Učenje diatonične harmonike (otrok)

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Naš fant (9 let) si je omislil diatonično harmoniko in sedaj ima željo po učenju. Kaj predlagate - privatni učitelj ali glasbena šola? Prednosti in slabosti?
Kdo pozna kakšnega (saj za dva ali tri že vem) - gre za okolico Kamnika?

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
oboje ima prednosti in slabosti...
recimo v glasbeni maš obvezno tudi teorijo, kar privat nimaš... potlej privat se lažje zmeniš za uro ko bi pač imel učenje inštrumenta kot pa v glasbeni. te pa glasbena šola navadi na nastopanje, imaš (no, vsaj na jesenicah je bilo tako) možnost izposoje inštrumenta... pol če si pa privat, je pa spet prednost da imaš več besede pri tem kaj bi igral, ker ni predpisanega učnega načrta...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Po moje je čisto vseeno - važno dabo imel pubec veselje doučenja.

Privat mislim da greš prej na konkretne pesmi (oz. učenje) , v glasbeni pa teorija lavfa.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Hvala obema. Se mi je kar zdelo, da je tako. In kolikor poznam mulca, ga v glasbno šolo niti pod razno ne bom spravil. Samo, da sliši besedo šola, se mu lasje postavijo pokonci
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Pr' nas je foter enega mulca učil (no ja...ta mulc ima zdaj že 25 let)...pa moj foter nikoli ni videl glasbene šole, učil se je igrati harmoniko sam (mene ni zanimalo da bi se učil)...in ker jo je (njegov foter seveda) kupil pri nas harmoniko - z namnom da bo igral, ga je še foter malo učil...parkrat je bil pri njemu, mu pokazal...potem se je pa mali učil igrati.

Zdaj špila kot pri norcih. Kvečjemu vsake toliko časa pripelje popravljat harmoniko, ki jo stolče na raznih feštah/pijankah
evil.gif
.

Zdaj kaj in kako mu je foter pokazal nimam pojma....zgleda pa, da je bilo dovolj da igra...oz. se danaučiti tudi brez večletnih glasbenih šol.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Odvisno, na kaj cilja. Če bi rad igral zahtevnejšo, umetniško glasbo, ga definitivno vpiši v glasbeno šolo. Za narodnjake igrat pa so privatniki zakon in ga bodo naučili veliko hitreje "po posluhu".

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Ja no sej, vsakemu svoje. Tudi jaz sem bil malo tak in mi je bil obisk glasbene šole marsikdaj v muko. Dokler me ni profesorica vključila v orkester, potem pa je zalaufalo. Igrali pa smo predvsem umetniško glasbo in hodili na tekmovanja. Še danes mi je malo žal, da nisem šel naprej v srednjo glasbeno.

Je pa tudi pomemben podatek, da sem jaz igral klavirsko harmoniko, ki za narodnjake ni tako primerna, ampak je bolj močna njena umetniška (klasična) plat. Pri diatonični je pa vse obratno. Ima pa diatonična harmonika še eno prednost - bistveno manjša teža.

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Jaz sem hodil v glasbeno šolo in moram rečt, da sem ravno zaradi teorije dobil neverjeten odpor do vsega skupaj. Kot malega pokovca me teorija prav nič ni zanimala (podobno kot tvojega ne), samo da sem dobil svoj pihalnik v roke pa sem bil vesel.

Torej, jaz sem za privat učitelja/ico, sploh če praviš da je bol narodnjak. Tu se bo prej naučil "špilat", sploh pa neke teorije za igrat takole "za sebe" in na veselicah res ne rabiš. Pa lažje je, če se učiš nekaj, kar ti je všeč (npr. kakšna pesmica, ki mu je všeč, se jo bo z veseljem učil), kot pa nekaj, kar ti nekdo "turi" (kot je v glasbenih šolah, kjer šljakaš nonstop tiste 3 takte in zgubiš živce).

Če pa bo kdaj pokazal interes, ga pa lahko še vedno vpišeš tudi v glasbeno, če ga bo zanimalo.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Jah, z glasbo je podobno kot s književnostjo. Nekaterim so romani Agathe Cristie in Dana Browna super, drugi pa raje beremo Orwella, Dürrenmatta in podobne.

Teorija mi je vedno šibala, zato mi je še danes všeč, čeprav sem že nekaj pozabil. Za se naučit narodnjake je res boljši privat učitelj, glasbena šola pa ti da podlago, da se komade učiš sam. Je oa fora v tem, da je glasbena šola zelo usmerjena v umetnost in klasično glasbo, ne pa narodnjake.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Tudi jaz sem mnenja da ko je govora o diatonični harmoniki in narodni glasbi, da se bolj splača učiti po posluhu (sicer včasih paše poslušat (naše prvake) kako se sprehahajo po tipkah in je slišat Pidlu, didlu - lepo 10 prstno. Samo ko ti kam greš, pa privlečeš ven harmoniko vsak pričakuje da boš znal zaigrati (vse od Slaka
evil.gif
) take, ki jih vsi poznajo in znajo zraven tudi peti oz. vsaj konkretno plesati.
(lep primer takega samouka je ravno Slak..torej 'referenca' na frajtonarici, po drugi strani pa na klavirki Avsenik in 'učeno' igranje).

Ampak kot rečeno..na fešti moraš znat ti vlečt!...in to par ur - torej imeti 200 pesmi na lagerju (od 'kalsičnih' narodnih do novejših, ki so trenutno hiti). Če se jaz spomnil fotra pred 20 leti, ko je bil bolj aktiven za igranje - ko je igral, je ni bilo pesmi, ki jo je kdo predlagal da je ni znal igrati (ne pomnim da bi kdaj rekel...te pa ne znam/poznam). Učil se je pa:...sedel na kavču, v roki harmoniko, zraven pa kasetar (walkman, z zvočnikom).....zavrtel par taktov - ponovil, zavrtel - ponovil...dokler ni znal.

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
525
200
43
Tema vem, da je stara vendar bo vsekakor komu prav prišla.
Za učenje harmonike si lahko pomagate s spletno stranjo http://www.diatonko.com/ na kateri boste vsak dan dobili kaj novega (video lekcije, tablature, besedila itd...).