Učenje harmonike

mikimaus

Pripravnik
18. sep 2014
36
4
8
Sem velik ljubitelj slovenskih narodne glasbe (polke, valčki in vse kar gre zraven), zato bi se rad naučil igrati harmoniko. Edina težava je, ker ne igram nobenega instrumenta in ne vem kako bo šlo učenje. Ker je harmonikarjev vedno več, zadnje čase premlevam, da mogoče učenje ni tako težko oz. bi se ga lahko naučil. Videl sem že mojstre, ki so sedeli na harmoniki in jo igrali. Potem zagotovo ne more biti tako težko? Skratka, zanima me nekaj stvari:

1. Kako težko je v resnici igrati harmoniko oz. kako težko se je igranja naučiti? Kakšen moram biti kot oseba, kakšne lastnosti/spretnosti moram imeti, da mi bo učenje šlo? S tem mislim na samostojno učenje, ne samo na čakanje, da mi bo učitelj pokazal pesem.

2. Se je lažje naučiti igranja klavirske ali diatonične harmonike? Katero mi svetujete, glede na to, da nimam nobenega znanja o igranju?

3. Če se odločim in začnem samostojno (brez učitelja), po kolikšnem času se začetnik kot sem jaz (z nič izkušnjami) sam nauči neko enostavno pesem?

4 Da ne zapravljam denarja kar tako, me zanima ali se igranja res lahko vsak nauči ali moraš to pač imeti prirojeno? Res bi se rad naučil igrat, ampak me je strah, da ne bo šlo in bom po nekaj tednih obupal.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Z inštrumenti je tako...ko ga obvladaš je vsak enostaven. Prej pa niti ne...predvsem je pa potrebno ogromno vaje.

Če imaš željo se jo boš tudi navadil. Zdaj a klavirka ali diatonična..odloči se katera te po glasu bolj pritegne (in ne katera je lažja za učit).

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
V glasbi je tako: 10-20 % talent. Ostalo vaja. Tudi mojstri kot so Avsenik, hendrix, mozart itd... so vadili svoje inštumente po cele dneve.

Problem vidim da te ob neuspehu mine zagon in obupaš.
Sam igram kar nekaj inštrumentov in sem se tudi harmoniko lotil (naučil sem se eno pesem, bolj tako za hec). In lahko rečem da je med ostalimi inštrumenti harmonika za začet najtežja. Ravno zato ker moraš uskladiti melodijo in spremljavo (leva in desna roka). In zna biti kar težko, ko pa zalavfa, potem gre. Klavirska je za moj okus malo lažja za učiti, je pa fizično precej težja od diatonične. Je pa seveda diatonična v ljudskih krogih precej bolj popularna.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Tole ("leva in desna roka") si pa odlično napisal, sploh ker tega sicer nikjer ne vidim.
Mulc je nekaj časa odlično igral harmoniko, sam pa sem čisti antitalent. Resnično - brez posluha in volje. Ampak sem se že dvakrat lotil in učil. Res z veliko muke mi je uspelo se naučit pol kakšne pesmi, ampak ... ko pa je mulc začel, da naj uporabljam še levo roko, pa je bilo konec. Tega pa v dveh tednih mučenja nisem niti malo uspel nadgraditi in sem obupal. Že na eni roki sem za vsako noto preigraval, kaj moram pritisnit, ko pa se je vključila še druga, je bil pa overkill
bonk.gif

Vrgel vraga v kot ...

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
200
43
1. Ne moreš reči kako težko se je naučiti saj je od vsakega posameznika odvisno kako mu leži, je pa pri vsakemu na začetku pomembna vaja (recimo da jo maš 30-60min na dan v rokah se pozna hitro napredek). Glede samostojnega učenja ti kot začetnik odsvetujem, pojdi k dobremu učitelju kateri te bo naučil pravilnih osnov kako deluje inštrument, kako pravilno prijeti določene prijeme na tipkah saj ti bo potem veliko laže. Če se na začetku napačno naučiš se je potem težko navaditi pravilno.
2. Ti ne znam odgovoriti znam igrati samo diatonično.
3. Odvisno od vsakega posameznika. Nekdo bo potreboval 1 teden nekdo cel mesec... Kot sem pa reku pojdi k učitelju.
4. Vsak se lahko nauči igranja, razlika je v tem da nekateri potrebujejo več vaje nekateri pa manj.

S katerega kraja pa si ?

Nazadnje urejeno:

mikimaus

Pripravnik
18. sep 2014
36
4
8
Sem iz Posavja, drugače pa sem čez teden v Ljubljani. Glede moje izbire je tako: raje bi se naučil igrati diatonično, ker mi je zvok bolj všeč in tudi bolj priljubljena je. Je pa tudi dražja in me malo skrbi, da si bom zastavil previsok cilj. Kolikor sem uspel izvedeti, jih večina začne s klavirsko ali klaviaturami, ker je menda tam učenje lažje, kasneje pa preklopijo na diatonično. Res da tudi to ni poceni rešitev (saj bi moral kupiti najprej eno, potem še drugo), vendar če je za učenje lažje... kaj pa vem.

