sobotni prilogi.
Obstajata dva proizvajalca teh "mesnih bul" za celo Evropo, tako, da ni važno kje ga ješ, v Helsinkih ali Ljublajni, meso je isto. Potem je seveda še vprašanje kvalitete dresingov, zelenjave in kruha.

To je masa, podobna masi za doručak, oz. poceni salamam. Povohajte enkrat mrzlo meso v kebabu, vonj je isti, kot pri doručku.
S piščančjim mesom je ista scena. No in oni to lepo obdelajo, nataknejo na štil in zamrznejo.

Če pa naletiš na "old style" kebab, ki so redki, si pa zmagal. To pomeni, da so položeni zrezki prve kategorije eden vrh drugega in se lepo pečejo...

Amapk tak kebab potem ni 3€..., zato se pa vsi poslužujejo teh bul, kajti konkurenca je huda, raja pa povečini ni zahtevna.
 
Nazadnje urejeno:

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Napisano večinoma drži. Edino piščančjega jaz še nisem videl mletega, samo v zrezkih.

Pa v Nemčiji se mi zdi da imajo zakonsko določeno koliko % je lahko mletega, ostalo morajo biti zrezki.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Piščančji je ravno tako "zbit" v maso, le koščki mesa so večji, spojeni skupaj z neko želatino, "žolco"

Za Nemčijo vem ja, pri nas pa tega ni, zato pa imamo kvaliteto mesa v podnu.
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz sem pa slišal, da te "kose mesa", ali kaj je že to na palci, vozijo iz nemčije direkt ?

Res je, dobi se ta "bula" v avstriji za 100€ in iz njega se iztrži okol 100 komadov, tudi do 130 če si skopuh.
Ampak pol spet, kolko sam znaš z začimbami, kako dober kruh imas, kako kvalitetna je zelenjava in koliko si
pripravljen potrošit za omakice, predvsem jogurtovo, meso je mogoče 40% okusa,...
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:

Amapk tak kebab potem ni 3€..., zato se pa vsi poslužujejo teh bul, kajti konkurenca je huda, raja pa povečini ni zahtevna.

Seveda ne, če pa to jë 95% mladostnikov, in največ se jih proda na bone in pa v petek in soboto, ko so ob 5ih zjutraj vsi
"nametani" ko opice, jim je ravno vseeno kaj jejo, samo da ni lakote, pa da se lažje bruha.

Mi smo v bulgariji jedli kebap, pa je bil takrat za bolgarijo zelo drag, za nas pa tak-tak, mislim da je bil ene 500sit,
kar je blo polovica flaše vodke v gostilni, ampak je bil pa taki da sn si prste začel pri komolcu lizat. Takrat so
pri nas stali burgerji ene 400 sit, blo pa je to ene 7 let nazaj v srednji,...

Sicer pa tut če mas najboljse meso, ko primešaš vse zelenjave, zelje, omakice pol pa še pekoče gor, ni več razlike,...
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.