Udar strele v hišo

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Pred kratkim sem se odločil za obnovo dimnika. Mojster mi je svetoval, da bi bilo dobro dimnik podaljšati preko slemena, (zaradi vleka) zato mi je iz nerjaveče pločevine naredil podaljšek v višini dobrega metra, ki je sedaj najvišja točka na strehi. Ker nimam strelovoda, sem postal zaskrbljen zaradi udara strele, saj menim, da je sedaj dosti večja možnost da udari ravno v dimnik. Živim na hribčku ob gozdu, zraven hiše pa raste zelo visoka bukev. Cca. 200m zračne linije stran od hiše stoji na najvišji točki hriba cerkev, ki ima strelovod.
Sedaj pa k bistvu... ali obstaja kakšna rešitev v smilsu ozemljitve dimnika, ki bi imela podobno funkcijo kot strelovod? Ali je sedaj res večja možnost, da strela udari v hišo?
Hvala za nasvet.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Možnost da ti udari strela ni dosti večja oziroma je ta razlika v teoriji zelo majhna, v praksi pa itak ne vemo kam bo udarila. Sicer pa kakšnih bližnjic ni, če želiš zadevo učinkovito ščititi naredi klasičen strelovod. Za ozemljitev so lahko sonde , 4 odvodi, lovilni vod ter lovilna špica na dimniku.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
V Radovljici je udarila strela v hišo... okoli nje pa 5 strelovodov (zvonik 67m visoko, graščina 25m, nune 20m, šivčeva hiša 15m...) in vsi višji od te hiše na Linhartovem trgu
bonk.gif

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Hvala za odgovore, sedaj sem malo bolj pomirjen. Zadevo bom pustil zaenkrat takšno kot je.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pa se vsedeš v dnevno..zakaj bi bil v kurilnici.

ni tezko dat stotaka al pa petstotaka za kasko, za bajto pa je. sam zavarujem vse, razen sebe nisem in mi..visi..boli k pride trajnik, k je leto okol..sam to je bolecina 5 min..lejte tok bo za placat..u boga vam lopovskega, vsak let vec..jah tko je..evo kartice..hvala adijo..pol se mi pa sam se fucka

wabb

Pripravnik
6. dec 2008
270
0
16
Hehe, slucajno delam na zavarovalnici in verjem, da imam dobr zavarovano bajto, ampak mene predvsem skrbi za poškodbe ljudi, ker imamo mansardno stanovanje. Nikol ne veš kaj se lohk zgodi, ko useka strela...