Do zdaj mi je vsak rekel, da je 50% talent, ostalih 50% pa vaja in piflarija, kar naj bi bilo možno vsakega naučiti. Koliko imam talenta, ne morem reči, zato se zanašam na tistih 50% (vaja in piflanje). Če se da razložiti kdaj pritisniti kateri gumb, potem se lahko naučim igranja.

In še eno vprašanje: katere pesmi so najlažje za naučit za diatonično? Na youtubu folk igra harmonko, zato bi se že od tam dalo veliko naučit samo z gledanjem. S katero se običajno začne in katere so potem lahke za igrat?

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik mikimaus pravi:
Sem iz Posavja, drugače pa sem čez teden v Ljubljani. Glede moje izbire je tako: raje bi se naučil igrati diatonično, ker mi je zvok bolj všeč in tudi bolj priljubljena je. Je pa tudi dražja in me malo skrbi, da si bom zastavil previsok cilj. Kolikor sem uspel izvedeti, jih večina začne s klavirsko ali klaviaturami, ker je menda tam učenje lažje, kasneje pa preklopijo na diatonično. Res da tudi to ni poceni rešitev (saj bi moral kupiti najprej eno, potem še drugo), vendar če je za učenje lažje... kaj pa vem.

Do zdaj mi je vsak rekel, da je 50% talent, ostalih 50% pa vaja in piflarija, kar naj bi bilo možno vsakega naučiti. Koliko imam talenta, ne morem reči, zato se zanašam na tistih 50% (vaja in piflanje). Če se da razložiti kdaj pritisniti kateri gumb, potem se lahko naučim igranja.

In še eno vprašanje: katere pesmi so najlažje za naučit za diatonično? Na youtubu folk igra harmonko, zato bi se že od tam dalo veliko naučit samo z gledanjem. S katero se običajno začne in katere so potem lahke za igrat?

Klavirka pa diatonična sta si zelo različni in razen držanja imata zelo malo skupnega (že res da se boš lažje naučil klavirko, ker je bolj logična...toni gredo po vrsti kot pri klavirju, vendar ko boš začel diatonično je tam vse drugače, zaporedje tipk je čudno ob razpiranju in zapiranju meha se ti oglasijo različni toni, čeprav držiš iste tipke...)

Če si zares želiš igrati diatonično, si kupi eno poceni ali izposodi. Plačaj prvih nekaj ur (ponavadi je ura 20€) in začni vaditi. POnavadi začneš z kakšnimi lažjimi pesmicami (tam dol na ravnem polju, mi se imamo radi...).
Ni 50:50, kvečjemu je 80:20 vprid vaji. Mogoče imajo talentiranci prednost čisto na začetku, vendar z trdo vajo jih dohitiš, lahko tudi prehitiš
wink-1.gif

zmaga.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Če te diatonična bolj privlači se osredotoči nanjo in se uči njo. Malo se pozanimaj kje se da učit ter ali je tam opcija si jo za vaje sposodiš. Tako boš kmalu videl če je to to, kar si želiš. Če bo, greš takrat v nabavo harmonike.

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
S komrkoli od tistih, ki igrajo obe harmoniki sem se pogovarjal mi je rekel, da je diatonična precej lažja za igranje kot klavirska. Pa gre po večini za šolane glasbenike, tako da bo že nekaj na tem.

mikimaus

Pripravnik
18. sep 2014
36
4
8
Ne vem, zdaj sem se malo pozanimal in pogledal dejstva. Če ima diatonična različen zvok ob razpiranju in odpiranju meha, potem je v tem pogledu za učenje težja od klavirske, ker je treba paziti kako se igra. Poleg tega ima diatonična bolj pomešane tone in je tudi to težje kot pri klavirski. Po drugi strani pa ima klavirska več basnih gumbov in je bolj verjetno, da se zmotiš ali narobe naučiš. Nisem poznavalec inštrumentov, ampak se mi zdi, da je to kot jezikoslovje - vsak jezik je težak, ko se ga učiš in enostaven, ko ga obvladaš.

Malo me je zmedlo tudi dejstvo, ki sem ga izvedel od nekaterih harmonikarjev: nekdo bo pesem vadil več mesecev, pa še zmeraj ne bo dobro odigral, nekdo drugi pa se bo v le nekaj tednih samostojno naučil še neko novo pesem.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Ne izbiraj na ta način. Odloči se za tisto, ki ti je bolj všeč.
Važno je, da vztrajaš. Ko boš začel, bo šlo najprej hitro, potem se bo pa ustavilo. Takrat ne smeš obupat ampak vztrajat. Enkrat zid pade in potem gre naprej, vendar je hitrost pogojena z delom.

Veliko uspeha.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik kegelj pravi:
S komrkoli od tistih, ki igrajo obe harmoniki sem se pogovarjal mi je rekel, da je diatonična precej lažja za igranje kot klavirska. Pa gre po večini za šolane glasbenike, tako da bo že nekaj na tem.
467716-post_slo.gif

Doberga harmonkarja na klavirki boš težje našel, kot doberga frajtonerja. Torej zgornja trditev drži.
Da se bo kdo naučil igranja harmonike (ali kaj drugega), mislim da je v prvi vrsti potrebna železna volja in želja. Lahko imaš še takšen talent, če ni volje in želje ali pa prehitr človk obupa. Nobeden ne bo čez noč postal Slak, Avsenik.
Razlika med klavirko in frajtonom. Je ja. Prva je ta, da frajton nima lestvice takšne kot klavirka. Če lestvice na klavirki ne poznaš, je pa vseeno. Ja, pri frajtonu se mora pravilno vleči meh, ker drugače pride čisto drugi ton ven. Ampak, tudi pri klavirki se uči pravilno vleči meh in to je identično kakor pri frajtonu. Razlika je v tem, da se napaka če narobe potegneš meh pri frajtonu sliši, pri klavirki pa ne. Eden od razlogov je, če ne vlečeš pravilno, ti lahko zmanka meha.
Če imaš možnost, si kje izposodi harmoniko za kakšen teden dva. Katerokoli. Pa cel dan/teden (dva) jo raziskuj. Raziskuj tudi sistem zvokov, igranja. Potem nekoga vprašaj kar ti ne bo jasno. Ko ti bo raložil, se ti bo odpr boljši vpogled v sistem. Potem pa samo vadi vadi vadi. In nikar se ne uči samo "tipkati". Zmeraj moraš vedeti, zakaj je tako. Kaj se bo zgodilo. če pritisneš to in to. Približno na tak način, se ne boš pesmic učil eno po eno, ampak boš s poznavanjem sistema na hitro zaigral tud kakšno, ki jo sicer znaš "zamomljati".
Torej, za znanje igranja raziskuj, vprašaj ......... . Bo večji učinek, kot da ti nek super učitelj vlije vse znanje, ki ga ima (in sigurno ni malo) na koncu pa ne veš kaj, kje in zakaj......
(Glede na to, da si ljubitelj narodnjakov, bi rekel, da se nauči frajtonarce. Bolj popularna je v manjih zabavah, bolj poln zvok, ..... Lahko pa eno in drugo
smile-1.gif
)
Lp

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik mikimaus pravi:
Ne vem, zdaj sem se malo pozanimal in pogledal dejstva. Če ima diatonična različen zvok ob razpiranju in odpiranju meha, potem je v tem pogledu za učenje težja od klavirske, ker je treba paziti kako se igra. Poleg tega ima diatonična bolj pomešane tone in je tudi to težje kot pri klavirski. Po drugi strani pa ima klavirska več basnih gumbov in je bolj verjetno, da se zmotiš ali narobe naučiš. Nisem poznavalec inštrumentov, ampak se mi zdi, da je to kot jezikoslovje - vsak jezik je težak, ko se ga učiš in enostaven, ko ga obvladaš.

Malo me je zmedlo tudi dejstvo, ki sem ga izvedel od nekaterih harmonikarjev: nekdo bo pesem vadil več mesecev, pa še zmeraj ne bo dobro odigral, nekdo drugi pa se bo v le nekaj tednih samostojno naučil še neko novo pesem.
he h e.... dobr si opisal svoja opažanja. Sm se kr mal nasmejal.
Imaš prav in nimaš prav.
Diatonična nima nič pomešanih tonov. Ima pač svoj vrstni red. Na klavirsko lahko igraš v 12 durih. (to je recimo višina osnove) na frajtonu samo 3,4 odvisno kolko vrstna je. (tri vrste, trije duri) Zato frajtonarji menjajo harmonike, da igra še v drugih durih. (Ni res, ko s eni hecajo, da morajo menjati, ker se pregreva ) Posledično ima klavirka tudi več basov (leva roka) Ne se obremenjevati s "bas gumbi"
smile-1.gif

Preveč se okol zanimaš, kaj bi bilo ko bi bilo. Pojdi v akcijo. V dveh tednih do enega meseca, boš že vedel ali nimaš več volje, ali si "talent", (talent ti pride najbolj do izraza če boš profesionalc), Ali boš pa zamenjal ženo/punco za frajtonerco
evil.gif